Brüsszeli botrány

2023.04.07. 15:33

Osztrák jobboldali párt: az EP egyre mélyebbre süllyed a korrupció mocsarában

A korrupció és a pénzmosás nem triviális bűncselekmények, és az, hogy magas rangú uniós tisztségviselők személyes meggazdagodásuk érdekében elárulták az európai érdekeket, felülmúlhatatlan árulás – vélekedik a legújabb uniós korrupciós botrányról az osztrák jobboldali párt.

Képviselők az Európai Parlament négynapos plenáris ülésének második napján, 2023. március 14-én Strasbourgban

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Julien Warnand

Soha nem látott mélységekbe süllyedt az Európai Parlament, ami a megbízhatóságot és az átláthatóságot illeti – legalábbis így gondolja az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ). Petra Steger, az FPÖ európai ügyekért felelős szakpolitikusa annak kapcsán nyilatkozott, hogy újabb rendkívüli korrupciós botrány rázta meg az Európai Parlamentet, pontosabban a legrégebbi és az egyik legnagyobb csoportosulását, az Európai Néppártot (EPP) – írja a V4NA.

Az Európai Parlament teljesen lepusztult állapotban van, és hónapok óta egyre jobban süllyed a korrupció mocsarába. Először a katari botrány középpontjában a szocialista frakció állt az uniós parlament alelnökével, most az Európai Néppárt került az igazságszolgáltatás célkeresztjébe

– jelentette ki a jobboldali képviselő. A napokban ugyanis bombaként robbant a hír, hogy német és belga rendőrök házkutatást tartottak az Európai Néppárt (EPP) brüsszeli székházában. Mario Voigt, a nyomozás középpontjában álló férfi a német kereszténydemokrata CDU párt tagja, és 2020 óta parlamenti frakcióvezető hazája, Türingia tartományban. Voigt 2019-ben az Európai Néppárt és a pártelnök Manfred Weber digitális kampányának is vezetője volt, amikor Weber az Európai Bizottság következő elnöki posztjára pályázott.

A mostani botrány Voigt 2019-es európai választási kampányban végzett tevékenységével kapcsolatos, amikor a néppárti Manfred Weber elnöknek dolgozott. Az MDR német közszolgálati műsorszolgáltató szerint a rendőri razzia elsősorban egy jénai internetes ügynökséggel kötött szerződésről szól. Ez a cég ugyanis 2019 tavaszán, Voigt brüsszeli szerepvállalása során megbízást kaphatott az Európai Néppárttól az uniós választások internetes kampányára. Ezután pedig Voigt éppen ettől a cégtől kapott meglehetősen jelentős összeget.

Petra Steger kiemelte, hogy az Európai Parlament két legnagyobb frakciójának korrupciós botránya alapjaiban rengette meg az uniós testületet, és az intézménybe vetett bizalmat.

A korrupció és a pénzmosás nem triviális bűncselekmények, és az, hogy magas rangú uniós tisztségviselők személyes meggazdagodásuk érdekében elárulták az európai érdekeket, felülmúlhatatlan árulás

– jelentette ki az FPÖ politikusa, aki szerint nemcsak teljes körű kivizsgálásra van szükség, hanem kemény politikai következményekre is. Hozzátette, hogy európai szintű új választások mellett Ausztria is leállíthatná a Brüsszelnek történő kifizetéseket, követve az EU Magyarországgal és Lengyelországgal szembeni magatartását. „Egy ilyen eljárás legalább egyszer értelmes lépés lenne az osztrák adófizetők szempontjából, akik joggal érzik úgy, hogy egyre inkább elidegenednek ettől az EU-tól” – fűzte hozzá.

Eközben a néppárt lengyel tagjai komoly aggodalmukat fejezték ki a pártcsaládot ért politikai károk miatt a razzia után. Egybehangzó sajtóinformációk szerint az EPP tagja, a Donald Tusk vezette lengyel Polgári Platform kérte az EPP jövő hétre tervezett, varsói frakcióülését. Nem kizárt, hogy Tusk el szeretné kerülni azt a politikai következményt, ami most Manfred Weber fejébe kerülhet, mint az EPP vezére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában