Csúcstalálkozó

2023.05.17. 14:46

Novák Katalin: az a legfontosabb, hogy megtaláljuk az igazságos békéhez vezető utat

Keresztény konzervatív politikusként az a legfontosabb számomra, hogy az ukrajnai háborúban megtaláljuk az utat végső célunkhoz, az igazságos békéhez – mondta Novák Katalin köztársasági elnök az Európa Tanács állam- és kormányfőinek csúcstalálkozóján Reykjavíkban szerdán.

MW

A Sándor-palota által közreadott képen Novák Katalin köztársasági elnök (középen b2) az Európa Tanács állam- és kormányfőinek csúcstalálkozóján Reykjavíkban 2023. május 17-én

Forrás: MTI

Fotó: Sándor-palota/Bartos Gyula

Novák Katalin rámutatott: 

ha az igazságos béke minden feltétele teljesül, az nemcsak a tűzszünetet teszi lehetővé, hanem a megbékélést magában foglaló fenntartható békét is.

A magyar köztársasági elnök aláhúzta: az Európa Tanács állam- és kormányfőinek "rendkívüli felelősségük van a béke előmozdításában és biztosításában az állampolgárok számára".

Novák Katalin üdvözölte, hogy egyre több vezető támogatja a "tisztességes és igazságos békét", amely szavai szerint "minden állampolgárunk egyetemes vágya".

Leszögezte: minden embernek joga van az élethez, azoknak is, akik háborús övezetben rekedtek.

Emlékeztetett, hogy az Európa Tanács központi szerepet játszik az emberi jogok védelme és előmozdítása terén, és sokat tett a demokráciáért, az emberi jogokért és az alapvető szabadságjogokért az elmúlt évtizedekben.

Ezért ez a megfelelő idő és hely arra, hogy megfogalmazzunk egy határozott üzenetet: a békéhez való jog üzenetét

–mondta.

Novák Katalin a kisebbségek helyzetével is foglalkozott beszédében.

Különös figyelmet kell fordítanunk rá, hogy a szabadságért folytatott küzdelem ne járjon a nemzeti kisebbségek jogainak csorbulásával

 – hangsúlyozta.

Kiemelte: a nemzeti kisebbségek jogainak tiszteletben tartása az európai együttműködés egyik alapja, amelyet nem lökhetünk félre.

Az Európa Tanács 1949-es megalakulása óta az idei a szervezet negyedik csúcstalálkozója. Legutóbb Lengyelország adott otthont állam- és kormányfői találkozónak, 2005-ben.

Novák Katalin szerint ezen a csúcstalálkozón ünnepelni kellett volna, hiszen "gazdaságaink még sohasem voltak ennyire fejlettek, sikeresen kilábaltunk a koronavírus-világjárványból, megtanultuk, hogyan erősítsük meg közös értékeinket, és hogyan birkózzunk meg a kulturális, történelmi és nyelvi különbözőségekkel, amelyek annyira egyedivé és értékessé teszik Európát".

  Ugyanakkor 

sok régi és új kihívás igényli azonnali figyelmünket és követel cselekvést tőlünk: brutális háború tombol a kontinentális Európa területén, és békés életmódunk támadás alatt áll

– jegyezte meg.

Oroszország őrült döntése, hogy megtámadja a Magyarország közvetlen szomszédságában található Ukrajnát, fenekestül felforgatta világunkat

– mondta a köztársasági elnök.

Novák Katalin szerint a háború egységes és határozott választ követel, hiszen "egy szuverén állam elleni fegyveres támadás és agresszió elfogadhatatlan". Hozzátette: a háborús bűnöket ki kell vizsgálni, az elkövetőket pedig felelősségre kell vonni.

A kétnapos izlandi csúcson a magyar államfő "baráti beszélgetést" folytatott Olaszország miniszterelnökével, Giorgia Melonival, illetve egyeztetett Emmanuel Macron francia elnökkel is. Emellett egyeztetett Maia Sanduval, Moldávia elnökével és Denys Smyhal ukrán miniszterelnökkel.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában