Járvány

2020.01.23. 06:51

A kígyó lehet az új koronavírus gazdaállata

A kínai kormány felszólította a vuhani lakosokat, hogy ne hagyják el a várost. Eközben kínai tudósok arra jutottak, hogy valószínűleg a Vuhan piacán árult kígyó lehet a vírus okozója.

Manila, 2020. január 22. Védõmaszkot viselõ kínai utasok várakoznak a belépésre a manilai Ninoy Aquino nemzetközi repülõtéren 2020. január 22-én. Négyszáz fölé nõtt az új koronavírussal fertõzöttek száma Kínában, ahol a járvány már az ország 13 régióját elérte. A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság közleménye szerint betegség halálos áldozatainak száma kilencre nõtt a járvány kiindulópontjának számító közép-kínai Vuhanban, és csak az elõzõ nap 149 új fertõzöttet diagnosztizáltak az országban, így az összes beteg száma 440-re emelkedett. A vírus néhány esetben már Tajvanon, Thaiföldön, Japánban, Dél-Koreában és az Egyesült Államokban is megjelent. MTI/EPA/Mark R. Cristino

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Mark R. Cristino

Lezárták a tüdőgyulladást okozó új koronavírus-járvány kiindulópontjának számító közép-kínai Vuhan tömegközlekedési hálózatát, a hatóságok egyben felszólították a lakosokat, hogy ne hagyják el a várost a fertőzés terjedésének megelőzése érdekében – közölte a kínai sajtó helyi idő szerint csütörtökön.

A busz-, a metró-, a komp- és a távolsági személyszállítást végző hálózatokat csütörtök reggel tíz órától leállítják. A 11 millió lakosú város repülőterén és a vasútállomásokon pedig az induló járatokat állítják le.

A tüdőgyulladást okozó új koronavírus miatt védőmaszkot viselnek az utasok a sanghaji Hung Csiao vasútállomáson
Fotó: MTI/EPA

Az állami sajtó a városvezetés járványellenes akciócsoportjára hivatkozva közölte azt is:

a kormány felszólította a lakosokat, ne hagyják el a várost, hacsak rendkívüli körülmények ezt nem teszik szükségessé.

Vasútállomáson járőröző kínai katonák
Fotó: Lu Hung-csie / MTI/EPA

Az intézkedések célja, hogy hatékonyan gátat szabjanak a vírus terjedésének, így biztosítva a lakosság egészségét és biztonságát.

A fertőzésveszély miatt sokan lemondták utazási foglalásukat, arcmaszkot vásárolnak, és kerülik az olyan nyilvános helyeket, mint a mozik és a bevásárlóközpontok.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) szerdán Genfben tanácskozott a koronavírusos megbetegedések terjedéséről, de döntését, hogy közegészségügyi rendkívüli állapotot hirdessen-e ki, csütörtökre halasztotta.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója kijelentette, hogy rendkívül komolyan veszi azt a döntést, amelyet csakis a megfelelő információk birtokában és megfontolást követően kész meghozni.

Egy munkás fertőtlenítést végez egy vuhani pályaudvaron
Fotó: MTI/AP/CHINATOPIX

A China Daily című angol nyelvű hírlap értesülése szerint 544-re nőtt az új koronavírussal fertőzöttek száma Kínában, ahol a járvány már az ország 13 régióját elérte.

A Zsenmin Zsipao című kínai pártlap korábban 473 fertőzöttről tudott. A halottak száma már 17-re emelkedett.

A kígyó lehet az új vírus gazdaállata

Kínai tudósok szerint legnagyobb valószínűséggel a kígyó lehet a közép-kínai Hupej tartományban már 17 halálos áldozatot követelő új koronavírus gazdaállata.

Védőmaszkot vásárol egy férfi egy vuhani gyógyszertárban
Fotó: Dake Kang / MTI/AP

Több kínai, köztük a pekingi és a vuhani egyetem tudósai a Journal of Medical Virology című folyóiratban szerdán publikálták tanulmányukat az újonnan azonosított koronavírus létező szekvenciáinak átfogó elemzéséről, amelyben összehasonlították különböző állatfajok RNS – ribonukleinsav – szekvenciáit.

A kígyó azon állatok egyike, amelyeket a közelmúltban bezárt vuhani tengeri élelmiszerpiacon árultak. A feltételezések szerint ehhez a piachoz köthető a megbetegedések többsége.

Az elemzés eredményei szerint a 2019-nCoV vírus egy rekombináns vírus a denevérekben lévő koronavírus és egy ismeretlen eredetű koronavírus között. A rekombináció a szénhidrátszármazékokat tartalmazó összetett fehérjében, a virális tüskeszerű glikoproteinben történt, amely felismeri a sejtfelszíni receptort. Az eredmények alapján a kutatók feltételezik, hogy a glikoproteinben végbement hasonló rekombináció hozzájárulhatott a fajok közötti átterjedéshez kígyóról emberre.

A Kínából indult, tüdőgyulladást okozó új koronavírusra figyelmeztető tábla egy bangkoki kórházban
Fotó: Rungrodzs Jongrit / MTI/EPA

A kínai kutatók a 2019-nCoV vírus teljes genomját közzétették az amerikai Nemzeti Egészségvédelmi Intézetek (NIH) és az influenzaadatokat megosztó Global Initiative on Sharing All Influenza Data adatbázisában.

A kínai hatóságok szerint az új vírus mutálódhat

A mutáció ennek a víruscsaládnak rendes működési formája, de szükség van a megfigyelésére, mert növelheti a fertőzőképességét – figyelmeztettek a szakemberek.

Akárcsak az élőlényeknek, a vírusoknak is van genetikai anyaguk – dezoxiribonukleinsav (DNS) vagy ribonukleinsav (RNS) – amelyek módosulhatnak replikációval (mutáció), illetve a vírusok közötti géncserével (rekombináció).

A gyorsan és nagy számban szaporodó vírusoknak nagyobb képességük van a gyors mutációra, mint a sejtes szervezeteknek. Ráadásul az RNS-sel rendelkező vírusok – ilyen a koronavírus is – hajlamosabbak a mutációra, mint a DNS-es vírusok.

Egyes mutációk révén a vírus gyorsabban szaporodhat, súlyosabban megtámadhatja a szervezetet (például a tüdőt is megfertőzi, nemcsak a felső légutakat), vagy újabb szerveket fertőz meg.

Egyes mutációk csökkenthetik a védőoltás hatékonyságát, ha a törzs, amelyből a vakcinát készítették, közben átalakult.

A koronavírus esetében, mutációk révén lehetségessé válik a még jobb alkalmazkodás a gazdaszervezethez, így még virulensebbé válhat és gyorsabban terjedhet emberről emberre.

Egészségügyi ellenőrzésnek vetik alá a kínai Vuhanból érkezőket a római repülőtéren

Az olasz fővárosban testhőmérsékletet mérő kapukkal ellenőrzik a koronavírus által érintett kínai térségből érkező utasokat a Leonardo Da Vinciről elnevezett római repülőtéren csütörtök reggeltől. A Fiumicinó-i repülőtérként is ismert nemzetközi légikikötőben reggel hat órától működik majd az úgynevezett egészségügyi folyosó.

Az ellenőrzést az olasz Vöröskereszt orvosai és személyzete végzi. Az érkezőknek kérdőívet is ki kell tölteniük, többek között olaszországi tartózkodási helyük feltüntetésével.

Az olasz főváros és Vuhan között heti három közvetlen járat közlekedik: kínaiak és nagyon sok olasz is utazik a két ország között mindkét irányban. Kína különböző városaiból naponta öt egyenes járat érkezik a római repülőtérre, valamint további tíz, amelynek utasai átszállással érkeznek meg Kínából az olasz fővárosba. Tavaly 700 ezer kínai szállt le a Leonardo Da Vincire.

Borítókép: Védőmaszkot viselő kínai utasok várakoznak a belépésre a manilai Ninoy Aquino nemzetközi repülőtéren 2020. január 22-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában