Biztonság

2023.02.23. 22:09

Az Európai Bizottság munkatársainak tilos a TikTok alkalmazás használata

Az intézkedés célja az Európai Bizottság birtokában lévő adatok és információk védelme, valamint az, hogy megóvják az intézményt a kiberbiztonsági fenyegetésektől.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Troyan

Az Európai Bizottság az intézmény informatikai biztonságának javítása érdekében megtiltja munkatársai számára a kínai ByteDance tulajdonában álló TikTok alkalmazás használatát a vállalati eszközökön és a mobileszköz-szolgáltatásába bevont személyes eszközökön egyaránt – tájékoztatott a brüsszeli testület csütörtökön.

A tájékoztatás szerint az intézkedés célja az Európai Bizottság birtokában lévő adatok és információk védelme, valamint az, hogy megóvják az intézményt a kiberbiztonsági fenyegetésektől és az olyan tevékenységektől, amelyek a testület elleni kibertámadásokhoz vezethetnek.

Az alkalmazás használatának felfüggesztése olyan belső vállalati döntés, amely szigorúan a mobilszolgáltatásra használt eszközök használatára korlátozódik – írták.

Ennek értelmében az Európai Bizottság munkatársai a továbbiakban nem használhatják a kínai tulajdonú videómegosztó alkalmazást egyetlen olyan eszközökön sem – beleértve a mobiltelefonokat is –, amelyekre hivatalos alkalmazások vannak telepítve. Az alkalmazottaknak a lehető leghamarabb – a jelenlegi információk szerint legkésőbb március 15-ig – el kell távolítaniuk az alkalmazást az eszközökről.

Az egyéb közösségimédia-platformok biztonsági fejleményeit is folyamatosan felül fogják vizsgálni – tette hozzá közleményében az Európai Bizottság.

Thierry Breton belső piacért felelős uniós biztos újságíróknak nyilatkozva megerősítette, a döntést „kiberbiztonsági kockázatok alapozták meg”. Az Európai Bizottság mandátumának kezdete óta nagy hangsúlyt fektet a kiberbiztonságra az intézmény, a kollégák és mindenki védelme érdekében – tette hozzá.

Az Európai Tanács név nélkül nyilatkozó illetékese csütörtök este brüsszeli újságírókat arról tájékoztatott, hogy az intézmény titkársága az Európai Bizottság által hozott intézkedésekhez hasonló intézkedéseket hajt végre. Eltávolítja az alkalmazást a vállalati eszközökről, és felkéri a munkatársakat, hogy távolítsák el a programot azokról a személyes mobileszközökről is, amelyek hozzáférnek a vállalati szolgáltatásokhoz.

Az uniós tagországok vezetőit tömörítő tanács titkársága a többi uniós intézménnyel szoros együttműködésben folyamatosan felülvizsgálja kiberbiztonsági intézkedéseit – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában