Háború a szomszédban

2023.02.11. 07:19

Ukrajna még nagyobb támogatásban bízik

Már 353. napja tart a háború a szomszédban.

Emberek egy légvédelmi óvóhelyként használt kijevi metróállomáson az ukrán főváros elleni orosz rakétatámadás alatt 2023. február 10-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Oleh Petraszjuk

Oroszország blokkolta a nyugati fegyverszállítások útvonalát

Az orosz védelmi minisztérium szombaton bejelentette, hogy 

blokkolták a vasúti útvonalakat, amelyeken a nyugati fegyverek, lőszerek, valamint az utánpótlás eljuthat Ukrajnába. A védelmi tárca arról nem közölt részleteket, hogy pontosan hol akadályozták meg a vasúti szállítást.

Pénteken Oroszország ismét nagyszabású rakétaoffenzívát indított a ukrajnai infrastrukturális létesítmények ellen. Igor Konasenkov, a moszkvai védelmi minisztérium szóvivőjének szombati tájékoztatása szerint "minden megcélzott objektumot eltaláltak". Hozzátette: a hadiipart és Ukrajna közlekedési rendszerét ellátó energetikai infrastruktúrát semmisítették meg.

Oroszország korábban többször figyelmeztetett rá, hogy megsemmisít minden olyan fegyvert, amelyet a NATO-tagállamok szállítanak Ukrajnának.

Ukrajna nem hajlandó tárgyalni

Ukrajna elnöki tanácsadója, Mihajlo Podoljak, aki a konfliktus korai szakaszában az ország tárgyalócsoportját vezette, azt mondta, hogy "a tárgyalásokról szó sem lehet". Podoljak a Twitteren azt írta, hogy ennek oka, hogy Moszkva nem hajlandó kivonulni a megszállt ukrán területekről, és nem hajlandó beismerni a "bűnöket".

Oroszország előfeltételek nélkül kész tárgyalni Ukrajnával

Oroszország kész tárgyalni Ukrajnával, „előfeltételek nélkül, a realitás talaján maradva” – jelentette ki Szergej Versinyin külügyminiszter-helyettes a Zvezda televíziós csatornának adott interjújában.

„Minden katonai akciónak tárgyalásokkal kell véget vetni, és természetesen mi már elmondtuk, hogy

készen állunk az ilyen tárgyalásokra.

De csak előfeltételek nélküli tárgyalásokra, a létező valóságon alapuló tárgyalásokra, a nyilvánosan hangoztatott céljainkat figyelembe vevő tárgyalásokra vagyunk nyitottak” – hangzott el az interjúban..

A diplomata a beszélgetés során felidézte, hogy már voltak tárgyalások korábban, amelyeket Kijev függesztett fel – írja a Mandiner.

A Wagner csoport befejezi az elítéltek ukrán frontra való toborzását

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériumának legújabb hírszerzési jelentése szerint az orosz Wagner csoport toborzó akciójának állítólagos befejezésében "kulcsfontosságú tényező" az orosz védelmi minisztérium és a Wagner közötti "egyre közvetlenebbé váló rivalizálás". A Wagner alapítója, Jevgenyij Prigozsin csütörtökön azt mondta, hogy a csoport "teljesen leállította" a rabok toborzását – írja az Origo.

Tavaly nyáron kezdtek el toborozni Oroszország kiterjedt büntetés-végrehajtási rendszerében, és kegyelmet ajánlottak az elítélteknek, ha hat hónapot harcolnak és túlélnek Ukrajnában. A csoport nem szolgáltatott információt arról, hogy hány elítélt csatlakozott a soraihoz, de a novemberben közzétett orosz büntetés-végrehajtási adatok szerint

augusztus és november között több mint 20 ezerrel csökkent az ország börtönlakóinak száma, ami több mint egy évtizede a legnagyobb csökkenés.

Felajánlotta közvetítését az új brazil elnök

Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök pénteken Washingtonban felajánlotta közvetítői szerepét az ukrajnai rendezés érdekében.

A tavaly decemberben államfővé választott baloldali politikus a CNN hírtelevíziónak adott interjúban azt mondta, kész tárgyalni az amerikai, az orosz és a kínai elnökkel is. Továbbá megerősítette, hogy országa nem fog fegyvert szállítani Ukrajnának.

Az ukrajnai háborúval kapcsolatban Luiz Inácio Lula da Silva hangsúlyozta, hogy 

 

ő a béke pártján áll, ennek érdekében döntött a be nem avatkozás politikája mellett, és ezért utasítja el, hogy országa hadi felszerelést küldjön Ukrajnába.

 

Joe Biden amerikai elnök üdvözli Luiz Inacio Lula da Silva brazil elnököt 2023. február 10-én Washingtonban
Fotós: Andrew Caballero-Reynolds  / Forrás: AFP

Hangsúlyozta, hogy a fegyverszünet érdekében közvetíteni akar, és erről tárgyalt Olaf Scholz német kancellárral annak brazíliai látogatása alkalmával. Szeretne a békéről beszélni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, Hszi Csin-ping kínai államfővel és Joe Biden amerikai elnökkel is - tette hozzá.

Megjegyezte, hogy 

 

Ukrajnának joga van az önvédelemhez, és Oroszország részéről hiba volt Ukrajna lerohanása mellett dönteni.

 

Kijelentette, hogy a világ csak akkor képes fejlődni, ha béke honol.

Ukrajna még nagyobb támogatásban bízik

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök napzáró videóüzenetében azt mondta, hogy a hét diplomáciai eseményei után elmondható: az európai partnerországok részéről jó jelzéseket kapott Ukrajna a fegyverszállítások fokozásáról.

Ez vonatkozik mind a nagy hatótávolságú rakétákra és harckocsikra, mind pedig együttműködésünk következő szintjére – a harci repülőgépekre. De ezen még dolgoznunk kell 

- mondta az elnök.

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. február 10-én az ukrán-magyar határszakaszon 5375 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5329 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 96 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Az ukrajnai háború elől 2023. február 10-én 120 ember, köztük 23 gyermek érkezett Budapestre vonattal 

- közölte a rendőrség.

Ez történt pénteken

Előző tudósításunk ITT olvasható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában