Közlekedés

2023.03.06. 17:12

A forgalom tudatos szervezésével kell biztosítani az osztrák–magyar határ gyors átjárhatóságát

Szijjártó Péter telefonon egyeztetett Burgenland tartományfőnökével.

MTI

Szijjártó Péter (j) külgazdasági és külügyminiszter

Forrás: Szijjártó Péter/Facebook

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint a forgalom tudatos szervezésével kell biztosítani az osztrák–magyar határ gyors átjárhatóságát és a helyiek normális életkörülményeinek megőrzését.

A miniszter hétfőn közösségi oldalán közzétett bejegyzésében felidézte: az elmúlt napokban az osztrák–magyar határ több átkelőjén is korlátozni kezdték az átmenő forgalmat burgenlandi oldalon, emiatt hétfőn telefonon egyeztetett Hans Peter Doskozillal, Burgenland tartományfőnökével. Hozzátette: a tartományfőnököt mindeddig konstruktív és korrekt embernek ismerte meg és ebben a tekintetben a hétfői megbeszélésen sem csalódott.

Egyetértettünk abban, hogy a határkeresztező infrastruktúra kapcsán két szempontot egyszerre kell figyelembe venni, vagyis úgy kell biztosítani a gyors átkelés lehetőségét minél több ponton, hogy az ne járjon a helyi közösségek életkörülményeinek drámai romlásával

– írta.

A külgazdasági és külügyminiszter közölte azt is, szakértői megbeszélések kezdődnek az ügyben, amelynek a végén javaslat készül arra, hogy a forgalom tudatos szervezésével

hogyan lesz biztosítható a határ gyors átjárhatósága és a helyiek normális életkörülményeinek megőrzése.

Sopron polgármestere, Farkas Ciprián (Fidesz–KDNP) a múlt héten közösségi oldalán jelentette be, levélben fordult Szijjártó Péter miniszterhez, ugyanis az ausztriai Schattendorf (Somfalva) polgármestere korlátozni kívánja az Ágfalva–Schattendorf közti közúti átkelőhely forgalmát úgy, hogy március 1-jétől a település útján útépítési munkát végeznek, ami alatt nem lehet átkelni a határátkelőhelyen. Az építkezés befejezése után az út gyalogútként fog szolgálni, amin csak kivételes esetben közlekedhetnek gépjárművek. A polgármester jelezte, úgy értesült, a Sopronkőhida–Sankt Margarethen (Szentmargitbánya) közötti közúti határátkelőhely forgalmát is korlátozni kívánja az osztrák fél.

Farkas Ciprián a Szijjártó Péternek írt levelében kiemelte: ez a két átkelőhely biztosítja a Sopron–Klingenbach átkelő mellett az Ausztriában dolgozó magyaroknak, hogy elérjék munkahelyeiket. Jelezte: meggyőződése szerint az intézkedések sértik az Európai Unió alapszabadságát, a szabad mozgáshoz és szabad munkavállaláshoz való alapjogot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában