Ukrán válság

2023.02.06. 07:09

Újabb orosz offenzíva jöhet a háború évfordulója előtt

348. napja tart a háború a szomszédban.

Orosz katonák lőgyakorlaton a kelet-ukrajnai Donyecki terület Oroszország által elcsatolt részén az Ukrajna elleni orosz háború alatt, 2023. január 31-én

Forrás: MTI

Fotó: Alekszej Alekszandrov

Nemzetközi bűnszervezetnek minősítette az ukrán parlament a Wagner orosz zsoldoscsoportot

Nemzetközi bűnszervezetnek minősítette az orosz Wagner zsoldoscsoportot az ukrán parlament hétfőn – közölte Jaroszlav Zseleznyak parlamenti képviselő a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

A határozatot 333 képviselő szavazta meg a 450 tagú törvényhozásban. Ezen kívül a parlament 336 szavazattal azt a határozatot is elfogadta, amelyben az orosz katonai magáncégeket terrorszervezeteknek nyilvánította.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál közölte, hogy a Wagner zsoldoscsoportról szóló határozatot január 30-án terjeszette be több frakció hatvan képviselője. A dokumentum szerint Ukrajnának olyan vitathatatlan bizonyítékok vannak a birtokában, amelyek a Wagner tevékenységének bűnöző jellegéről tanúskodnak.

Az ukrán főügyészség február 3-án jelentette be, hogy a Wagner katonai magáncég vezetőjét, Jevgenyij Prigozsint Ukrajna területi integritásának megsértésével és az ország elleni háborúban való részvétellel vádolták meg.

Az ukrán főügyészség szerint Prigozsin közvetlenül felelős több ezer háborús bűnért. A főügyészség szerint felhatalmazást kapott arra, hogy legénységet toborozzon, azt kiképezze, majd az Ukrajna területén folyó harci cselekményekbe irányítsa. Mindez a jelenlegi orosz rezsim teljes támogatásával történt. A főügyészség hangsúlyozta, hogy a Wagner zsoldoscsoport tagjai sem kerülik el a felelősségre vonást, még azok sem, akik külföldre menekültek.

Guterres aggodalmát fejezte ki az ukrajnai háború kiszélesedése miatt

Aggodalmát fejezte ki az ukrajnai háború eszkalációja miatt António Guterres ENSZ-főtitkár hétfőn a világszervezet közgyűlésén New Yorkban.

Az ukrán népnek temérdek szenvedést okoz az orosz invázió, melynek alapvető globális következménye is vannak

– jelentette ki a világszervezet vezető diplomatája.

Attól tartok, a világ nem alva járva, hanem tágra nyílt szemekkel botorkál bele egy nagyobb háborúba

– hangsúlyozta Guterres. Mint mondta, csaknem egy évvel az ukrajnai orosz invázió kezdetét követően a béke kilátásai egyre kisebbek, miközben a konfliktus további elmérgesedésének esélye nő. Hozzátette: évtizedek óta nem volt ilyen nagy egy atomháború veszélye, amely véletlenül vagy akár szándékosan is kitörhet.

A világnak békére van szüksége Ukrajnában

– szögezte le Guterres.

Megérkeztek a nagy-britanniai kiképzésre az AS90-es önjáró lövegek üzemeltetésére kijelölt ukrán katonák

Megérkeztek Nagy-Britanniába azok az ukrán katonák, akiket az ukrán fegyveres erőknek felajánlott brit gyártmányú AS90-es önjáró lövegek üzemeltetésére képeznek ki a brit hadsereg szakértői – közölte hétfőn a londoni védelmi minisztérium.

A tárca a Twitteren közzétett rövid tájékoztatásban nem részletezte a kiképzésre érkezett ukrán katonák számát. Az ismertetéshez mellékelt három fotó közül kettőn az látszik, hogy az ukrán kontingens civil ruhás tagjai a brit királyi légierő (RAF) egyik Airbus A330 Voyager repülőgépéből szállnak ki egy meg nem nevezett brit katonai repülőtéren, a harmadik fotó az AS90-es lövegtípus egyik példányát ábrázolja.

A brit védelmi minisztérium hétfői tájékoztatása szerint az ukrán egység a hétvégén érkezett Nagy-Britanniába, hogy elsajátítsa az AS90-esek működtetéséhez szükséges ismereteket.

Ez a második olyan ukrán kontingens, amely brit páncélozott harceszközök működtetésére szóló kiképzés céljából utazott Nagy-Britanniába. Január utolsó napjaiban azok a katonák érkeztek meg, akik az Ukrajnának ugyancsak felajánlott brit Challenger 2 harckocsik üzemeltetését tanulják.

A brit kormány a nyugati NATO-szövetségesek közül elsőként hozott döntést páncélosok ukrajnai szállításáról.

A Downing Street január 15-én jelentette be, hogy Ukrajna 14 Challenger 2 harckocsit és „hozzávetőleg harminc” AS90 önjáró löveget kap Nagy-Britanniától.

A Challenger 2 brit tervezésű és gyártású, 120 milliméteres löveggel felszerelt, 75 tonna össztömegű harckocsi, amely 1998 óta áll hadrendben a brit hadseregben.

Az ugyancsak brit tervezésű és gyártású, 45,7 tonna önsúlyú AS90 önjáró lövegeket 1992-ben rendszeresítették a brit fegyveres erőknél.

A londoni miniszterelnöki hivatal már a páncélosok ukrajnai szállításáról szóló bejelentéssel egy időben közölte, hogy hamarosan megkezdődik az ukrán katonák kiképzése is a Challenger 2 harckocsik és az AS90-es önjáró lövegek üzemeltetésére, részeként annak a programnak, amelynek keretében több ezer ukrán katona kapott nagy-britanniai kiképzést az elmúlt hat hónapban.

Arról nem hangzott el hivatalos tájékoztatás, hogy a kiképzési programok meddig tartanak, és arról sem, hogy Ukrajna mikor juthat hozzá az első brit harckocsikhoz és önjáró lövegekhez.

Az Egyesült Államok 200 százalékos vámot vetne ki az orosz alumíniumra

Az Egyesült Államok 200 százalékos vámot tervez kivetni az orosz alumíniumra még a héten, hogy ezzel is nyomást gyakoroljon Oroszországra az Ukrajna elleni invázió első évfordulójának közeledtével – közölte a Bloomberg hétfőn, név nélkül nyilatkozó illetékesekre hivatkozva.

A drasztikus vámemelés gyakorlatilag ellehetetleníti az orosz alumíniumexportot az Egyesült Államokba. A lépést hónapok óta készítik elő – mondták a források.

Oroszország a világ második legnagyobb alumíniumtermelője, és az orosz alumínium hagyományosan az amerikai import mintegy 10 százalékát teszi ki.

A Kreml nem hozza nyilvánosságra Putyin és Bennett tárgyalásainak részleteit

A Kreml nem hozza nyilvánosságra a legfelső szintű orosz–izraeli tárgyalások részleteit, ily módon sem cáfolni, sem megerősíteni nem kívánja Naftali Bennett volt izraeli miniszterelnök szavait, amelyek szerint ígéretet kapott Vlagyimir Putyin orosz elnöktől arra, hogy nem öleti meg Vlagyimir Zelenszkij ukrán államfőt – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn újságíróknak.

Peszkov elmondta, hogy Putyin és Bennett nagyon intenzív párbeszédet folytatott, amikor az izraeli politikus hazájának miniszterelnöke volt, gyakori volt közöttük a személyes kommunikáció és gyakoriak a telefonbeszélgetések is – mutatott rá a Kreml szóvivője.

Valóban, a kétoldalú kapcsolatok mellett Ukrajna és a különleges hadművelet témája is napirenden szerepelt. Több órát töltöttek ennek a témának a megvitatásával. De tudják, hogy nem vagyunk hívei annak, hogy az államfők közötti tárgyalások részleteit nyilvánosságra hozzuk. Ezt most sem akarjuk megtenni. Ezért nem fogom sem cáfolni, sem megerősíteni Bennett úr kijelentését

– fogalmazott Peszkov.

Bennett, aki 2022 elején közvetítőként működött közre Moszkva és Kijev között, a miniszterelnöki posztjáról való távozása óta a hétvégén először adott interjút az izraeli 12. tévécsatornának. A volt kormányfő egyebek között azt állította, hogy Putyin az ukrajnai háború kezdetekor arról biztosította őt, hogy Zelenszkijt nem fenyegeti fizikai megsemmisítés.

Bennett az interjúban azt is elmondta, hogy ezt telefonon közölte az ukrán elnökkel, aki beszélgetésüket követően visszatért a bunkerjából az irodájába, ahol felvett egy videót, amelyen elmondta, hogy nem fél semmitől. Az ex-miniszterelnök szerint a Putyinnal való beszélgetést erről a témáról maga Zelenszkij kezdeményezte, aki akkoriban nagyon féltette az életét.

Bennett azt is megosztotta az izraeli tévéműsor nézőivel, hogy az Oroszország és Ukrajna képviselői között 2022 tavaszán folytatott tárgyalások, amelyekben ő volt a közvetítő, a nyugati országok kezdeményezésére szakadtak meg.

Zuhant az orosz költségvetés olaj- és gázbevétele januárban

Az orosz költségvetés 426 milliárd rubel (1 rubel=5,13 forint) olaj- és gázbevételre tett szert januárban az előzetes adatok szerint, ami 46 százalékkal kisebb a tavaly januárinál – derül ki az orosz pénzügyminisztérium honlapjára hétfőn felkerült adatokból.

A minisztérium szerint a bevételzuhanást elsősorban az Urals orosz olajfajta árjegyzéseinek csökkenése és a földgázexport visszaesése okozta.

Az Urals nyersolaj átlagára januárban 49,48 dollár volt hordónként, ami jóval elmarad a 2022. januári 85,64 dolláros átlagártól. Tavaly decemberben az átlagár 50,47 dollár volt.

Az orosz költségvetés bevételének jelentős hányada származik a kőolaj és a földgáz eladásából. A büdzsé tavaly GDP-arányosan 2,3 százalékos hiánnyal zárt, ami a második legnagyobb éves deficit volt a modern orosz történelemben.

Segélyként osztott ivóvizet visznek a kelet-ukrajnai Donyeck közelében fekvő Olekszandro-Kalinove lakosai 2023. február 3-án, az Ukrajna elleni orosz háború alatt
Fotós: Szergej Kozlov / Forrás: MTI/EPA

Financial Times: Zelenszkijt az EU a brüsszeli csúcstalálkozón fogadhatja

Az EU arra készül, hogy vendégül látja Volodimir Zelenszkij elnököt a február 9-10-i brüsszeli csúcstalálkozón, de biztonsági aggályok akadályozhatják ezt – jelentette a Financial Times február 6-án forrásaira hivatkozva.

Drón robbant fel az oroszországi Kaluga közelében

Felrobbant a levegőben egy drón a Moszkvától 160 kilométerre délnyugatra fekvő Kaluga város közelében – állította február 6-án Vlagyiszlav Sapsha, a Kalugai terület kormányzója.

Durva orosz támadások

Az orosz erők új egységeket „dobnak be” a keleti Donbász régióba a következő hetekben várható offenzíva előtt, ukrán tisztviselők szerint.

Pavlo Kyrylenko donyecki kormányzó szerint a donyecki régióért folyó harcok „felforrósodtak”, hozzátéve, hogy az orosz erők „kiirtják városainkat és falvainkat”.

Szerhij Haidai, Luhanszk kormányzója azt mondta, hogy a lövöldözés ott azért csillapodott, mert „az oroszok egy nagyszabású offenzívára tartalékolják a lőszert”.

Hetek óta heves harcok dúlnak Bakhmut város és a közeli Szoledar és Vuhledar települések körül – közölte az ukrán elnöki hivatal.

Németország várhatóan hamarosan Leopard 2 harckocsikat küld Ukrajnának

Németország arra számít, hogy hamarosan elegendő kötelezettségvállalást kap más uniós országoktól ahhoz, hogy Leopard 2 harckocsikat küldjön Ukrajnának – közölte a német kormányszóvivő.

Berlin 14 saját Leopard 2A6 harckocsit ígért Ukrajna háborús erőfeszítéseihez, és engedélyt adott a partnerországoknak további harckocsik Kijevbe történő re-exportjára. Reméli, hogy más uniós országokkal együttműködve két teljes zászlóaljnyi Leopard harckocsit állíthat össze.

A héten Moszkvába látogat a nukleáris felügyelet vezetője

Az ENSZ nukleáris felügyelőségének vezetője Moszkvába utazik, miközben folytatódnak a tárgyalások Európa legnagyobb atomerőműve körüli biztonsági övezet létrehozásáról.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) többször is aggodalmát fejezte ki az erőművel kapcsolatban, és reméli, hogy az e heti moszkvai találkozón megvitathatják a biztonságot.

Rafael Grossi főnök nem fog találkozni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel a látogatás során – közölte a Kreml.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint Grossi úr ehelyett a Roszatom állami atomenergetikai vállalat és a külügyminisztérium tisztviselőivel fog találkozni.

Moszkva érdemi párbeszédet vár – tette hozzá.

Norvégia öt év alatt 75 milliárd koronával támogatja Ukrajnát

Norvégia a következő öt évben összesen 75 milliárd norvég koronával (2647 milliárd forint) támogatja majd Ukrajnát – jelentette be hétfőn az oslói kormány.

A célunk, hogy az Ukrajnának nyújtandó támogatásról egységes megállapodást kössünk a parlamentben

– közölte Jonas Gahr Store, az észak-európai ország miniszterelnöke hétfőn egy sajtótájékoztatón, miután norvég ellenzéki vezetőkkel találkozott.

A skandináv ország a világ egyik vezető földgáz- és kőolajexportőre. Az ukrajnai háború hatására nagymértékben emelkedtek a gázárak, így Norvégia jelentős bevételekre tett szert. Ennek összege a háború miatt tavaly elért történelmi csúcsok után jelenleg is magas.

Ukrán becslések

Ezek Oroszország harci veszteségeinek becslései február 6-án, az Ukrán Fegyveres Erők szerint.

Egy halott Bakhmutban

Február 5-én a Donyecki területen lévő Bakhmut városában egy civil meghalt orosz ágyúzás következtében, egy másik civil pedig megsebesült a térségben - közölte Pavlo Kijrilenko, a Donyecki terület kormányzója.

Az oroszok elsöprő offenzívájáról érkeznek komoly bizonyítékok

A 24tv.ua ukrán portál arról ír, hogy az oroszok igyekeznek átmozgatni Ukrajnába egy komplett motorizált lövészhadosztályt - számol be minderről a Mandiner.

"Ez a lépés mutatja az új, nagyszabású offenzíva kezdetét"

– erről Igor Romanenko altábornagy beszélt.

Romanenko beszámolója szerint heves harcok folynak több irányban is, miközben az oroszok a frontra küldik a tartalékosaikat. Az ukrán főtiszt ugyanakkor rendkívül magabiztos: úgy véli, az ukrán hadseregnek a harcokban kell "kivéreztetnie" az orosz ellenséget, majd ellentámadásba kell átmenniük.

Ezt állítják az ukránok

Az orosz megszálló erők rajtaütnek a tanárok otthonán és elektronikai eszközöket koboznak el a megszállt Melitopolban, hogy megakadályozzák őket a távoktatás levezénylésében - közölte Ivan Fedorov melitopoli polgármester február 5-én.

Harkov romokban áll 

Újabb videó került nyilvánosságra, ami Oroszország tegnapi Harkov elleni támadásának rombolását mutatja.

Atomfegyverek ellenőrzéséről tárgyaltak

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes hétfőn közölte, hogy a múlt héten az Egyesült Államok új nagykövetével, Lynne Tracyvel tárgyalt az Új Kezdet nukleáris fegyverzetellenőrzési szerződésről - írja a Reuters az Interfax hírügynökségre hivatkozva.

Hozzátette, hogy Oroszország elkötelezett a szerződés mellett, de az ukrajnai konfliktusra hivatkozva nem tűztek ki időpontot az újabb tárgyalásokra.

Hadifogságból szabadult ukránok

Anton Gerascsenko ukrán elnöki tanácsadó megosztott egy videót az orosz fogságból nemrég kiszabadult ukrán katonákról. A felvételen az egyik férfi azt állítja, hogy nyolc hónapig tartották fogva, míg egy másik azt mondja, hogy egy év óta először eszik gyümölcsöt.

Megérkezett Lengyelországba az első kanadai Leopard

Anita Anand kanadai védelmi miniszter február 5-én megosztotta a Kanadából érkezett első Leopard 2 harckocsiról készült fotókat, amelyek Lengyelországba érkeztek, ahol ukrán katonákat fognak kiképezni a használatára.

Új tilalmak hétfőtől

Hétfőn lép hatályba az orosz tengeri olajtermékekre vonatkozó, az EU által elrendelt tilalom. 

A 27 országból álló blokk betiltja az orosz finomított olajtermékek, például a dízelüzemanyag forgalmazását, és csatlakozik az Egyesült Államokhoz és más szövetségesekhez, akik árkorlátozást vezetnek be a nem nyugati országokban történő értékesítésre. 

Az orosz tengeri nyersolajra vonatkozó tilalom december 5-én lépett hatályba, és az olajtermékekre való kiterjesztés azt jelenti, hogy az orosz energiaexport 70%-a szankciók hatálya alá kerül. Az olajtermékek az orosz olajexport egyharmadát teszik ki.

Kapcsolat Irak és Oroszország között

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter vasárnap Irakba érkezett, hogy az ukrajnai konfliktusra tekintettel az energia- és élelmiszerbiztonságról tárgyaljon - közölte az iraki külügyminisztérium szóvivője. Lavrov ezen a héten Maliba is ellátogat, egy olyan út keretében, amely a nyugat-afrikai ország kormánya szerint a védelmi és biztonsági kapcsolatok megerősítését szolgálja. Ez lesz az első alkalom, hogy orosz külügyminiszter Maliba látogat, és része Moszkva azon törekvésének, hogy kiterjessze befolyását az afrikai országokra.

Új drónok Oroszországnak

Irán és Oroszország egy olyan gyár építését tervezi Oroszországban, amely több mint 6000 iráni tervezésű drónt szállíthatna az ukrajnai háborúhoz. A Wall Street Journal azt állította, hogy a két kormány halad a tervekkel, és hogy egy iráni küldöttség januárban Oroszországba utazott, hogy meglátogassa a tervezett helyszínt.

Nincs fűtés és meleg víz Enerhodarban

Az Európa legnagyobb atomerőműve köré épült Enerhodarban jelenleg nincs fűtés és meleg víz, a lakóépületekben 10-15 fok a hőmérséklet - mondta Dmytro Orlov, Enerhodar polgármestere.

Hatalmas nyomás alatt Bakhmut

Oroszország fokozatosan fokozza támadásait, és súlyos harcok közepette közeledik a keleti Bakhmut városához. A brit védelmi minisztérium szerint Bakhmut "egyre inkább elszigetelődik", legutóbbi hírszerzési értékelésében, amely megjegyezte, hogy Oroszország most már a városba vezető két fő utat közvetlen tüzérségi tűzzel fenyegeti, ami megnehezíti a védekező erők ellátását a városba.

A háború évfordulója előtt jöhet az orosz offenzíva

Ukrajna felkészült egy esetleges orosz offenzívára ebben a hónapban, az ukrajnai invázió első évfordulója előtt. "Már most sok jelentés szól arról, hogy a megszállók februárban valami szimbolikus dolgot akarnak tenni, hogy megpróbálják megbosszulni a tavalyi vereségeket" - mondta Volodimir Zelenszkij elnök vasárnap esti beszédében. "Látjuk ezt a fokozott nyomást a frontvonal különböző területein, valamint a nyomásgyakorlást az információ területén".

Több mint nyolcezer menekülő jött tegnap Ukrajnából

Magyarországra tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 4103 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 4452 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - írta a legfrissebb adatokat közölve az Országos Rendőr-főkapitányság. 

Az ukrajnai háború elől szintén tegnap 35 ember, köztük 21 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

Megvan a kirúgott ukrán védelmi miniszter utódja

Új védelmi minisztert neveznek ki Ukrajnában Kirilo Budanov vezérőrnagy, az ukrán katonai hírszerzési főcsoportfőnökség (GUR) vezetőjének személyében - közölte vasárnap David Arahamija, a parlamenti többséget alkotó, Volodimir Zelenszkij elnök mögötti Nép Szolgája párt frakcióvezetője.

REZNYIKOV, Olekszij
Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter sajtóértekezletet tart Kijevben 2023. február 5-én
Fotós: Daniel Cole / Forrás: MTI

Tájékoztatása szerint a védelmi minisztériumot érintő korrupciós botrány miatt nyomás alá került Olekszij Reznyikov eddigi tárcavezetőt egy másik kormányzati tisztségre helyezik át, a stratégiai termelő ágazatok miniszteri posztját kapja "a katonai-termelési együttműködés erősítése végett". Utóbbi tisztséget eddig Pavlo Rjabikin töltötte be. Olekszij Reznyikov egyelőre nem erősítette meg a közlést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában