Önkormányzati választások

2023.03.10. 06:40

Módosítanák a kampányfinanszírozás szabályait a visszaélések elkerülése érdekében

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón közölte, a 2024-es önkormányzati választásokig módosítani kell a szabályozást, hogy elkerüljék a további, a guruló dollárokhoz hasonló pártfinanszírozásokat.

Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke

Forrás: MTI

Fotó: Rosta Tibor

Gulyás Gergely a Kormányinfón a Mediaworks kérdésére elmondta, hogy a következő helyhatósági választásokig ezért 

egy ponton mindenképpen módosítani szükséges a kampányfinanszírozás jelenleg hatályos szabályait.

– Elengedhetetlenül fontos, hogy amennyiben a különböző egyesületek külföldről kapnak pénzt, akkor ne állíthassanak jelöltet, valamint ilyen forrásokat semmilyen körülmények között ne használhassanak fel az önkormányzati választás kampányában – fogalmazott a fideszes politikus.

A Magyar Nemzet felidézi, az előző helyhatósági választáson különböző civil szervezetek és egyesületek összesen nyolc megyei jogú városban indítottak jelölteket. Egyebek mellett Botka László polgármestert az újrázásban támogató Összefogás Szegedért Egyesület, az Éljen Szombathely!, amely több párt mellett az MSZP-s Nemény András mögött állt jelölőszervezetként és ugyancsak hasonló szisztéma működött Hódmezővásárhelyen, ahol a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) is megtalálható volt a Márki-Zay Pétert jelölőszervezetek között.

A hódmezővásárhelyi polgármester által gründolt mozgalom jól példázza a Gulyás Gergely által említett visszaélés lehetőségét,

hiszen éppen az MMM volt az, ahova a tavaly áprilisi országgyűlési választás előtt 1,8 milliárd forintnyi dollár folyt be Amerikából az Action for Democracy (AD) nevű NGO közvetítésével. 

Ez az összeg közel fele annak a nagyjából 4 milliárd forintnak, amellyel az eddig ismert információk szerint összesen külföldről támogatták a baloldal kampányát. Bár az MMM nem párt, a mozgalom a szivárványkoalíció egészének a kampányát finanszírozta az említett pénzekből, amivel jogsértést követhettek el.

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában