Hírszerzési botrány

2023.04.11. 09:57

Magyar vezetőket is lehallgatott az Egyesült Államok

A tengerentúli hírszerzés ukrán tábornokokon kívül magyar, izraeli és dél-koreai hivatalos személyeket is megfigyelt.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Anelo

A napokban kiszivárgott amerikai iratok nem csupán katonai adatokat tartalmaznak. Azt látni ugyanis, hogy a tengerentúli hírszerzés ukrán tábornokokon kívül magyar, izraeli és dél-koreai hivatalos személyeket is megfigyelt, de még az Atomenergia Ügynökség több tisztségviselőjét is. Vagyis az amerikai kémek a saját szövetségeseikről is gyűjtöttek adatokat – írta meg az Economist.

Az is kiderült, hogy milyen módszerrel csinálták mindezt. Az egyik eljárás az volt, hogy telefonra telepítettek poloskát, de más módon is rögzítettek beszélgetéseket. Így azonban a célpontok ki tudják deríteni, hogyan szerzi Amerika az információkat.

Thomas Rid, a Johns Hopkins Egyetem munkatársa szerint ez lehet az utóbbi egy évtized egyik legjelentősebb hírszerzési botránya.

Orbán Viktorhoz fordult Tényi István az amerikai lehallgatási botránnyal kapcsolatban

A miniszterelnökhöz fordult a közérdekű ügyekben tett bejelentéseiről ismert Tényi István.  A beadványban Tényi úgy fogalmaz, hogy a sajtóban megjelent információk arra engednek következtetni, hogy „titkosszolgálati szervek, illetve külföldi szervezetek próbálnak beavatkozni Magyarország politikai, pénzügyi, gazdasági rendszerébe. Ezen befolyásolási törekvések felderítése, akadályozása, a módszerek megismerése a titkosszolgálatok (Alkotmányvédelmi Hivatal, Információs Hivatal) feladata” – teszi hozzá.

Tényi a lehallgatással kapcsolatban azt kéri, hogy a miniszterelnök „a Belügyminisztériumon keresztül kezdeményezzen vizsgálatot a világhálón megjelent dokumentumok tartalma miatt”. Továbbá a „vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően járjon el és a jogszabályok által biztosított szükséges és lehetséges intézkedéseket maradéktalanul tegye meg. Az üggyel kapcsolatban kérjen tájékoztatást az Információs Hivataltól”, mivel álláspontja szerint a világhálón megjelent anyagok súlyosan sértik hazánk kül- és biztonságpolitikai érdekeit – írja a Mandiner.

Elolvashatja a Mandiner teljes cikkét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában