Egyértelmű vélemény

2023.02.17. 09:41

Századvég: a magyar emberek szigorú fellépést várnak el a gyermekek és fiatalkorúak védelmében

Országos felháborodást váltott ki, hogy egy budapesti általános iskola – csaknem negyvenéves – pedagógiai asszisztense videóbejegyzésében kifejtette, hogy egy 15 éves fiúval tart fenn szexuális kapcsolatot. A Századvég az esetre tekintettel feltérképezte, hogy a lakosság mit gondol arról, ha felnőttek, illetve oktatók fiatalkorúakkal folytatnak szexuális kapcsolatot, kitérve az erre vonatkozó jogi szabályozás szigorításának kérdésére.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

A magyar lakosság elítéli a gyermek- és fiatalkorúak fejlődésére veszélyt jelentő kapcsolatokat

A Századvég kutatási adatai rámutatnak, hogy a megkérdezettek kétharmada (66 százaléka) hallott arról, hogy a napokban egy fővárosi általános iskola férfi oktatóját felmentették a munkavégzés alól, mivel közösségi oldalán közzétett bejegyzésében kijelentette, hogy egy 15 éves fiúval folytat szexuális kapcsolatot.

Megállapítható, hogy a közvélemény kulcsfontosságúnak ítéli a gyermekek és fiatalkorúak megfelelő szellemi és erkölcsi fejlődésének biztosítását, ezért egységesen elutasítja az ezeket veszélyeztető szexuális kapcsolatok kialakítását és fenntartását – írták.

 

Ennek megfelelően 

a magyarok 95 százaléka nem tartja elfogadhatónak, hogy egy felnőtt egy 15 éves fiatalkorúval tartson fenn szexuális kapcsolatot, továbbá 96 százalékuk ellenzi, hogy egy tanár egy rá bízott fiatalkorúval álljon ilyen kapcsolatban.

Indokolt a gyermekvédelmi jogszabályok további szigorítása

A Századvég emlékeztet, hogy a pedagógiai tevékenység meghatározó szerepet tölt be a gyermekek és a fiatalkorúak egészséges fejlődésében, ezért a közoktatási intézmények munkatársait fokozott felelősség terheli a 18 év alattiak védelme tekintetében. Ebből fakadóan nem meglepő, hogy a felmérés szerint 

a válaszadók 68 százaléka a jogszabályok további szigorítását tartja szükségesnek a gyermekek és a fiatalkorúak megóvása, illetve a hasonló ügyek megelőzése érdekében.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában