Kormányinfó

2023.04.06. 09:27

Gulyás Gergely: a lakossági rezsicsökkentést a kormány továbbra is fenntartja (videó)

Gulyás Gergely bejelentette, hogy az idei évi költségvetésben minden forrás rendelkezésre áll ahhoz, hogy a lakossági rezsicsökkentést a jelenlegi szabályok szerint fennmaradjon. Az átlagfogyasztásig semmilyen változás nem következik be az árban – hangsúlyozta. A Miniszterelnökséget vezető miniszter ugyanakkor üdvözölte az Országgyűlés által múlt héten elfogadott, az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos országgyűlési határozatot. Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő az üzletekben tartott árrazziákról és az azok során tapasztalt jogsértésekről számolt be.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő (b) a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. április 6-án

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

A kormány szerdai ülésén az energetikai helyzetet áttekintve megállapította, hogy minden forrás rendelkezésre áll a lakossági rezsicsökkentés fenntartására – emelte ki a tárcavezető. 

Így mindenki számolhat azzal, hogy az átlagfogyasztásig nem lesz változás. Ez nem csak az év végig lesz így, ha van rá lehetőség, továbbra is így marad

 – tette hozzá.

Hangsúlyozta: a megnövekedett energiaárak komoly nehézséget jelentenek a gazdaságnak, a versenyképesség és az ipari teljesítmény szempontjából nagy veszteséget szenved el a gazdaság.

Közölte: a végső menedékes szolgáltatásba tartozó vállalkozások és önkormányzatok, egyházak, alapítványok, ha december 31-ig nem kötöttek szerződést, akkor automatikusan az akkori árnak megfelelő kategóriába kerültek. A kormány be fog avatkozni a szerződésekbe és lehetővé teszi, hogy a jelenlegi piaci áron új szerződések jöjjenek létre. 

Ez mintegy 14 ezer ügyfélnek: vállalkozásoknak, önkormányzatoknak, egyházaknak segít, jelentős árcsökkenést hoz nekik

 – mondta a miniszter. Hozzátette, hogy  

ez 19-20 milliárd forint veszteséget jelent az MVM-nek, ezt a veszteséget a szolgáltató viseli.

A kormány üdvözli a békepárti határozatot 

Gulyás Gergely elmondta azt is, a kormány üdvözli az Országgyűlés által múlt héten elfogadott, az orosz–ukrán háborúval kapcsolatos országgyűlési határozatot. Hozzátette: a legfontosabb, hogy minél előbb tűzszünet, tárgyalás és béke legyen, életeket csak így lehet megmenteni.

Hangsúlyozta, háború és béke ügyében 

Magyarország továbbra is egyértelműen a béke pártján áll, de a határozat parlamenti elfogadásakor kiderült, a magyar politikai életben ezzel nincs mindenki így.

Hozzátette: az egy évvel ezelőtti választási eredményt úgy értelmezik, hogy a magyar választópolgárok többsége is a béke mellett foglalt állást.

Elmondta, a határozat elítéli Ukrajna katonai megtámadását, hangsúlyozza a humanitárius akciók fontosságát, amelyekből Magyarország jelentős mértékben vette ki a részét az elmúlt egy évben.

Példamutatónak nevezte azt az összefogást, amely az állami és a civil szervezetek között létrejött annak érdekében, hogy mindenkit, aki Ukrajnából menekül, befogadjanak, lévén Magyarország az első biztonságos ország.

A kormány tárgyalt a vízművek helyzetéről is

Elmondta, a kormány szerdai ülésén tárgyalt a víziközművek helyzetéről és megállapította, a vezetékrendszer felújítása "elengedhetetlenül szükséges", mivel a hálózati vízveszteség országosan 22 százalék, vannak olyan térségek azonban, ahol a víz 60 százaléka is elfolyik azt megelőzően, hogy a fogyasztóhoz érne.

Beszámolt arról is, hogy a kormány felhatalmazta Lantos Csaba energiaügyi minisztert, hogy dolgozzon ki javaslatot az ország vízvezetékrendszerének felújítására, valamint amennyire lehetséges, az egységes árrendszerre a víziközművek területén.

Gulyás Gergely felidézte, a jelenlegi energiaárak miatt lehetővé tették az önkormányzatoknak a víziközművek átadást az államnak.

A tárcavezető kitért arra, hogy ez az egyetlen terület, ahol a rezsicsökkentés bevezetésekor az akkori árakat maximálták, ezért többszörös különbségek vannak az árakban az ország különböző pontjai között.

SZENTKIRÁLYI Alexandra
Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. április 6-án
Fotós: Balogh Zoltán / Forrás: MTI

Árraziák az üzletekben

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő beszámolt arról, hogy a január 23. és 29. között tartott árstoprazzián 334 eljárást indítottak a fogyasztóvédelem munkatársai. A jogsértést 179 ügyben már megállapították és a bírságokat is kiszabták, 83 esetben az eljárás megszűnt, mert végül nem találtak jogsértést, 72 eljárás pedig még nem fejeződött be.

Üzletenként átlagosan két-három jogsértés történt, tehát a 179 ügyben 430 jogsértést állapítottak meg a hatóságok és összesen 333 millió 300 ezer forintos bírságot szabtak ki.

A legjellemzőbb szabálysértés az volt, hogy a boltok polcairól  hiányoztak az árstopos termékek, miközben a raktárakban volt belőlük.

Hozzátette, hogy  

az ellenőrzések folytatónak, és legkésőbb a nyár elején elindul egy online árfigyelő-rendszer is, amellyel az indokolatlanul megemelt árú termékeket keresik majd, illetve azt próbálják elősegíteni, hogy minél nagyobb legyen a kereskedelmi egységek között az árverseny. 

A baloldal a háború pártján áll

A baloldal, ahogy tavaly, továbbra is azt az álláspontot képviseli, hogy szállítsanak fegyvereket Ukrajnába, de a választópolgárok világos választ adta erre – emelte ki Gulyás Gergely a Magyar Nemzet kérdésére.  A miniszter az EU-s forrásokról kifejtette: bármikor megállapodhatunk az Európai Bizottsággal, ez nem a magyar kormányon múlik, mi a vállalásainkat teljesítettük.

Szerinte a baloldalnak óriási szerepe van abban, hogy ne kapjuk meg a nekünk járó uniós forrásokat.

Gulyás Gergely szerint nem korrekt, hogy Finnország kritikával él hazánkkal szemben, miután megszavaztuk a NATO-csatlakozásukat. 

A svéd–magyar kapcsolatokról kifejtette, hogy az mélyponton van, amire bizalomerősítő lépésekre van szükség a svédek irányából.

Három nagyon nehéz év van mögöttünk, ehhez képest a választópolgárok több mint 53 százaléka szavazott ránk tavaly, szerintem hasonló mértékben ma is megnyernék a kormánypártok a választásokat

– mondta a tárcavezető. Gulyás Gergely kiemelte: a baloldal nem ura önmagának, megvásárolták őket, nem tudnak szuverén véleményalkotásra, ha az ország sorsáról van szó. Véleménye szerint a baloldal gyermekded akciókra képes – írja a kormányinfóról szóló tudósításában a Magyar Nemzet.  

A vízközművek felújítása több mint 1000 milliárd forintba kerül, a kormány ebből évente 150 milliárd forintot fizet ki – számolt be a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

GULYÁS Gergely
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. április 6-án
Fotós: Balogh Zoltán / Forrás: MTI

Elmondta, hogy a közműveket a kormány azért venné át az önkormányzatoktól, mert azok közül sokan a megemelkedett rezsiárak miatt nem tudják fizetni a fenntartást. 

Arra, hogy Gyurcsány előtt, amiért beismerte, hogy Brüsszelben lobbiztak az EU-s pénzek kifizetése ellen, úgy reagált, hogy 

álljunk meg és hajtsunk fejet, mert Gyurcsány Ferenc igazat mondott.

A magyar baloldal első számú vezetője szerint vállaltan mindent megtesznek azért, hogy a pedagógusok, az egészségügy, a kkv-k ne juthassanak hozzá a bennünket megillető uniós forrásokhoz.

Ujhelyi nem mondott igazat

Gulyás Gergely cáfolta Ujhelyi Istvánnak azt az állítását, miszerint a pedagógus-béremelésre szánt uniós források most is elérhetőek a kormány számára. Kizárólag a kormánytól függ ezek felhasználása – mondta. Hozzátette:

szomorú, hogy Ujhelyi István korábbi főnöke, Gyurcsány Ferenc igazat mond, de a szocialista EP-képviselő nem.

Kifejtette, hogy azért tartja cinikusnak Ujhelyi megszólalását, mert ő és a frakciója is a hazánknak járó uniós források ellehetetlenítésén dolgoznak. A miniszter elmondta, hogy a 2021 utáni költségvetésből néhány adminisztratív és közvetlen forrástól eltekintve a kohéziós forrásból semmit nem kapott Magyarország.

Ezek megnyitása érdekében az igazságszolgáltatással kapcsolatos módosítások szükségesek.

Mint mondta, csak a mezőgazdasági támogatások tekintetében vagyunk rendben. A helyreállítási alapot főként az igazságszolgáltatási kérdések blokkolják,  a kohéziós pénzeknél pedig két szabály van: a kondicionalitási eljárásban hozott tanácsi rendelet három programnál 55 százalékos felfüggesztést hozott, ezek akkor válnak szabaddá, ha az eljárást sikerült lezárni, de van egy generális feltétel is, ami az igazságszolgáltatást érinti. Ebben a kérdésben valóban közel vannak a megegyezéshez, a bizottságtól már csak egy bólintásra van szükség, hogy ezt jóváhagyják. Amennyiben ez megtörténik, az első lépés lesz a pedagógusbérek megemelése.

A magyar kormány nem avatkozik bele más országok belügyeibe

Gulyás Gergely úgy fogalmazott: a magyar kormány abban különbözik a jelenlegi amerikai kormánytól, hogy mi nem avatkozunk be más országok belügyeibe. A miniszter a harmadik világháborús veszélyekről szóló kérdésre azt mondta: iszonyatos kockázatot rejt magában a kifejezés is.

Szerinte annak a veszélye, hogy egy atomhatalom által indított háborúba egy másik katonai szövetség atomhatalmai bevonódjanak, hatalmas, ezért kérnek mindenkit döntései mérlegelésére.

Hozzátette: ha a NATO úgy vonódik be, hogy valamelyik országát támadás éri, akkor arra úgy kell válaszolni, mintha minden tagállamát támadás érte volna, ezt kell elkerülni. Ezzel kapcsolatban Gulyás Gergely elmondta, hogy több józanságot lát a demokrata amerikai kormányban, mit több európai országban.

A migrációs helyzetről a miniszer kifejtette: 2016 óta nem volt akkora a nyomás, mint idén. A határsértések száma kétszerese a tavalyinak. 

 Az élelmiszerárstopok határideje két hét múlva jár le, a továbbiakról a következő kormányülésen döntenek ezzel kapcsolatban – közölte újságírói kérdésre válaszolva a miniszter. Hozzátette, az a cél, hogy az infláció év végére egy számjegyű legyen.

Tárgyalnak a repülőtér megvásárlásáról

Továbbra is tárgyalnak a Budapest Airport megvásárlásáról, de egyelőre nincs megállapodás a tulajdonosokkal – közölte Gulyás Gergely. 

A brüsszeli javaslatnak azt a részét, hogy a 70 év felettieknek rendszeresen újra kellene vizsgázni vezetésből a jogosítvány megújításához semmiképp nem fogják támogatni – mondta. 

Az árfigyelő rendszer a fogyasztóknak jelent segítséget

Szentkirályi Alexandra közölte, hogy az árfigyelő rendszer bevezetését legkésőbb június 30-ig tervezik. A kormányszóvivő tájékoztatása szerint ez a rendszer lehetőséget fog adni arra a fogyasztóknak, hogy átlássák azt, hogy melyik termék melyik boltokban kapható a legalacsonyabb áron. Ugyanakkor vizsgálni fogják azt is, ha valahol kiugróan magas árazással találkoznak. 

Véleménye szerint ez a rendszer két irányból fogja segíteni a fogyasztókat: az egyik, hogy ha szükséges, akkor fogyasztóvédelmi eljárást lehet indítani. A másik, hogy a kereskedelmi egységek között az árak alacsonyan tartását célzó árverseny fog kialakulni. 

Fürjes Balázs felé konkrét felkérés nem volt, de rajta volt a listán

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva kifejtette, hogy nyilvánosság előtt soha nem nevezte Orbán Viktor az Egyesült Államokat ellenségnek.

Arról is beszélt, hogy konkrét felkérés Fürjes Balázs felé Karácsony Gergely kihívójaként nem volt, de hozzátette, hogy Fürjes valóban rajta volt azon a listán, akik közül a főpolgármester kihívóját ki fogják választani.

Szakrendelőkről szóló kérdésre Gulyás Gergely kifejtette: a kormány azt is tiszteletben tartja, ha az orvosok belépnek a MOK-ba, ugyanakkor szerinte ez nem feltétlenül politikai vélemény-nyilvánítás. 

 A szakrendelők állami kézbe vétele kapcsán a tárcavezető úgy fogalmazott:

a szakrendelőket átvételét az önkormányzatoktól az indokolja, hogy egységes egészségügyi ellátást szeretnének. 

Mint mondta, azok önkormányzatok, amelyek nem akarják átadni a szakrendelőket, többnyire Budapesten és a központi régióban vannak. Az önkormányzatok által hangoztatott ellátás szintjének csökkenése miatti aggodalmakat jogosnak nevezte, azt mondta, ezt figyelembe kell venni.

Gulyás Gergely beszélt arról is, hogy az átlagfogyasztás feletti lakossági árak áram és a gáz esetében december végéig várhatóan maradnak.

Gulyás Gergely kiemelte: a kormány elítéli és embertelennek tartja az ugandai törvényt, amely lehetővé teszi a melegek kivégzését.

A miniszter elmondta, hogy politikailag egyet tud érteni azzal, hogy az antifát terrorszervezetté nyilvánítsák, ugyanakkor mint mondta, jogilag értelmezhetetlen, hogy a Mi Hazánk terrorszervezetté nyilváníttatná az antifát, hiszen ilyen jogi fogalom Magyarországon nincs.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában