Ő az egyik legaktívabb

2023.05.17. 08:31

Cseh Katalin is azért lobbizik, hogy Magyarország ne kapja meg az uniós forrásokat

Az Origo cikksorozatban ismerteti, hogy a baloldali képviselők hogyan dolgoznak hazánk ellen Brüsszelben. Ezúttal a momentumos, korrupciógyanúba keveredett Cseh Katalin tevékenységét mutatják be.

MW

Cseh Katalin, a Momentum képviselője az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Strasbourgban 2019. július 16-án

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

A magyar baloldalnak évek óta az az egyik legfőbb célkitűzése, hogy megakadályozza a hazánknak járó uniós források megérkezését. 

A támogatások felfüggesztéséért folytatott lobbijukkal a legnagyobb fájdalmat talán a pedagógusoknak okozzák, hiszen az uniós pénzek jelentős részét a tanárok béremelésére fordítaná a kormány.

A lobbiban a DK mellett a Momentum játsza a vezető szerepet.

Ironikus, hogy

épp Cseh Katalin a legaktívabb a források felfüggesztésének szorgalmazásában, hiszen korábban a momentumos EP-képviselő családi vállalkozása, valamint az ahhoz kapcsolódó cégháló – bűncselekménygyanús körülmények között, összehangoltan – pályázott és nyert el összesen 4,8 milliárd forintnyi uniós támogatást.

Ráadásul már több mint fél éve ismert volt a nyilvánosság előtt a botrány, és már javában zajlott a nyomozás, amikor tavaly februárban az Európai Parlament elfogadta a Cseh Katalinról elnevezett, amellett kampányoló jelentést, hogy a kormány megkerülésével érkezhessenek hazánkba az uniós pénzek, például önkormányzatokhoz és álcivil szervezetekhez – írja az Origo.

Azt is ugyanekkora lelkesedéssel üdvözölte Cseh Katalin, hogy tavaly szeptemberben az EP elfogadta a hazánkat elítélő Delbos-Corfield-jelentést. Eközben pártjával tovább lobbizott azon, hogy miként lehet az általuk favorizált kedvezményezettek felé terelni az uniós forrásokat. Ugyanebben a Facebook-posztban arról is beszámolt, hogy az EP megszavazta azt a módosító indítványukat is, amelyben arra szólítják fel az Európai Bizottságot, hogy találjon módot az önkormányzatok és az egyébként senki által meg nem választott módon politikai tevékenységet végző „civil” szervezetek közvetlen pénzügyi támogatására.

Cseh Katalinnak az utóbbi időben közzétett bejegyzéseiből és nyilatkozataiból az derül ki, hogy továbbra is mindent megtesz azért, hogy akadályozza a kormány és Brüsszel közti megegyezést és a jelenleg is zajló tárgyalási folyamatot. A Magyar Hangnak adott múlt heti interjúban például azt a képtelenséget állította, hogy „a Fidesz nem küzd azért, hogy az EU-s pénzek minél hamarabb megérkezzenek Magyarországra”. Hozzátette ugyanakkor, hogy momentumosként épp azon dolgozik, hogy a források minél nagyobb hányadát osszák szét a kormányt megkerülve.

A teljes cikk a részletekkel ITT olvasható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában