Török-szíriai földrengés

2023.02.19. 07:55

Életben van az a fiú, akit a romok alatt kellett hagynia a magyar mentőcsapatnak

A természeti katasztrófa halálos áldozatainak száma meghaladja a 45 ezret. Szombaton újabb földrengés rázta meg Törökországot.

Áldozatok holttestét keresik mentők a törökországi Hatayban 2023. február 17-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Martin Divisek

Százezreket evakuált a földrengés sújtotta övezetből a török légitársaság

A török légitársaság 256 754 embert evakuált a kahramanmarasi katasztrófaövezetből - írja az Origo, a TRT Haberre hivatkozva.

A légitársaság vezérigazgatója közösségi médián keresztül osztott meg információkat, mely szerint a török légitársaság eddig 1516 járatot indított a katasztrófa sújtotta területre, aminek a segítségével 256 754 embert evakuáltak és 143 740 mentő- és humanitárius segélyszemélyzetet szállítottak ki. 

177 teherszállító járattal pedig 10 753 tonna segélyanyagot vittek ki az érintett területre .

Életben van a 15 éves Ali, akit a romok alatt kellett hagynia a magyar mentőcsapatnak

Néhány napja számolt be arról a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat csapata, hogy hiába küzdöttek, több helyről is próbálták megközelíteni a romok alatt rekedt Alit, nem sikerült megmenteniük. Most egy igazi csoda hírrel jelentkeztek, él a fiú – írja a Bors.

Néhány napja adtak arról hírt, hogy minden igyekezetük ellenére Alit nem tudták megmenteni. Három irányból is próbálták elérni, de akkor lehetetlennek tűnt. Ali lánytestvére és édesapja életét vesztette közben. A fiú mentését tovább nehezítette, hogy az egyik rokonának a teste úgy feküdt rajta, hogy a mentésben részt vevők nem tudták kiszabadítani.

Vannak csodák, és most egy ilyen csodát élünk át a török mentőcsapat tagjaival közösen. Most tettük le a telefont a török mentőcsapat vezetőjével, aki megerősítette a hírt, hogy Ali életben van

– írja Facebook-oldalán a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat csapata, amely a törökországi földrengés túlélői után kutatott.

Fedett pályás atlétikai Eb - A földrengés ellenére megrendezik a versenyt

A Törökországot sújtó természeti katasztrófa, a földrengés ellenére megrendezik március elején Isztambulban a fedett pályás atlétikai Európa-bajnokságot - közölte a német szövetség elnöke, Jürgen Kessing, aki egyben a kontinentális szövetség vezetőségének tagja.

Az európai szövetség állandó kapcsolatban van a szervezőkkel, akik készen állnak a rendezésre. Az Eb végre pozitív híreket hoz majd a szörnyű események után – fogalmazott a sportvezető.

A fedett Eb-re március 2. és 5. között kerül sor Isztambulban.

Dollármilliárdokban mérhető a földrengés által okozott anyagi kár

Egyelőre még megbecsülni is nehéz a törökországi földrengés okozta anyagi kárt, de hozzávetőleges számításokat már kiadtak – adta hírül a Magyar Nemzet. A Verisk amerikai kockázatelemző szerint a kár minden bizonnyal meghaladja majd a húszmilliárd dollárt, ráadásul ennek csak töredéke, jó, ha huszada van biztosítva. 

Légi felvétel az összedőlt házak romjairól a délkelet-törökországi Kahramanmarasban 2023. február 18-án
Fotós: Erdem Sahin / Forrás: MTI/EPA

Mások ennél sokkal borúsabb képet festenek.

A törökök gyorselemzése szerint:

70,75 milliárd dollár kár keletkezett az épületekben,
10,4 milliárd dollár esett ki a nemzeti bevételből,
2,91 milliárd dollár veszik el a kimaradt munka miatt,
összesen tehát 84 milliárd dolláros kárral kell számolni.

Újabb, 5,2-es erősségű földrengés történt Törökországban

Újabb, 5,2-es erősségű földrengés rázta meg szombaton Törökországot – közölte az Európai Földközi-tengeri Szeizmológiai Központ (EMSC).

A rengés 10 kilométer mélyen, a mintegy 376 ezer lakosú Kahramanmaras várostól 54 kilométerre északnyugatra történt. A török katasztrófaelhárítás szerint a földrengés 20 óra 31 perc tájban történt és 10 másodpercig tartott.

A földmozgást a közeli Adiyamanban és Gaziantepben is lehetett érezni. Károkról egyelőre nem érkeztek jelentések.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában