Diszkrimináció

2023.03.02. 17:57

Kolozsváron magyar nemzetisége miatt utasított el egy taxis egy fuvart kérő nőt

A taxis azzal az indokkal tagadta meg tőle a fuvart, hogy hazátlanokat nem „szállít”.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Igor Paszkiewicz

Magyar nemzetisége miatt utasította el egy nő fuvarozását egy kolozsvári taxis, akit megbírságoltak magyarellenes tettéért. Emil Boc polgármester szerint elszigetelt esetről van szó.

A magyar nemzetiségű nő közösségi oldalán számolt be a kedden este történt esetről, bejegyzésére a Stiri de Cluj román hírportál figyelt fel. Azt írta: A román „bozgoroaice” kifejezést használta, amellyel nacionalista románok sértő szándékkal romániai magyarokat illetnek és amely hazátlant jelent. Emellett trágár szavakkal is illette az elutasított klienst.

A Krónika közéleti portál a panaszost, az 58 éves Kerekes Margitot is megszólaltatta, aki elmondta: lányát és kisunokáját látogatta meg a város Hajnal negyedében, onnan akart hazataxizni, de a taxis nem értette az általa bemondott címet, útvonalat. 

A beszédemen (...) érződött, hogy magyar vagyok, és valószínűleg ez dühítette fel. Trágár szavakkal rám rivallt, hogy szálljak ki a kocsiból, mert nem visz sehova

 – idézte a nőt a Krónika.

Miután az eset a sajtóban megjelent, a polgármesteri hivatal ötszáz lejre (38 ezer forint) bírságolta a taxist magyarellenes magatartása miatt.

A kolozsvári Terra Fan taxitársaság közölte, hogy megszakította az együttműködést a bepanaszolt sofőrrel: 

Ez rendkívül sajnálatos, égbekiáltó eset, amit nem tolerálunk

– szögezte le taxitársaság ügyvezetője csütörtökön a Krónikának. Vasile Inovan elmondta, „problémás” taxisról van szó, akinél már korábban is felmerültek fegyelmi és szakmai kihágások.

Megszakítjuk az együttműködésünket ezzel az emberrel, aki a továbbiakban nem részesül taxitársaságunk diszpécserszolgálatában

– mondta az ügyvezető, aki szerint a társaság érdekvédelmi szervezete is kivizsgálja az esetet.

A történtekre Emil Boc polgármester is reagált, „elfogadhatatlannak” nevezve a taxis magatartását. 

Az elöljáró a Napoca FM rádiónak úgy nyilatkozott: elszigetelt esetről van szó, ami nem jellemző a kolozsvári taxisokra, így igazságtalan lenne általánosítani.

Elszigetelt esetként kell kezelni, amelyet nem tolerálok és nem fogadok el, ezért ötszáz lejre bírságoltuk a taxist, és a következő kihágásnál az engedélyét is bevonjuk vagy felfüggesztjük

– mondta a rádióműsorban a polgármester.

Emil Boc hangsúlyozta: nem szabad elnézni az ilyen eseteket, „a tolerancia olyan elv, amire minden kolozsvárinak törekednie kell”, hiszen Kolozsvárt a multikulturalitása „tette azzá, ami ma”.

Hozzáfűzte: a legkisebb kihágásokat is büntetni kell, ugyanis „ha hagyjuk a kis dolgokat összegyűlni”, az etnikai konfliktusokhoz, akár háborúhoz is vezethet. 

Nap mint nap a biztonságos magatartást kell támogatni, megérteni, hogy mindenkinek helye van ebben a városban, Kolozsvár ettől az ma, ami

– jelentette ki Emil Boc a város európai szellemiségét hangsúlyozva.

Kolozsváron szórványosan az elmúlt években is előfordult, hogy magyar nemzetisége miatt diszkrimináltak embereket. 2016-ban a kolozsvári gyerekklinikán egy háromszéki kislányt sértegetett hiányos román nyelvtudása miatt az ügyeletes orvos, az eset nyomán a szakembert és a kórházat is megbírságolták.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában