Ország-világ

2020.06.28. 08:10

A jelenlegi államfő nyerte az izlandi elnökválasztást a részeredmények szerint

A mintegy 365 ezer lakosú vulkáni szigeten szombaton 252 217 szavazásra jogosult állampolgárt vártak az urnákhoz.

Gudni Jóhannesson jelenlegi államfő egyértelműen diadalt aratott a szombati izlandi elnökválasztáson, a részeredmények szerint a voksok több mint 90 százalékát tudhatja magáénak.

A helyi idő szerint vasárnapra virradóra ismertté vált részeredmények alapján (mintegy 67 ezer szavazat ismeretében) Jóhannesson 90,6 százalékon áll, egyetlen kihívója, Gudmundur Franklín Jónsson üzletember mindössze 9,4 százalékos eredményt ért el. Utóbbi elismerte vereségét, és gratulált a győztesnek.

A mintegy 365 ezer lakosú vulkáni szigeten szombaton 252 217 szavazásra jogosult állampolgárt vártak az urnákhoz, a részvételi arányt csak vasárnap teszik közzé.

Az országot 2016 óta vezető, a lakosság körében népszerű Jóhannesson választási eredménye nem okozott meglepetést, a közvélemény-kutatások eleve ilyen arányú győzelmet jósoltak neki. Az 52 éves független politikus történész végzettséggel rendelkezik.

Izland nem része az Európai Uniónak, de Norvégiához és Liechtensteinhez hasonlóan az Európai Gazdasági Térség tagja. A szigetországban négyévente tartanak elnökválasztást, ha több mint egy jelölt van.

Az államfő szerepe nagyrészt jelképes, de befolyással bír a kormányalakításra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában