Orosz–ukrán háború

2023.06.01. 07:10

Kijevet lőtték az oroszok, átmenetileg szünetelnek a harcok Bahmutnál

Már 463. napja tart a háború a szomszédban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Kijev polgármestere, Vitalij Klicsko az orosz légitámadás helyszínén, az ukrán főváros Desznyanszkij kerületében 2023. június 1-jén

Forrás: AFP

Fotó: Sergei Chuzavkov

Belgorodi ukrán betörési kísérletek visszaveréséről számolt be az orosz védelmi tárca

Visszaverték az orosz katonai és határvédelmi egységek ukrán fegyveresek három arra irányuló kísérletét, hogy behatoljanak Belgorod megyébe, és ott terrortámadást hajtsanak végre a polgári lakosság ellen - közölte csütörtökön az orosz védelmi minisztérium.

A tájékoztatás szerint csütörtökre virradóra, miután intenzív tűz alá vette Belgorod megye polgári létesítményeit, egy harckocsikkal támogatott ukrán "terrorista alakulat" megpróbált behatolni Oroszország területére a Novaja Tavolzsanka település és a Sebekino nemzetközi közúti határátkelő közelében. A támadók ereje a közlemény szerint két gépesített lövésszázadnak felelt meg.

A moszkvai katonai tárca szerint az orosz nyugati katonai körzet légiereje 11, a rakéta- és a tüzérségi erők 77 csapást hajtottak végre, és két alkalommal lángszóró rendszereket is bevetettek. Az orosz katonai fellépés visszaszorította az ukrán támadókat, akiknek a tájékoztatás szerint nem sikerült az államhatár megsértése.

A beszámoló szerint a határ ukrán oldalán több mint félszáz ukrán "terrorista" vesztette életét, valamint négy páncélozott harcjármű, egy Grad sorozatvető és egy kisteherautó semmisült meg.

Sajtójelentések és a közösségi médiában megosztott videó szerint a támadást az ukrán oldalon harcoló Orosz Önkéntes Hadtest és az Oroszország Szabadsága Légió elnevezésű fegyveres szervezet hajtotta végre. Ezek részesei voltak a belgorodi régióba május 22-én történt betörésnek is. Akkor a moszkvai katonai tárca hetvennél több fegyveres és kilenc haditechnikai eszköz megsemmisítéséről számolt be.

Vjacseszlav Gladkov, Belgorod megye kormányzója közölte, hogy ukrán oldalról éjjel sorozatvetőkből többször is tűz alá vették a határtól négy kilométerre fekvő Sebekino várost, aminek következtében legkevesebb kilenc ember megsebesült. A városban megszakadt az áramszolgáltatás, kigyulladt egy kollégium, és megrongálódott az önkormányzat épülete.

Vlagyimir Putyin orosz elnök Bátorság Érdemrenddel tüntette ki Vlagyimir Zsdanovot, Sebekino polgármesterét.

Gladkov arról is beszámolt, hogy Belgorodban, egy benzinkút közelében lezuhant és felrobbant egy drón, két embert megsebesítve.

Csütörtökön több - orosz ellenőrzés alá került - településről jelentettek a helyi hatóságok ukrán tüzérségi támadást. Donyeckben két civil életét vesztette.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a napi hadijelentést ismertetve az ukrán fegyveres erők elmúlt egy nap alatt elszenvedett veszteségét 660 főben nevezte meg, akik közül elérte a 395-öt azoknak a katonáknak a száma, akik a Donyeck körzetében vívott harcokban estek el. A tábornok a megsemmisített ukrán katonai objektumok és haditechnikai eszközök között említett meg egyebek között két vezetési és megfigyelőpontot, egy lőszerraktárt és egy harckocsit.

Apti Alalaudinov, az Ahmat különleges egység parancsnoka orosz sajtójelentések szerint kijelentette, hogy a donyecki régióban lévő Marjinka település 70 százaléka orosz ellenőrzés alá került. Vitalij Gancsev, Harkiv megye katonai és polgári közigazgatásának Moszkva által kinevezett vezetője úgy nyilatkozott, hogy az orosz erők az Oszkil folyó bal partján Kupjanszk város közvetlen közelébe értek.

Putyin egy nagycsaládosokkal folytatott moszkvai találkozó során kifejezte meggyőződését, hogy a győzelem Oroszországé lesz.

"Efelől nincs kétség, mert a földünket, a népünket és az értékeinket védelmezzük" - hangoztatta.

Az orosz parlament alsóháza csütörtökön megszavazott egy törvénytervezetet az Azovi-tenger és a Kercsi-szoros orosz-ukrán közös használatáról szóló megállapodás felmondásáról. Az indoklás szerint a donyecki, a zaporizzsjai és a herszoni régió Oroszországhoz való csatlakozása "gyökeresen új helyzetet teremtett az Azovi-tenger és a Kercsi-szoros körül, amelyek partjai immár kizárólag Oroszországhoz tartoznak".

A Pentagon megvásárolja a Starlink szolgáltatását Ukrajnának

A Starlink, a milliárdos Elon Musk által elindított műholdas kommunikációs szolgáltatás most már szerződést kötött a Védelmi Minisztériummal, hogy megvásárolja ezeket a műholdas szolgáltatásokat Ukrajna számára – jelentette be ma a Pentagon.

Továbbra is együttműködünk számos globális partnerrel annak érdekében, hogy Ukrajna rendelkezzen a szükséges műholdas és kommunikációs képességekke

l – idézi a Pentagon közleményét az Origo. 

Ukrán parancsnok: átmenetileg szünetelnek az összecsapások Bahmutnál

Megváltozott a Donyeck megyei Bahmut városánál a hadművelet formátuma, ezért átmenetileg szünetelnek a harcok – jelentette ki Olekszandr Szirszkij, az ukrán fegyveres erők szárazföldi erőinek parancsnoka csütörtökön az Ukrajinszka Pravda hírportálnak adott nyilatkozatában.

A helyzet Bahmut irányában megváltozott. Jelentősen csökkentek az orosz erők rohamai. Első pillantásra úgy tűnik, hogy az ellenség felhagyott a támadó hadműveletek folytatásával a térségben, de ez nem felel meg a valóságnak. Átmenetileg megváltozott a hadművelet formátuma a Wagner orosz zsoldoscsoport alakulatainak kivonása, orosz reguláris, köztük légideszant alakulatokkal való felváltása nyomán. Ezért a jelenlegi helyzet a nyugodtság benyomását keltheti

– magyarázta a katonai vezető, aki jelenleg a harcok övezetében tartózkodik. Figyelmeztetett ugyanakkor arra, hogy az orosz erők igyekeznek magukhoz ragadni a kezdeményezést, tartva az ukrán ellentámadástól.

Az elmúlt napokban az ukrán alakulatok felfüggesztették az előrenyomulást a szárnyakon, mivel ott más fontos feladatokat láttak el. Csoportunk parancsnoksága megfelelő intézkedéseket hoz egységeink harcképességének helyreállítása és az ellenséges szándékok meghiúsítása érdekében

– fűzte hozzá Szirszkij.

Oleh Szinyehubov, Harkiv megye kormányzója a Telegramon arról tájékoztatott, hogy csütörtökön az orosz erők csapást mértek a megyeszékhely, Harkiv ipari övezetében egy létesítményre. A romok alól sértetlenül mentettek ki egy nőt. Az Ukrajinszka Pravda helyi kormányzók beszámolóiból készített délelőtti beszámolójában azt írta, hogy 

az elmúlt napban országszerte hét polgári személy vesztette életét, és 27 sérült meg. Közülük csütörtökre virradóan Kijevben és környékén hárman haltak meg, és 16-an szenvedtek sérüléseket. A kelet-ukrajnai donyecki régióban két civil halt meg, és öt sérült meg az elmúlt napban, a déli Herszon megyében pedig egy helyi lakos vesztette életét, és öt sebesült meg.

Az ukrán vezérkar reggeli helyzetjelentése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége 460-nal mintegy 208 370-re nőtt. Az ukrán erők megsemmisítettek egyebek mellett két harckocsit és 14 tüzérségi rendszert.

Leopard harckocsik exportálását kezdeményezte a svájci RUAG fegyvergyártó Németországon keresztül

Régebbi típusú, Leopard 1 harckocsik exportálását indítványozta a svájci állami kézben lévő RUAG fegyveripari konszern csütörtökön, ám a harckocsik a megállapodás értelmében végső soron várhatóan Ukrajnában kötnének ki, ezzel megbolygatva Svájc semlegességét.

A kormány gazdasági államtitkársága (SECO) csütörtökön megerősítette, hogy a RUAG benyújtotta kérvényét a harckocsik külföldi eladására.

A 96 darab Leopard 1-t a RUAG még évekkel ezelőtt vásárolta meg Olaszországtól, hogy alkatrészként használják vagy előbb-utóbb eladják őket valamely más országnak. A használaton kívüli páncélos járművek jelenleg is Olaszországban vannak.

A megállapodás értelmében a RUAG a német Rheinmetall fegyvergyártó cégnek adná el a járműveket, amely aztán Kijevnek szánná őket.

A RUAG nem hivatalos úton még márciusban számolt be a SECO-nak üzleti szándékáról, ám az államtitkárság, akárcsak márciusban, ezúttal is jelezte, hogy várhatóan el fogja utasítani a kérelmet: Svájc ugyanis ragaszkodik semlegességéhez, ebből kifolyólag pedig megtiltja a svájci fegyverek konflitkuszónába szállítását.

"Hivatalos döntést várunk a SECO-tól, hogy alaposabban fel tudjuk mérni az üzleti lehetőségeinket"- mondta Kirsten Hammerich, a RUAG szóvivője.

Svájc nemrégiben akadályozta meg, hogy Németország svájci gyártású harckocsi-lőszereket küldjön Ukrajnába. Berlin évekkel korábban vásárolta meg a lőszereket, a svájci exportokról szóló szerződések azonban minden esetben megadják a jogot Svájcnak, hogy megakadályozza az általa gyártott hadiipari termékek újraeladását.

Az EP támogatja Ukrajna lőszerrel való ellátását

Az Európai Parlament csütörtökön megszavazta azt az uniós törvénytervezetet, amelynek célja, hogy 

500 millió eurós támogatás keretében az EU növelje lőszerek és rakéták európai termelését, és felgyorsítsa Ukrajnába szállításukat.

Az Európai Bizottság idén május 3-án nyújtotta be a jogszabályjavaslatot, az uniós parlamenti képviselők pedig még ugyanebben a hónapban megállapodtak abban, hogy a törvényjavaslat jóváhagyásának felgyorsítása érdekében elindítják a parlamenti sürgősségi eljárás folyamatát.

A jogszabályt 446 szavazattal 67 ellenében, 112 tartózkodás mellett fogadták el. A képviselők most megkezdik a tárgyalásokat az uniós kormányokat tömörítő tanáccsal, hogy politikai megállapodásra jussanak, amelyről a képviselők júliusi plenáris ülésükön szavaznak.

Leleplezték az amerikaiakat

Amerikai hírszerző szolgálatok több ezer iPhone-t fertőztek meg rosszindulatú szoftverrel Oroszországban, köztük olyanokat is, amelyeket külföldi nagykövetségek használnak - közölte csütörtökön az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB).

Az FSZB által kiadott tájékoztatás szerint az orosz távközlési infrastruktúra biztonságának vizsgálata olyan anomáliákat tárt fel, amelyek csak az Apple mobiltelefonok felhasználóira jellemzők, és amelyeket olyan, eddig ismeretlen rosszindulatú szoftverek működése okozott, amelyek "kihasználták a gyártó által előirányzott szoftveres sebezhetőségeket".

Az FSZB azt állította, hogy megszerzett információk "szoros együttműködésre utalnak az Apple és a nemzeti (amerikai) hírszerzési közösség, különösen az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Ügynöksége (NSA) között".

Az orosz szolgálat szerint a megfigyelés nemcsak orosz felhasználókra terjedt ki, hanem külföldi számokra és olyan SIM-kártyákra is, amelyeket oroszországi diplomáciai képviseletek használtak. Utóbbiak között voltak NATO- és posztszovjet országok, de az FSZB megemlítette Izraelt, Szíriát és Kínát is.

Ukrán invázió Belgorodban

Az orosz védelmi minisztérium jelentése szerint az ukránok egy csapata Belgorod térségben intézett támadást, amit az orosz hadsereg sikeresen visszavert. A jelentés szerint heves tüzérségi csapásokat követően két motorizált egység tankokkal támogatva intézett támadást az orosz térségben. Az oroszok szerint még a határ átlépése előtt megállították az ukránokat, összesen 30 katona halt meg az összecsapás következtében.

Kijevet támadják az oroszok

Ismét légitámadás érte az ukrán fővárost, Kijevet csütörtökön kora reggel, három ember, köztük két gyermek meghalt – jelentette be Vitalij Klicsko kijevi polgármester és a katonai hatóságok.

Három ember meghalt, tíz pedig megsebesült a Desznyanszkij kerületben – írta a kijevi katonai közigazgatás a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

Az ukrán főváros, Kijev polgármestere, Vitalij Klicsko (jobbra) egy mentőssel beszélget, miközben egy krátert vizsgál meg 2023. június 1-jén
Fotó: Sergei CHUZAVKOV  / Forrás: AFP

A csütörtöki támadás helyi idő szerint három óra (magyar idő szerint két óra) körül kezdődött – számolt be a kijevi katonai közigazgatás, amely szerint minden észlelt légi célpontot a légvédelem megsemmisített. Ugyanakkor a lehulló törmelékek emberéleteket követeltek és pusztítást okoztak. A támadást robotrepülőgépkekkel és ballisztikus rakétákkal hajtották végre.

A svédek a NATO-csatlakozásról beszéltek

A NATO-tagállamok külügyi vezetőinek norvégiai informális tanácskozásának zárónapján Tobias Billström svéd külügyminiszter úgy fogalmazott, hogy a NATO-csatlakozás nem sprinttáv, hanem maratoni futás, és már látszik a cél.

Észtország külügyminisztere a csütörtöki megbeszélések előtt arról beszélt, hogy Svédország minden feltételt teljesített, készen áll a NATO-tagságra, és nincs oka annak, hogy ne lehessen a szövetség tagja.

A litván diplomácia vezetője reményét fejezte ki, hogy a nyári vilniusi NATO-csúcson felhúzhatják a svéd lobogót a többi tagállam zászlaja mellé.

Zelenszkij újra utazik

Volodimir Zelenszkij az Európai Politikai Közösség moldovai csúcstalálkozójára érkezett csütörtök reggel, az ukrán elnök 46 másik ország vezetőjével egyebek között az Oroszország indította ukrajnai háború fejleményeit vitatja meg.

SANDU, Maia; ZELENSZKIJ, Volodimir
Maia Sandu moldovai elnök (j) fogadja Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt az Európai Politikai Közösség csúcstalálkozójának kezdetén a bulboacai Mimi-kastélyban 2023. június 1-jén
Fotó: Dumitru Doru / Forrás: MTI/EPA

Zelenszkijt az értekezlet házigazdája, Maia Sandu moldovai elnök fogadta a Chisinauhoz közeli Bulboaca kastélyában. Az ukrán elnök köszönetet mondott neki Kijev támogatásáért és az ukrán menekültek befogadásáért.

Sandu előzőleg kijelentette, hogy az ukrán határ közelében rendezett nagyszabású találkozó a kontinens növekvő egységét tanúsítja, megerősíti a résztvevők béke iránti elkötelezettségét, Oroszország ukrajnai háborújának elítélését, valamint szolidaritásukat Kijevvel.

Zelenszkij megerősítette azt is, hogy Ukrajna mind az Európai Unióban, mind a NATO-ban teljes jogú tagságra törekszik.

Új, még pontosabb rakétatüzérségi fegyvert fejlesztenek Oroszországban

Egy új, 300 mm-es, fokozott mobilitású, irányított lövedékek kilövésére alkalmas Sarma MLRS rakéta sorozatvető rendszer készül Oroszországban - közölte a RIA Novosztyi egy jól értesült forrásukra hivatkozva.

"Az orosz védelmi-ipari vállalkozásai egy fejlett, 300 milliméteres kaliberű Sarma MLRS-t fejlesztenek. Az új MLRS fokozott mobilitással és védelemmel fog rendelkezni, és többek között képes lesz irányított, nagy pontosságú lőszerek alkalmazására" - mondta a forrás.

Egy újabb fontos város felszabadítása a cél

A Donyecki Népköztársaság számára fontos, hogy "belátható időn belül" felszabadítsa Marinkát a további fejlődés érdekében - mondta a Donyecki Népköztársaság megbízott vezetője, Denisz Pusilin a RIA Novosztyinak.

"Marinka irányában most elég feszült a helyzet, (...) belátható időn belül fel kell szabadítanunk a területet. Az előrenyomulás ott szó szerint napi szintű, de nem olyan gyors. A város felszabadítása stratégiailag nagyon fontos, a következő települések felé való előrenyomulás szempontjából" - hangsúlyozta Pusilin.

Elmondása szerint a köztársaság szorosan együtt kíván működni a csecsen katonai egységekkel.

Az orosz erők csapást mértek ukrán állásokra Zaporizzsja területén

Az orosz Vosztok fegyveres erők csoportjának Smerch többszörös rakétarendszere csapást mért egy ukrán ellenőrző pontra a Zaporizzsja irányában lévő Trudovojéban - közölte a csoport sajtóközpontjának vezetője, Oleg Csehov.

Szintén ebben az irányban motorizált lövészek fedeztek fel és semmisítettek meg egy ukrán felderítő csoportot Lobkove északi részén.

Ezenkívül a Gvozdika önjáró tüzérségi egységei csapást mértek az ellenség ideiglenes telepítési pontjaira Poltavkában és Malaja Tokmacskában.

Ötre emelkedett a sérültek száma Belgorod ágyúzása során

Ötre emelkedett a sérültek száma, az Ukrán fegyveres erők (AFU) által a Belgorodi területen fekvő Szebekin városának ágyúzása során. Erről a régió kormányzója, Vjacseszlav Gladkov számolt be csütörtökön Telegram-csatornáján.

Több mint 12 ezren jöttek tegnap Ukrajnából

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 5835 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 6196 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság.

A beléptetettek közül a rendőrség 48 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Orosz települést ért támadás az éjjel

A belgorodi régióban Szebekino városát érte az éjszaka folyamán támadás - állítja Vjacseszlav Gladkov kormányzó. A Telegramon azt írta, a támadásban két civil megsérült, őket egy helyi kórházban ápolják.

Rakétatörmelék zuhant a csúcsforgalomban egy kijevi autóútra - videó

Egy autó fedélzeti kamerája kamerája rögzítette, ahogy rakétatörmelék esik egy forgalmas útra, május 29-én hétfőn. Oroszország aznap reggel tizenegy ballisztikus és cirkálórakétát lőtt ki Ukrajna fővárosára.

Orosz csapás Kijevre, három halott

Orosz csapás érte kora reggel Kijevet, a támadásban három ember halt meg, közöttük két gyerek - jelentette Vitalij Klicsko polgármester. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában