Ország-világ

2020.08.24. 18:10

A klinikai vizsgálat eredménye szerint megmérgezhették Navalnijt

Az első német klinikai eredmények arra utalnak, hogy megmérgezhették Alekszej Navalnijt, az orosz ellenzék vezérét – adták hírül hétfőn délután a berlini Charité egyetemi klinika orvosai közleményben. Hozzátették, hogy Navalnij állapota súlyos, de a politikus nincs akut életveszélyben.

„Orvoscsoport vizsgálta meg minden részletre kiterjedőn a beteget, amint megérkezett. A klinikai teszt alapján úgy tűnik, hogy megmérgezhették olyan anyaggal, amely amely a kolinészteráz-gátlók csoportjába tartozik – áll a közleményben. A konkrét anyagot még nem azonosították, de a hatását – az idegrendszer megfelelő működéséhez szükséges kolinészteráz enzimek gátlását – többször kimutatták független laboratóriumokban.

Alekszej Navalnij gyógyítását az atropin nevű szerrel kezdték meg.

Megbetegedésének kimenetele bizonytalan, és nem lehet kizárni, hogy hosszan tartó hatásokkal jár majd, különösen az idegrendszerben

- közölte az egyetemi klinika.

A kolinészteráz az emberi szervezet működését biztosító legfontosabb enzimek közé tartozik. Hiánya vagy hatásának fékezése a többi között légzéskimaradást és izombénulást idézhet elő. Kolinészterzáz-gátló anyagokat használnak például növényvédő szerekben, de kolinészeráz-gátló hatása van az egyik leghíresebb vegyi fegyvernek, a szarinnak is.

Alekszej Navalnij az orosz államfő, Vlagyimir Putyin egyik legismertebb bírálója. Csütörtökön ellenzékiekkel tárgyalt Szibériában, és hazafelé, Moszkvába repülve rosszul lett a repülőgépen. A gép kényszerleszállást hajtott végre Omszkban, a 44 éves politikust az ottani kórházba szállították. Családtagjai és munkatársai azt gyanítják, hogy megmérgezték, de az orosz orvosok ezt határozottan tagadták. A kómában lévő politikust szombat hajnalban a Cinema for Peace nevű magánalapítvány szervezésében, az orosz orvosok beleegyezésével Berlinbe szállították.

Hétfőn a német kormányszóvivő, Steffen Seibert is azt nyilatkozta, szerinte Navalnijt megmérgezték, akkor azonban ezt a gyanút klinikai tesztek még nem igazolták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában