Tragikus párhuzam

2023.06.09. 14:27

Kötelező migránskvóta: a franciaországi brutális támadással egy napon fogadták el Brüsszelben

Így reagált az európai jobboldal az új migrációs paktumra.

MW

Virágok és plüssfigurák az előző napon a kelet-franciaországi Annecy városában elkövetett késes támadás helyszínén 2023. június 9-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Gregory Ros

Óriási dühöt váltott ki egyes uniós tagországokban az, hogy a belügyminiszterek csütörtöki találkozóján többségi szavazás során elfogadták az új uniós migrációs paktumot, amely arra kötelezi a tagországokat, hogy kvóták szerint befogadjanak bizonyos számú bevándorlót, aki pedig nem tesz ennek eleget, azt pénzbírsággal büntetik – írja a Magyar Nemzet a V4NA cikkére hivatkozva.

A Vox spanyol jobboldali párt szűkszavúan reagált a csomag elfogadására.

Az országoknak mosolyogva be kell fogadniuk az olyan szörnyetegeket, mint például a franciaországi gyerekgyilkos, különben Brüsszel megbünteti őket

– írták a Twitter-bejegyzésükben.

Az uniós migrációs paktumot éppen azon a napon fogadták el a tárcavezetők, amikor egy kelet-franciaországi városban egy szíriai férfi megkéselt hat embert, köztük négy gyermeket. Az elkövetőnek egyébként június 4-én utasították el a menedékkérelmét. Emmanuel Macron francia államfő és felesége pénteken látogatást tett a kelet-franciaországi Grenoble kórházában, ahol az előző nap a közeli Annecyban elkövetett késes támadásban megsebesült kisgyerekeket ápolják. Eközben az ügyészség meghosszabbította az elkövető, a 31 éves Abdalmasih H. őrizetbe vételét.

„Ez is mutatja, hogy komoly betegségben szenved az EU. A szabályok megkerülése, a szerződések megkerülése és a vétó megakadályozása érdekében ezeket a döntéseket az unió belügyminisztereinek ülésén hozzák meg, ahol elegendő az egyszerű többség” – reagált a TVP1 lengyel csatorna műsorában Radoszlaw Fogiel lengyel kormánypárti képviselő. Leszögezte,

Lengyelország nem egyezett bele és soha nem is fog beleegyezni egy ilyen típusú megállapodásba.

„Az Európai Bizottság minden erejével igyekszik kikényszeríteni a migránsok kényszerű szétosztását az összes uniós állam között. Brüsszelnek nem az a célja, hogy megállítsa az EU-ba irányuló illegális migrációt, hanem csak az, hogy másképp kezelje azt. Ez végzetes lenne, hiszen azt jelzi, hogy van elég helyünk az újonnan érkezőknek” – húzta alá Harald Vilimsky, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) európai parlamenti képviselője.

Hiányosságok

A Migrációkutató Intézet álláspontja szerint a franciaországi tragédia az európai rendszer(ek) számos hiányosságára rámutat – írja a Magyar Nemzet az intézet közleménye alapján.

 

Csak 2022-ben 881 ezer menedékkérelmet adtak be különböző európai országokban, melyek közül 384 ezret bíráltak el pozitívan.

 

A maradásra jogosultak többsége (országtól függően) már nem menekültstátuszt, hanem két-három évre szóló ideiglenes oltalmazotti státust kap, így ezzel a papírral gyakorlatilag egy bizonytalan időszakba lép, hosszú távú tervezésre képtelenné válik.

 

Ennyi ember szociális gondozására, pláne pszichológiai vizsgálatára nincs kapacitás, így a migránsok jellemzően egyedül küzdenek meg problémáikkal, aminek beláthatatlan következményei lehetnek.

 

Kisebb bűncselekmények elkövetése esetén nem veszítik el menekült- vagy oltalmazotti státusukat, így a törvényeknek nincs visszatartó erejük.

 

A kitoloncolás továbbra is lehetetlen, ha a migráns hazája veszélyes országnak minősül. A menekültek és oltalmazottak a schengeni övezeten belül jellemzően szabadon mozoghatnak – hívta fel a figyelmet a Migrációkutató Intézet.

A teljes cikkért kattintson.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában