Egészségügyi Tudományos Tanács

2023.05.22. 16:00

Elkészült az új Orvosetikai Kódex tervezete

Az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) elkészítette az új Orvosetikai Kódex tervezetét, amelynek legfőbb vezérelve az, hogy a beteg az első – közölte a szervezet az MTI-vel hétfőn.

MW

Illusztráció

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Pezzetta Umberto

Azt írták: az új kódex kidolgozására azért volt szükség, mert a február végén elfogadott törvénymódosítással megszűnt a kötelező orvosi kamarai tagság, így „az orvosokkal kapcsolatos egységes szakmai-etikai eljárások kezelése” az immár önkéntes tagsággal rendelkező Magyar Orvosi Kamarától átkerült az Egészségügyi Tudományos Tanácshoz.

Hozzátették: a kódex egyrészt a magyar orvostársadalom tapasztalataira, hagyományaira, korábbi kódexére, valamint a nemzetközi szakirodalomra épül, „másrészt leképezve a gyógyítás legújabb vívmányait, az új szakmai és társadalmi kihívásokból adódó feladatoknak való etikai megfelelés kötelezettségét is szolgálni kívánja”.

A kódex hatálya a Magyarországon dolgozó orvosokra és a Magyarország területén elkövetett etikai vétségekre terjed ki.

Közölték: a kódex  rögzíti többek között az etikus orvosi magatartást, az orvos-beteg és az orvos-orvos kapcsolat etikai vonatkozását, a  beteg tájékoztatására vonatkozó etikai elveket, a genetikai vizsgálatok etikáját, a születésnél és az életvégi állapotoknál elvárt etikai magatartást, valamint az orvosok üzleti, kereskedelmi kapcsolatainak etikai vonatkozásait.

Az új Orvosetikai Kódexet az Egészségügyi Tudományos Tanács hétfőn véleményezésre megküldte a Magyar Orvosi Kamara számára.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában