Fontos találkozó

2024.06.25. 14:33

Szijjártó: a szuverenista, patrióta erők összefogására van szükség Európában (videó)

A szuverenista, patrióta erők összefogására van szükség az Európai Unióban, ugyanis jól látszik, hogy a liberális mainstream teljesen le akarja uralni a politikát, jól látszik, ahogy a választók akaratát figyelmen kívül hagyva osztozkodnak a pozíciókon – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Bécsben, írja az MTI.

MW

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Bécsben 2024. június 25-én

Forrás: Facebook/Szijjártó Péter oldala

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető az Osztrák Szabadságpárt főtitkárával, Christian Hafeneckerrel tartott találkozója után arról számolt be, hogy a patrióta, szuverenista erők komoly kihívások előtt állnak az egész kontinensen, hiszen a liberális mainstream próbálja leuralni az Európai Uniót, az európai politikát.

„Látszik, ahogy osztozkodnak a választók akaratát teljes mértékben figyelmen kívül hagyva az európai pozíciókon. Itt ez az időszak kifejezetten szükségessé teszi azt, hogy Európa szuverenista, patrióta erői összefogjanak”

– szögezte le.

Majd kijelentette, hogy az emberek Magyarországon és Ausztriában is a patrióta, szuverenista politikát folytató, az európai szuperállamot ellenző, a béke mellett kiálló pártokra adták a szavazataikat, ezt jól mutatja a Fidesz és az Osztrák Szabadságpárt győzelme az európai parlamenti választáson.

Ennek kapcsán aláhúzta, hogy a két párt között régóta szoros együttműködés van, mivel a felek azonos álláspontot képviselnek az Európa előtt álló legfőbb kihívásokra adandó válaszokat illetően.

Szijjártó Péter közölte:

Mindketten úgy gondoljuk, hogy a tagállamok hatásköreinek további elvonása elfogadhatatlan. Mindketten úgy gondoljuk, hogy Európának sürgősen változtatnia kell a migrációpárti álláspontján.

„Mindketten úgy gondoljuk, hogy Ukrajnában békére, nem fegyverszállításra van szükség. Mindketten úgy gondoljuk, hogy a szankciókkal Európa lábon lőtte a saját gazdaságát” – sorolta.

„Ezért sürgősen migrációellenes, békepárti és az európai versenyképességet helyreállító politikára van szükség” – folytatta.

„Ebben teljes mértékben egyetértünk az Osztrák Szabadságpárttal, és biztató, hogy az osztrák polgárok is a Szabadságpártnak adták a legtöbb szavazatot a legutóbbi európai parlamenti választáson”– emelte ki a miniszter.

Jó biztonsági tartalék lehet a transz-ausztriai földgázvezeték Magyarország számára

Jó biztonsági tartalék lehet Magyarország számára a transz-ausztriai földgázvezeték (TAG), hiszen ezen keresztül lehetséges lesz az Olaszországba érkező cseppfolyósított földgáz bevonása hazánk ellátásába – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Bécsben.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a TAG-ot működtető vállalat vezetőivel is egyeztetett, majd ezt követően a közmédiának nyilatkozva kulcskérdésnek nevezte az európai energiaellátás biztonságát.

Kiemelte, hogy az elmúlt évek válságai, különösen az ukrajnai háború kirobbanását követően világossá tették, hogy az energiabiztonság nem adottság, hanem azért folyamatosan dolgozni kell.

„Világos, hogy a nemzeti szuverenitásnak, a nemzetbiztonságnak az egyik legfontosabb építőeleme az energiaellátás biztonsága” – figyelmeztetett.

„Ezért ellenezzük azokat az Európai Unióból érkező nyomásgyakorlásokat, amelyek arról szólnak, hogy adjuk fel energiapolitikánk szuverenitását, s ellenezzük az agresszív nyomást, amely a földgázhasználat visszaszorítására irányul” – szögezte le.

„És ellenezzük azt az agresszív nyomulást is, amely arra próbál minket rákényszeríteni, hogy jól működő energia-együttműködési kapcsolatokat adjunk fel, és azokat valami drágább és bizonytalanabb ellátási formával helyettesítsük” – tette hozzá.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy Magyarország nem adja fel a saját nemzeti energiapolitikáját, hiszen az eddig abszolút biztonságot adott hazánknak, még a legsúlyosabb válságok idején sem volt semmiféle ellátási zavar, mindig volt elég energiahordozó, és ez így lesz a jövőben is.

„Ugyanakkor természetesen az energiaellátás biztonságához hozzátartozik a diverzifikáció is, vagyis az, hogy minél több forrásból és útvonalon álljon rendelkezésre lehetőség energiahordozók vásárlására” – jegyezte meg.

Azonban arra is kitért, hogy a kormány számára a diverzifikáció nem a régi, jól működő kapcsolatoknak a feladását jelenti valami újért, hanem azt, hogy minél több forrás, minél több útvonal legyen elérhető.

A miniszter aláhúzta, hogy Magyarország földgázellátása jelenleg biztosított, nagyrészt a Török Áramlat vezetéken keresztül, de extra biztonságot ad, ha vannak alternatív lehetőségek is, és az Olaszországból Ausztrián keresztül Közép-Európába vezető földgázvezeték épp ilyen lehet.

Üdvözölte, hogy ezen az utóbbi időszakban ráadásul a tulajdonosok jelentős beruházásokat hajtottak végre azért, hogy „délről északra, vagy ha úgy tetszik, nyugatról keletre is tudjon földgázt szállítani”.

Úgyhogy az Ausztrián keresztül húzódó, Olaszországból induló vezeték egy jó biztonsági tartalék lehet Magyarország számára, hiszen ezen keresztül lehetőség nyílik az olaszországi LNG-terminálokba érkező cseppfolyósított földgáz bevonására a magyar nemzeti energiaellátásba

– összegzett.

Szijjártó Péter telefonon tárgyalt Vang Ji kínai külügyminiszterrel

A közelgő magyar európai uniós elnökség egyik fontos célja az együttműködés fejlesztése lesz Kínával, miután ez nagyban segíthet a környezetvédelmi és a versenyképességi célok elérésében – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Bécsben.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető arról számolt be a kínai kollégájával, Vang Jivel folytatott telefonbeszélgetését követően, hogy a közelgő magyar európai uniós elnökség egyik fontos feladata az együttműködés fejlesztése lesz Kínával, hogy az végre visszataláljon a korábbi stabil pályájára.

Lényegesnek nevezte, hogy az európai–kínai kapcsolatokat ideológiák helyett pragmatikus, tárgyszerű, kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködésként lehessen leírni.

Továbbá kifejtette, hogy a viszony fejlesztése két okból is rendkívül fontos, s ezek közül az egyik a béke, hiszen a béke lehetőséget nyújt az emberi életek megóvására és a nagyobb fejlődésre. Márpedig szavai szerint Kína azon államok élmezőnyébe tartozik, amelyek „a leghatározottabban, a leghangosabban és a legelkötelezettebben lépnek fel a béke ügye mellett”.

Ezzel kapcsolatban üdvözölte és támogatásáról biztosította az ukrajnai válság rendezését célzó brazil–kínai béketervet. Mint közölte, ezt érdemes lenne széles körben megvitatni, ugyanis a dokumentum jó alapja lehetne a fegyverszünetnek és a béketárgyalásoknak.

Egyetértettünk a kínai külügyminiszter kollégával, hogy a béke megteremtése érdekében folytatni kell és erősíteni kell erőfeszítéseinket, mert kizárólag a békével tudjuk elkerülni, hogy még több veszteség sújtsa a háborúzó feleket, még több veszteség sújtsa Európát és a világot

– tájékoztatott.

Szijjártó Péter ezt követően arra is kitért, hogy mivel a magyar EU-elnökség másik fő célkitűzése a versenyképesség javítása, ezért tárgyaltak az európai-kínai gazdasági kapcsolatok fejlesztéséről is.

„Európa versenyképessége az elmúlt időszakban sokat romlott, és mi azt gondoljuk, hogy a versenyképesség helyreállításában nagy szerepe lenne a Kínával való gazdasági együttműködés fejlesztésének” – mondta.

„Magyarország a legjobb példa arra, hogy milyen eredményekkel, milyen pozitív hozadékkal jár a kölcsönös tiszteleten alapuló, józan észen alapuló kelet-nyugati gazdasági együttműködés, hiszen Magyarországon a legnagyobb keleti és a legnagyobb nyugati vállalatok zavartalanul működnek együtt, és ebből ők is és mi is nagyon sokat profitálnak, illetve profitálunk” – tette hozzá.

„Ezért az Európai Unió akkor járna jól gazdaságilag, ha az elkövetkezendő időszakban még szorosabbá, hatékonyabbá tenné a gazdasági együttműködését Kínával, nem ideológiai alapú megközelítést használna, nem elszigetelésre törekedne, nem büntetővámokat vezetne be, nem korlátozná a kereskedelmet, hanem aktív, mindkét fél előnyét szolgáló gazdasági együttműködést tudnánk építeni” – folytatta.

A miniszter aláhúzta, hogy számos megbeszélést folytattak a gazdaság, az autóipar szereplőivel, és azt látni, hogy igen komoly aggodalomra adhatnak okot a kínai autóiparra kivetett EU-s büntetővámok.

Rámutatott, hogy a nyugat-európai autógyártók elektromos átállási stratégiáiban alapvető fontosságú feltételként szerepel a szoros együttműködés a kínai vállalatokkal, tehát az európai és a kínai autóipar elszigetelése nemcsak versenyképességi, hanem környezetvédelmi problémákat is fog okozni.

„Ha a zöld autóiparra történő átállás lelassul, akkor a károsanyag-kibocsátás is lassabban fog csökkenni Európában, és akkor a magunk elé kitűzött zöld célokat sem fogjuk tudni elérni” – figyelmeztetett.

„Így az európai környezetvédelmi és versenyképességi célok eléréséhez kifejezetten fontos az európai-kínai együttműködés fejlesztése, és büntetővámokkal, kereskedelmi korlátozásokkal nem fejleszteni, hanem lerombolni lehet egy-egy ilyen együttműködést” – vélekedett.

Leszögezte: „És ezért az elkövetkezendő időszakban is dolgozunk azért, hogy ne egyfajta vámháború, ne egyfajta kereskedelmi háború bontakozzon ki az Európai Unió és Kína között, hanem egy kölcsönös előnyökre irányuló gazdasági együttműködés valósulhasson meg.”

„Ez Európa érdeke, ez az európai gazdaság, ez az európai vállalatok érdeke, és ez Magyarország érdeke is. Egy vámháború, egy kereskedelmi háború (.) európai munkahelyek százezreit sodorná veszélybe” – mondta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában