Lobbi- és aknamunka

2023.06.01. 07:24

Az LMBTQ-szervezetek keményen dolgoztak a színfalak mögött a gyermekvédelmi törvény ellen

Már a legelejétől fogva nyomást gyakoroltak a tagállamokra az LMBTQ-szervezetek azért, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indítson Magyarország ellen a gyermekvédelmi törvény miatt – derül ki a szexuális kisebbségek európai szervezeteit összefogó ILGA-Europe beszámolójából.

MW

A 27. Budapest Pride résztvevői vonulnak a Margit híd irányában, az alsó rakparton 2022. július 23-án

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Az LMBTQ-szervezetek jelentős szerepet játszottak a gyermekvédelmi törvény ellen indított brüsszeli hadjáratban, ernyőszervezetük, az ILGA-Eu­rope most pontról pontra beismerte, hogyan működtek együtt a tagállamokkal annak érdekében, hogy a Magyarország elleni fellépés eredményes legyen. Az európai esernyőszervezet bevallása szerint tagszervezeteikkel együtt már régóta aktívan oktatják a tagállamokat arra, hogy uniós szinten és konkrétan az Európai Unió Bíróságán (EUB) is kezdeményező szerepet töltsenek be – írja a Magyar Nemzet. 

Mint írták, 2021 júniusában, amikor a gyermekvédelmi törvényt közzétették, a Háttér Társasággal – amelyet Soros György alapítványai is támogatnak – együtt nagy energiát fektettek a tagállamokkal való együttműködésbe, hogy pontos tájékoztatást nyújtsanak nekik a törvényről és annak értékeléséről, továbbá technikai tanácsokat nyújtsanak a beavatkozás módjával, és a határidőkkel kapcsolatban.

 Elmondásuk szerint ezt felhasználva tudtak nyomást gyakorolni az EU-s tagállamokra, hogy az Európai Bizottságot (EB) arra ösztönözzék, hogy egyáltalán kötelezettségszegési eljárást indítson Magyarország ellen. Amikor pedig a 17 tagállam levelének hatására a bizottság elindította a hazánkkal szembeni jogsértési eljárást, találkozót szerveztek, amelyen a különböző tagállamok kulcsszereplői vettek részt. 

Amennyiben a Magyarország elleni eljárás sikeres lesz, akkor már azon fognak dolgozni, hogy az ítéletet ténylegesen végrehajtsák. 

Véleményük szerint azonban ez nem lesz könnyű.

Ifjabb Lomnici Zoltán szintén úgy véli, hogy több hónapig, akár évig is eltarthat a gyermekvédelmi törvény ellen indított uniós eljárás. 

Az alkotmányjogász szerint a magyar kormány álláspontja ugyanakkor védhető és megalapozható, negatív döntés esetén pedig előfordulhat az is, hogy végül mégsem történnek meg az EB által kívánt jogszabályi változtatások. 

A teljes cikk ITT olvasható el. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában