Ország-világ

2021.07.07. 09:05

5 millió 519 ezer a beoltott, 44 az új fertőzött, elhunyt egy beteg

A beoltottak száma 5 519 495 fő, közülük 5 102 847 fő már a második oltását is megkapta. 44 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 808 338 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt egy beteg, így az elhunytak száma 29 999 fő. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 740 535 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 37 804 főre csökkent.

Békéscsaba, 2021. július 6. Fekete Beáta asszisztens beolt egy nõt a német-amerikai fejlesztésû Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina második adagjával a békéscsabai Réthy Pál kórházban 2021. július 6-án. MTI/Rosta Tibor

Forrás: MTI

Fotó: Rosta Tibor

80 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 17-en vannak lélegeztetőgépen. A regisztráltak száma 5 millió 466 ezer fő, és 93 százalékuk már fel is vette az oltást. Az oltásoknak és a védelmi intézkedéseknek köszönhetően letörtük a járvány harmadik hullámát. Miután átléptük az 5,5 millió beoltottat, szombaton életbe lépett az újraindítás következő fokozata − olvasható a koronavirus.gov.hu oldalon.

Fotó: koronavirus.gov.hu

Továbbra is folyamatosan lehet regisztrálni a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, az érvényes regisztrációval rendelkezők pedig interneten is foglalhatnak időpontot az oltásra a www.eeszt.gov.hu honlapon.

Az érvényes regisztrációval rendelkezők – köztük az érvényesen regisztrált Magyarországon élő külföldiek és külhoni magyar állampolgárok is – automatikusan tudnak az interneten időpontot foglalni az oltásra. Az internetes időpontfoglalóban országosan Pfizer-, Sinopharm és korlátozott mennyiségben még Szputnyik oltás foglalható. Egyes oltópontokon Janssen és Moderna-oltás is elérhető.

Magyarország megnyitotta az oltás lehetőségét a hazánkkal közös határok mentén élők számára is, ezzel tovább növeli hazánk járvány elleni védettségét.

A Kárpátalján élők bizonyos határátkelőknél kihelyezett oltópontokon vehetik fel az oltást. A többi szomszédos országból (Romániából, Horvátországból, Szlovéniából, Szlovákiából, Ausztriából) érkezők az e célra kijelölt kórházak oltópontjain vehetik fel az oltást. A Magyarországon oltakozni szándékozók mindenképpen vigyék magukkal az útlevelet, személyi irataikat és a lakcímüket igazoló közokiratot.

A koronavírus-járvány miatt korábban elrendelt több korlátozás feloldásának újabb szakasza lépett életbe az 5,5 millió beoltott elérését követően.

A kórházak és szociális intézmények kivételével megszűnt a kötelező maszkviselés az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön.

Védettségi igazolvány nélkül is szabad a belépés a vendéglátó üzletekbe, szálláshelyekre, szabadidős létesítményekbe, és az előreváltott ülőhelyes nézőtérrel megrendezett kulturális rendezvényekre, előadásokra. Megszűntek az üzletekre vonatkozó korlátozások (a 10 nm/vásárló, és a távolságtartási szabály).

A kormány nemzeti konzultációt indított, amelyben kikéri a magyar emberek véleményét a járvány utáni életről, többek között a gazdaság újraindítását, a munkahelyek védelmét, és a családok további támogatását érintő kérdésekben.

Már elérhető az uniós oltási igazolás az EU-n belüli utazásokhoz. Azoknak az állampolgároknak, akik az Európai Unión belül utazást terveznek, javasolják, hogy digitálisan töltsék le vagy az EESZT Lakossági portáljára belépve nyomtassák ki az uniós Covid-igazolást. Ehhez oktatófilmet is találnak a honlapon. Az igazolás nem minősül úti okmánynak és nem kerül hivatalból kiállításra, sem megküldésre.

Az elhunytakkal kapcsolatos információk ide kattintva érhetők el.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában