Ország-világ

2020.09.16. 06:29

A kétarcú baloldal végleg elvesztette identitását Bíró László jelölésével

A baloldalon olyan hatalomtechnikai alkukon alapuló ellenzéket akarnak létrehozni, amelynek sem közös ideológiája, sem közös víziója nincsen, így kormányzásképtelen – nyilatkozta Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője az október 11-i, szerencsi időközi országgyűlési képviselő-választás kapcsán. Horn Gábor, a Republicon Intézet igazgatója szerint a borsodi baloldali összefogás a 2022-es országgyűlési választás próbája.

Budapest, 2020. január 29. Magyar Zoltán jobbikos országgyûlési képviselõ (j) és Bíró László, a párt Borsod-Abaúj-Zemplén megyei önkormányzati képviselõje sajtótájékoztatót tart a tokaji borokkal kapcsolatban Budapesten, a Legfõbb Ügyészség épülete elõtt 2020. január 29-én. MTI/Koszticsák Szilárd

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Az ellenzéki pártok állításával ellentétben nem igaz, hogy a parlamenti kétharmad a tét a borsodi időközi választáson, mivel a német nemzetiségi képviselő és az egykori jobbikos, ma már független politikusok rendre együtt szavaznak a fontosabb döntéseknél a Fidesz–KDNP-vel. Éppen ezért egyáltalán nem éri meg az a teljes identitásfeladás a baloldali pártoknak, hogy Bíró Lászlót indítsák, hiszen közép- és hosszú távon csak veszíteni tudnak mindezzel – értékelte a Magyar Nemzetnek a helyzetet Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője. Hozzátette: éppen ők vádolták évtizedeken keresztül antiszemitizmussal és rasszizmussal a Fideszt.

„Mára egyértelművé vált, hogy egyedül a Fidesz–KDNP az a formáció, amelyben minden társadalmi csoport megtalálhatja a számítását. A baloldalon viszont egy olyan hatalomtechnikai alkukon alapuló ellenzéket akarnak létrehozni, amelynek sem közös ideo­lógiája, sem közös víziója nincsen, így kormányzásképtelen. Ezt mutatják az ellenzéki vezetésű önkormányzatok is, ahol egy éven belül sorra bomlanak fel az együttműködéseik” – fejtette ki a politológus.

Az elemző kitért arra is:

a Jobbik ugyan igyekszik a baloldalra tolódni, ez azonban csak egy kommunikációs trükk.

Az eset az európai baloldali politikusok kétarcúságára is rámutat Deák szerint. Innentől kezdve a kormányt érő ilyen típusú kritikákra elég lesz Bíró Lászlót példaként felhozni, hiszen Borsodban tényleg megvalósult az antiszemiták és a baloldal együttműködése.

„Ellenkező esetben már minden nyugati liberális médium a magyar helyzettel lenne tele” – tette hozzá.

Horn Gábor szerint a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 6. számú ország­gyűlési egyéni választókerületben a 2022-es ellenzéki összefogás próbája zajlik, hiszen a Jobbik támogatottsága bármennyire is összezsugorodott az elmúlt időben, nélkülük nem lehet leváltani a jelenlegi kormányt. A Republikon intézet igazgatója úgy véli, mindenkinek meg kell adni a lehetőséget, ha meg akar változni, Bíró ­Lászlónak is, aki bocsánatot kért kijelentései miatt.

„Az ország politikailag aktív polgárainak körülbelül fele kormányváltást akar. Az ellenzéki pártoknak arra kell megoldást találnia, hogy ez egy sokféle világnézetű választóból összeálló csoport” – vázolta fel az elemző. Mint kifejtette: a Republikon a budapestihez hasonló előválasztást javasolt Borsodban is.

„Ha átadták volna a döntést a helyiek kezébe, most sokkal könnyebb helyzetben lennének” – vélekedett a politológus. Arra a kérdésre, hogy a baloldal végül miért nem ezt az utat választotta, Horn úgy válaszolt: az előválasztás több mint politikai technológia, a helyi demokrácia helyreállításának eszköze, azonban az ellenzéki politikusok „még nem tartanak itt”.

„Valószínűleg a nemzetközi politikát nem annyira érdekli a borsodi jobbikos jelölt” – mondta Horn Gábor arra a felvetésre, miért van az, hogy amikor a baloldal beáll egy antiszemitizmussal és rasszizmussal vádolható jelölt mögé, pont az a külföldi nyilvánosság hallgat, amely máskor ugyanezekkel gyanúsítja meg a magyar kormánypártokat. Hozzátette: persze az is elképzelhető, hogy valóban nem okoz ugyanakkora felháborodást nemzetközileg, ha a balliberális oldalról van szó.

Borítókép: Magyar Zoltán jobbikos országgyűlési képviselő (j) és Bíró László, a párt Borsod-Abaúj-Zemplén megyei önkormányzati képviselője sajtótájékoztatót tart a tokaji borokkal kapcsolatban Budapesten

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában