Határok nélkül

2023.02.19. 18:32

Zarándoklat indul Bocskai István fejedelem emlékére

Tizenhatodik alkalommal indul a hajdúvárosok küldöttsége a Bocskai-zarándoklatra február 21-én - tájékoztatta Szólláth Tibor (Fidesz-KDNP), Hajdúnánás polgármestere, az út főszervezője az MTI-t.

Forrás: Facebook

A kétnapos zarándoklat résztvevői - Hajdúnánás, Hajdúdorog, Hajdúböszörmény, Vámospércs, Debrecen és Derecske települést képviselve polgármesterek, önkormányzati képviselők és Tasi Sándor (Fidesz-KDNP) vármegyei közgyűlési alelnök - 

felkeresik a Bocskai István fejedelem életéhez, uralkodásához kapcsolódó helyszíneket.

 A mintegy húsztagú delegációhoz Erdélyben csatlakozik Meleg Vilmos nagyváradi színész is. 

A zarándoklat első állomása Mezőtelegd lesz, ahol a református templom kertjében a fejedelem felesége, Hagymássy Kata  szobrát koszorúzzák meg. 

Ezután Kolozsvárra érkezik a küldöttség. A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem épületében, amely Bocskai egykori szülőháza, Tonk Márton rektor fogadja a delegációt, majd megkoszorúzzák Bocskai István mellszobrát, valamint az egyetem külső falán található emléktáblát. 

A következő állomás a gyulafehérvári római katolikus székesegyház, ahol a Kassán elhunyt Bocskai István koporsóját elhelyezték 1607. február 22-én. 

A második napon a nagyenyedi vár falán koszorút helyeznek el a zarándokok az 1849. január 8-án lemészárolt magyarok emlékére. Az utolsó állomás Nagyvárad, a Partiumi Keresztény Egyetem lesz, ahol Major Enikő rektorhelyettes fogadja küldöttséget, majd koszorút helyeznek el az egyetem udvarán található Bocskai-emléktáblánál.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában