Együttműködés

2023.02.21. 10:43

Tajvan megerősíti katonai kapcsolatait az Egyesült Államokkal

Tajvan megerősíti katonai kapcsolatait az Egyesült Államokkal, hogy megfékezze „a tekintélyelvűség terjeszkedését” – jelentette be kedden Caj Jing-ven elnök a szigetállam fővárosába, Tajpejbe látogató amerikai törvényhozókkal folytatott találkozón.

A tajvani elnöki hivatal által közreadott képen Caj Jing-ven tajvani elnök (j) és Ro Khanna kaliforniai képviselő (b) megbeszélést folytat Tajpejben 2023. február 21-én

Forrás: MTI/AP/Tajvani elnöki hivatal

Fotó: -

Tajvan még aktívabban fog együttműködni az Egyesült Államokkal és más demokratikus partnerekkel az olyan nemzetközi kihívások kezelése érdekében, mint az „autoriter terjeszkedés” és az éghajlatváltozás – hangsúlyozta Caj Jing-ven.

CAJ Jing-ven
A tajvani elnöki hivatal által közreadott képen Caj Jing-ven tajvani elnök (j) fogadja Ro Khanna kaliforniai képviselőt Tajpejben 2023. február 21-én
Fotós: - / Forrás: MTI/AP/Tajvani elnöki hivatal

A Financial Times című brit lap azt írta, hogy 

az amerikai törvényhozók látogatása azt követően történt, hogy pénteken Tajvanra érkezett Michael Chase amerikai a védelmiminiszter-helyettes, aki a Kínával való kapcsolatokért felelős.

Az elmúlt években az amerikai tisztviselők több tajvani útja is kiváltotta Peking haragját. Kína saját területeként tekint Tajvanra annak ellenére, hogy a kínai kommunisták polgárháborús győzelme, 1949 óta a szigetnek önálló kormánya van. 

A Peking és Tajpej közötti feszültségek jelentősen fokozódtak azt követően, hogy Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház akkori elnöke tavaly augusztusban Tajpejbe utazott. Kínai harci repülőgépek mindemellett rendszeresen megsértik a sziget légvédelmi övezetét.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában