Ukrán válság

2023.01.25. 06:20

Németország után az USA is küld tankokat Ukrajnának

Már 336. napja tart a háború a szomszédban.

Ukrán katonák egy páncélozott személyszállító járművön a délkelet-ukrajnai Zaporizzsja régióban tartott gyakorlatozáson 2023. január 24-én

Forrás: MTI/AP

Fotó: Katerina Klocsko

Orosz külügy: az ukrán rendszer jelenti az egyetlen veszélyt Odesszára

A gazdag történelmű Odesszát egyedül 

az ukrajnai nacionalista rezsim fenyegeti, amely szisztematikusan rombolja a műemlékeket

 - közölte szerdán az orosz külügyminisztérium. 

Az orosz diplomáciai tárca arra reagált, hogy az ENSZ Oktatási, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) szerdán veszélyeztetett világörökségi helyszínné nyilvánította Odessza történelmi óvárosát. 

"Nem vitatva azt a jelentős kulturális örökséget és dicsőséges történelmi múltat, amely az orosz állam részeként lett Odesszáé, természetesnek tartjuk, hogy Odessza felkerült a veszélyeztetett helyszínek listájára. 

Pontosításra szorul ugyanakkor az a tény, hogy a város gazdag történelmét egyedül az ukrajnai nacionalista rezsim fenyegeti, amely szisztematikusan rombolja Odessza nagy alapítóinak és védelmezőinek emlékműveit" 

- hangzott a közlemény. 

A moszkvai minisztérium szerint külön elítélést érdemel az UNESCO részéről, hogy a város kikötői övezetében katonai létesítményeket és fegyvereket helyeztek el és használnak. 

A tárca rámutatott, hogy "a kijevi rezsim" lebontja II. Katalin cárnő és társai, Joszif Gyeribasz (José de Ribas), Platon Zubov, Francois Sainte de Wollant, Grigorij Potemkin herceg és Alekszandr Szuvorov tábornok emlékművét, amely szerves részét képezi a város évszázados történelmi örökségének és építészeti együttesének. A közlemény emlékeztetett rá, hogy tavaly lerombolták a várost a fasiszta megszállók ellen védő katonák emlékművét, idén januárban pedig vandálok elcsúfították az odesszai Megváltó Krisztus csodatévő képének kápolnáját megsemmisítve a II. Miklós mártír cár és az orosz ortodox egyház által szentté avatott Fjodor Usakov tengernagyot ábrázoló freskókat. 

"Az elmúlt néhány évben számos, a (világörökségi helyszíni) jelölés határain belül vagy annak peremövezetében található történelmi épület részben összeomlott" - hangzott az állásfoglalás.
 

Szlovákia T-72-es harckocsikat biztosítana Ukrajnának nyugati fegyverzetért cserébe

Szlovákia szovjet gyártmányú T-72-es típusú harckocsikat biztosítana arzenáljából Ukrajnának, ha cserébe korszerű nyugati páncélosokat kapna - jelentette be szerdán a szlovák védelmi tárca szóvivője. 

"Megértjük Ukrajna szükségleteit, hogy minél nagyobb  mennyiségben nehéz harceszközöket szerezzen be, és készek vagyunk szlovák T-72-es harckocsik haladéktalan átadásáról tárgyalni, de csak egy megfelelő csere esetében" 

- mondta Martina Koval Kakascíková, akit a Teraz című helyi hírportál idézett. 

Kakascíková közleményével a német Leopard 2A4 harckocsik Ukrajnának történő szállítására reagált. Megjegyezte ugyanakkor, hogy jelenleg nem folynak tárgyalások T-72-es páncélosok rendelkezésre bocsájtásáról Kijevnek.

A brit kormányfő Ukrajna még erőteljesebb támogatását kérte a szövetségesektől

Üdvözölte az amerikai és a német harckocsik ukrajnai szállításáról hozott döntéseket szerdán Rishi Sunak brit miniszterelnök, de Ukrajna még erőteljesebb támogatását kérte a szövetségesektől. 

Szerdán az amerikai kormány Abrams, a német kormány Leopard 2 típusú harckocsik szállítását jelentette be Ukrajna számára. 

A nagy nyugati NATO-szövetségesek közül azonban elsőként London hozott döntést hasonló segítségnyújtásról: a Downing Street január 15-én jelentette be, hogy Ukrajna 14 Challenger 2 harckocsit kap Nagy-Britanniától, és a fegyverszállítási csomagban szerepel "hozzávetőleg harminc" AS-90 önjáró löveg is. 

A Challenger 2 brit tervezésű és gyártású, 120 milliméteres löveggel felszerelt, 75 tonna össztömegű harckocsi, amely 1998 óta áll hadrendben a brit hadseregben. 

Az ugyancsak brit tervezésű és gyártású, 45,7 tonna önsúlyú AS-90-es önjáró lövegeket 1992-ben rendszeresítették a brit fegyveres erőknél. 

A londoni miniszterelnöki hivatal szerda esti tájékoztatása szerint 

Rishi Sunak tárgyalt az amerikai, a német, a francia és az olasz vezetőkkel, akiknek kifejezte elismerését a harckocsik ukrajnai szállításáról hozott döntéshez. 

A brit kormányfő a Downing Street szóvivője szerint kifejezésre juttatta azt a véleményét, hogy a döntés más országokat is a példa követésére sarkallhat. 

Sunak ugyanakkor 

azt kérte a szövetséges vezetőktől, hogy a következő hetekben és hónapokban nyújtsanak még intenzívebb támogatást Ukrajnának. 

A brit kormányfő véleménye szerint Oroszország egyértelműen hátrányba került, és lehetőség nyílt a nemzetközi közösség számára a tartós ukrajnai béke megteremtését célzó erőfeszítések gyorsítására - fogalmazott szerdai tájékoztatásában a brit miniszterelnöki hivatal szóvivője. 

A Downing Street illetékese szerint a telefonos egyeztetésen mindegyik vezető elismeréssel szólt a hadianyag-szállítások erőteljes összehangoltságáról, valamint az Ukrajnának nyújtott folyamatos humanitárius és gazdasági támogatásról a civil infrastruktúra elleni "válogatás nélküli és barbár" orosz támadások közepette. 

A londoni székhelyű Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) szerdán bejelentette, hogy 

eddig csaknem kétmilliárd euró támogatást nyújtott Ukrajnának. 

A közép- és kelet-európai gazdaságok, valamint az egykori szovjet térség átalakulásának finanszírozására 1991-ben életre hívott pénzintézet az orosz agresszióra reagálva 2023 végéig 3 milliárd euró értékű külön befektetési programra vállalt kötelezettséget Ukrajna számára. 

Szerdai beszámolójában az EBRD közölte, hogy jó úton halad e cél teljesítése felé: a keretből eddig 1,7 milliárd eurót helyezett ki az ukrán gazdaságba, és további 200 millió euró finanszírozást mozgósított partnerbankok bevonásával.
 

Az orosz erők behatoltak Vuhledarba

Behatoltak az orosz egységek a Donyecktől mintegy ötven kilométerre délnyugatra fekvő Vuhledarba - közölték szerda este orosz sajtóforrások. Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a szerdai hadijelentést ismertetve azt mondta, hogy Donyeck térségében az orosz hadsereg folytatta az offenzívát, ahol az ukrán fél mintegy hatvan embert veszített, valamint megsemmisült két lőszerraktár, egy páncélozott személyszállító, két kisteherautó és egy Mszta-B önjáró löveg.

Gyenyisz Pusilin, az Ukrajnától jórészt elcsatolt donyecki régió megbízott kormányzója a TASZSZ-nak azt mondta, hogy az orosz erők, különösen a Wagner magánhadsereg fegyveresei haladást értek el a külvárosokban a Bahmut birtoklásáért folytatott harcokban.

Konasenkov szerint Zaporizzsja irányában az orosz hadsereg előnyösebb vonalakat és állásokat foglalt el, megsemmisítve egyebek között több mint hatvan ukrán katonát, három harckocsit, két páncélozott harcjárművet, egy egyéb jármű és egy D-20-as löveget.

Norvégia is küld Leopard tankokat Ukrajnának

Norvégia is küld Leopard 2 harckocsikat Ukrajnának - jelentette be szerdán Björn Arild Gram norvég védelmi miniszter az NRK helyi közszolgálati rádiónak nyilatkozva.

 

A tárcavezető nem árulta el, hogy Norvégia a 36 darab Leopardjából hányat ad át az ukrán hadseregnek, de azt pontosította, hogy a Leopard 2 A4 típusról van szó.

 

Mint mondta, Norvégia támogatja, hogy Ukrajnának harckocsikat küldjenek a nyugati országok, s hozzá is fog ehhez járulni. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy mindezt partnereik és szövetségeseik széles körű együttműködésének keretében teszik.

Az Egyesült Államok Abrams harckocsikat ad Ukrajnának

Abrams típusú tankokat küld Ukrajnának az USA - jelentette be Joe Biden amerikai elnök szerdán Washingtonban.

Az amerikai elnök a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy Lloyd Austin védelmi miniszter javaslatára 

31 harci járművet juttatnak el Ukrajnába alkatrészekkel együtt, ami hosszú távon fenntarthatóvá teszi az eszközök használatát az ukrán haderő számára.

Biden elmondta, hogy a harckocsik szállítása a szövetségesekkel egyeztetve történik.

Putyin: Célunk a védekezés a "történelmi területeken" létrehozott fenyegetésekkel szemben

Az Ukrajna elleni "különleges hadművelet" célja megvédeni Oroszországot azoktól a fenyegetésektől, amelyeket a "történelmi területein" kívánnak létrehozni ellene – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán, a moszkvai Lomonoszov Egyetem diákjaival megtartott találkozóján.

A különleges hadművelet célja, ahogyan azt már sokszor elmondtam, elsősorban az embereknek és magának Oroszországnak a védelme azoktól a fenyegetésektől, amelyeket a velünk szomszédos történelmi területeinken próbálnak meg létrehozni. Ezt nem engedhetjük meg

 – fogalmazott Putyin.

Meglátása szerint az európai politikai elitek gyakran nem a saját, hanem harmadik országok érdekeit képviselik. Úgy vélekedett, hogy egyszer eljön majd az az idő, amikor 

Európa vissza fogja kapni szuverenitását.

Közölte, hogy továbbra is jó kapcsolatokat ápol "sok egyszerű és nem egyszerű osztrákkal", akiknek Oroszországról alkotott véleménye a világban zajló drámai események ellenére nem változott.

PUTYIN, Vlagyimir
Vlagyimir Putyin orosz államfő videókapcsolaton keresztül tárgyal kormánytagokkal Moszkva melletti vidéki rezidenciáján, Novo-Ogarjovóban 2023. január  24-én 
Fotós: Mihail Klimentyev / Forrás: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Pool

Putyin köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vett a "különleges hadműveletben". Egyebek között megismételte azt a kijelentését, miszerint a Donyec-medencében harcoló ukrán csapatok visszavonulását a hátuk mögül tüzelő saját "nacionalista" záróosztagaik akadályozzák meg.

Égő épületek Avdiivka városban

Az ukránok Grlovkát támadják

Az ukrán katonák hat 155 mm-es lövedéket lőttek ki Gorlovka településre - írja a RIA Novosztyi.
A város polgármestere áramszünetet rendelt el miután lőni kezdték a várost. 
124 000 előfizető maradt áram nélkül a városban.
Gorlovka Donyecktől 50 kilométerre északra található. Ez az egyik legnagyobb település a környéken, a háború előtt Gorlovka lakossága több mint 250 ezer fő volt.

Hollandia kész harckocsikat küldeni Ukrajnának

Hollandia kész Leopard 2 harckocsikat küldeni Ukrajnának, ha ez segíti Kijevet – jelentette be Mark Rutte holland kormányfő az RTL televíziós csatornának adott szerdai nyilatkozatában.

Rutte azután közölte ezt, hogy Németország bejelentette: Leopard 2 harckocsikkal is segíti Ukrajnát az orosz támadás elleni védekezésben.

Ugyancsak a múlt héten jelentette be a holland kormány, hogy két Patriot légvédelmi rendszert küld Ukrajnának Németországgal és az Egyesült Államokkal együttműködve. Hollandia tavaly 90 modernizált orosz T-72-es harckocsi szállítását finanszírozta Ukrajnába az amerikai és a cseh kormánnyal együttműködve.

A belga védelmi miniszter szerdán közölte, hogy Ukrajna "jelentős katonai segélyre" számíthat kormányától, ugyanakkor azt is bejelentette, Belgium nem küld harckocsikat Ukrajnába, mivel Belgiumnak már nincsenek tankjai. Belgium körülbelül tíz évvel ezelőtt úgy döntött, hogy eladja a tankokat, darabonként 10-15 ezer euróért. 

Dedonder elmondta, hogy Belgium légvédelmi és páncéltörő eszközöket, valamint lőszert küldene Ukrajnának, ami valamennyire kielégíti az orosz invázió ellen harcoló ország kéréseit.

Kreml: a Moszkva elleni ukrán csapással való fenyegetőzés igazolja az orosz inváziót

Igazolja az Ukrajna ellen indított orosz invázió helyességét, hogy Kijev Moszkva, Szentpétervár és Jekatyerinburg elleni csapásokkal fenyegetőzött – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerdán újságíróknak.

Peszkov Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal vezetőjének tanácsadója arra a kijelentésére reagált, miszerint Kijev Moszkva, Szentpétervár és Jekatyerinburg elleni csapások végrehajtását mérlegeli. Vadim Szkibickij, az ukrán katonai hírszerzési főcsoportfőnökség (GUR) szóvivője a CNN-nek nyilatkozva oroszországi katonai raktárak elleni támadásokat helyezett kilátásba.

Nyilvánvaló, hogy a kijevi rezsim semmitől sem riad vissza, ez ismét megerősíti a választott út, és a szándékaink helyességét - a szándékunkat, hogy megvédjük magunkat az ilyen veszélytől

 – hangoztatta a Kreml szóvivője.

Emlékeztetett az Oroszország területén korábban elkövetett terrorcselekményekre - köztük Darja Dugina újságíró Moszkva körzetében tavaly augusztusban történt meggyilkolására -, amelyekért az orosz hatóságok Kijevet tették felelőssé. 

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő szerdán a Szputnyik rádiónak nyilatkozva reagált Podoljak egy másik, azt elismerő nyilatkozatára, hogy Denisz Kirejev ukrán üzletemberrel, az Oroszországgal tárgyaló első ukrán delegáció tagjával az ukrán biztonsági szolgálat végzett tavaly márciusban a konfliktus elején kialakult "zűrzavar" következtében. A The Wall Street Journal amerikai lap tényfeltárása nyomán vált ismertté, hogy Kirejev nem dolgozott az oroszoknak, ahogy azt az ukrán hatóságok állították.

Zaharova szerint a gyilkosság annak bizonyítéka, hogy jogállamiság és a rend már régóta nem létezik Ukrajnában. Rámutatott, hogy az ügyben nem folytattak le hivatalos vizsgálatot.

Az ukrán kormányzatban végrehajtott személyi változások okát a moszkvai külügyi szóvivő abban látja, hogy a Kijevben kormányzó "banda" folytathassa a külső utasítások végrehajtását. Megítélése szerint az ukrán rendszer "bűnözői jellege" ezzel nem változott meg, és a korrupció ellen fellépni - ez volt a személycserék indoka -, a törvénytelenség körülményei között kilátástalan.

Peszkov elnöki szóvivő egyébként szakértőkre hivatkozva azt hangoztatta, hogy az amerikai Abrams és német Leopard harckocsik Ukrajnának való leszállítása műszaki okokból "meglehetősen kudarcos" terv, amely túlbecsüli azt a potenciált, amellyel e lépés hozzájárulhat az ukrán fegyveres erők megerősítéséhez. Megismételte: egyelőre nem körvonalazódik annak lehetősége, hogy a konfliktus rendezését diplomáciai útra tereljék.

A szóvivő, azokra a hírekre reagálva, amelyek szerint a Killnet hackercsoport a tervezett Leopard-szállítást megtorlandó nagyszabású támadást indított a német infrastruktúra ellen, abszurdnak nevezte, hogy bármilyen számítógépes bűnözői csoportot Oroszországgal hozzanak összefüggésbe. A kérdésre, hogy Vlagyimir Putyin elnök milyen számítógépet használ, Peszkov azt mondta, hogy "jót", amely "megfelelő biztonsági szinttel" rendelkezik.

Légiriadót hirdettek minden régióban

Ukrajna egész terültén, minden régióban – kivéve az elfoglalt luhanszki területet és Krímet – légiriadót rendeltek el, helyi idő szerint délután 2 órakor – tudatta a The Kyiv Independent.

Ukrán katona egy páncélozott személyszállító járműben a délkelet-ukrajnai Zaporizzsja régióban tartott gyakorlatozáson 2023. január 24-én
Fotós: Katerina Klocsko / Forrás: MTI/AP

Ukrajna elismerte Szoledar elvesztését

Az ukrán erők kivonultak a kelet-ukrajnai Szoledarból 

– jelentette be szerdán Szerhij Cserevatij, a keleti országrészben harcoló ukrán alakulatok szóvivője az ukrán rádió szerint.

Erőink teljesítették legfőbb feladatukat: nem engedték meg az ellenségnek, hogy áttörjön a frontvonalon

 – idézte a rádió a szóvivő szavait.

Ez volt az első hivatalos ukrán elismerése annak, hogy az orosz erők elfoglalták várost. 

Oroszország már több mint egy hete közölte, hogy ellenőrzése alá vonta a települést.

Scholz: Németország hangolja össze az ukrán Leopard harckocsi zászlóaljak felállítását

A német szövetségi kormány hangolja össze az ukrán hadsereg megerősítését két harckocsi zászlóaljjal, amelyek német Leopard 2 harckocsikból állnak majd – jelentette be Olaf Scholz kancellár szerdán a szövetségi parlamentben (Bundestag).

A kancellár elmondta, hogy szerdán telefonon tárgyalt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel a hazája elleni orosz támadás ellen védekezés állásáról és a küzdelem német támogatásáról.

A segítség újabb részeként Németország nem csupán egy századnyi - 14 darab - Leopard 2 A6 típusú harckocsit küld, hanem összehangolja az Ukrajnát ugyancsak Leopardokkal támogató partnerek tevékenységét. A csomaghoz németországi kiképzés, valamint lőszer, szállítás és karbantartás is tartozik 

– tette hozzá Olaf Scholz.

Kiemelte, hogy 

sok németet aggodalommal tölthet el a német harckocsikról szóló döntés, de bízhatnak a kormányban, amely továbbra is csak a partnereivel együttműködve támogatja Ukrajnát, és gondoskodik arról, hogy a NATO ne kerüljön háborúba Oroszországgal.

A szociáldemokrata (SPD) politikus az azonnali képviselői kérdések és kormányfői válaszok órájában egy független képviselő azon kérdésére, hogy hol van Ukrajna német katonai támogatásának határa, és előfordulhat-e, hogy Németország vadászgépekkel vagy csapatokkal segíti az ukrán erőket, kijelentette, hogy ez nem fordulhat elő.

Kifejtette: a kormány már akkor rögzítette, hogy 

harci repülőkkel nem támogatja Ukrajnát, amikor a háború elején az Ukrajna feletti repüléstilalmi övezet esetleges kijelöléséről folytattak nemzetközi egyeztetést, az pedig a NATO és Oroszország közvetlen összeütközésének elkerülését célzó törekvésekből következik, hogy NATO-katonák, és így német katonák sem vesznek részt a háborúban.

A kormányoldalhoz - az SPD, a Zöldek és a liberálisok (FDP) frakciójához - tartozó felszólalók mind üdvözölték, hogy a kormány a partnereivel egyeztetve az egykori Szovjetunióban gyártott harckocsik után modern nyugati harckocsikkal is segíti Ukrajnát. A legnagyobb ellenzéki erő, a CDU/CSU jobbközép pártszövetség részéről is üdvözölték a döntést, de bírálták az előkészítés heteiben folytatott vitákat, amelyek álláspontjuk szerint kárt okoztak Németországnak.

A CDU/CSU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) szerint Olaf Scholz Ukrajna támogatásával letér a nagy szociáldemokrata elődök, Willy Brandt és Helmut Schmidt által kijelölt útról, amely az orosz nép iránti közeledés, a kapcsolatok elmélyítése és a megbékélés felé vezetett. A kancellár ezzel kapcsolatban rámutatott, hogy nem ő, hanem a szomszédos államra rárontó orosz elnök, Vlagyimir Putyin szakított ezzel a hagyománnyal.

A spanyolok is tankokat küldenek

A spanyol kormány készen áll arra, hogy tankokat küldjön Ukrajnába – írja az El País. Spanyolország csatlakozik a Leopard harckocsik Kijevbe történő szállításához, miután Németország beleegyezett, hogy nagy teljesítményű, német gyártmányú harckocsit szállítson az ukrán hadseregnek – idézi a Mandiner.

Friss térkép a front állásáról

Zelenszkij újabb botrányos döntése

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán rendeletileg életbe léptette a nemzetbiztonsági és védelmi tanács (SZNBO) keddi, a kánoni ukrán ortodox egyház és az orosz ortodox egyház tíz képviselője ellen hozott határozatát – közölte az MTI.

A dokumentum az államfői hivatal honlapján jelent meg. Tartalmát a RIA Novosztyi orosz hírügynökség ismertette.

A korábban a moszkvai patriarkátus alá tartozó, de az önálló (autokefál) ukrán ortodox egyházhoz nem csatlakozó úgynevezett kánoni ukrán ortodox egyház és az orosz ortodox egyház tíz képviselője ellen elrendelt szankciók értelmében egyebek között zárolják az érintett személyek vagyonát, korlátozzák tevékenységüket, és megtiltják részvételüket a privatizációban. 

Állami tulajdont nem adhatnak bérbe, tilos számukra hivatalos látogatások, találkozók tartása, szerződések és megállapodások kötése, és megvonják tőlük az ukrán állami kitüntetéseket. Az elnöki rendelet hatálya öt évre szól.

Az SZNBO korábban már 22 orosz egyházi személyiség ellen vezetett be szankciókat. Vannak köztük metropoliták, továbbá Kirill moszkvai pátriárka unokaöccse, Mihail Gungyajev, aki az orosz ortodox egyházat képviseli az Egyházak Világtanácsában és más nemzetközi szervezetekben Genfben, valamint Vlagyimir Legojda, a moszkvai patriarkátus társadalmi és médiakapcsolatokért felelős szinódusi osztályának elnöke és mások.

Varsó üdvözölte a német döntést 

Több lengyel politikus, köztük Mateusz Morawiecki miniszterelnök is üdvözölte, hogy Berlin Leopard 2 harckocsikat küld Ukrajnának, és más államoknak is engedélyezi ezek átadását.

Morawiecki Twitter közösségi honlapján megköszönte Olaf Scholz kancellárnak a döntést, amely "nagy lépést jelent Oroszország megállításához". 

Együtt erősebbek vagyunk

 – tette hozzá a lengyel kormányfő.

Piotr Müller kormányszóvivő szerint a német döntés jó hír Európa biztonsága szempontjából. Az Európai Uniónak és a NATO-nak "bátor lépéseket kell tenniük kontinensünk orosz invázióval szembeni védelme érdekében" – nyilatkozott Müller a PAP hírügynökségnek.

Rafal Bochenek, a kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság párt szóvivője felidézte: Lengyelország több európai állammal együtt a háború első napjaitól támogatta Ukrajnát.

Ha megvédjük Ukrajnát, megvédjük Európát 

– szögezte le Bochenek a PAP-nak nyilatkozva.

Jacek Siewiera, a lengyel államfői hivatal nemzetbiztonsági  irodájának főnöke úgy látja: a Leopardok reális reményt jelentenek Ukrajna számára az Oroszország által megszállt területek fokozatos visszafoglalására. Siewiera hangsúlyozta annak a nemzetközi koalícióépítésnek fontosságát, amely hatással van a háború lefolyására, és "talán távol tartja azt a lengyel határoktól".

Megszületett a német döntés

Németország Leopard 2 harckocsikkal is segíti Ukrajnát az orosz támadás elleni védekezésben - közölte a szövetségi kormány szóvivője szerdán.

Steffen Hebestreit közleménye szerint a szerdai berlini kormányülésen hozott döntés alapján első lépésként egy századnyi, vagyis 14 darab Leopard 2 A6 típusú harckocsit adnak át a német hadsereg (Bundeswehr) állományából. 

A támogatás azt szolgálja, hogy az ukrán hadsereg minél gyorsabban felállíthasson két zászlóaljat a német gyártmányú harckocsikból. Ehhez más országok is átadnak ilyen járműveket Ukrajnának, amihez megkapják a német kormány engedélyét.   

Olaf Scholz kancellár kiemelte: a döntés megfelel a kormány eddig is követett alapelvének, miszerint Németország a partnereivel szorosan együttműködve segíti Ukrajnát az orosz agresszió elleni védekezésben.

Brit jelentés az orosz tankokról

Oroszország kisszámú T-14 Armata harckocsit készített elő a típus első ukrajnai bevetésére. Az elmúlt hónapokban azonban a telepített orosz erők vonakodtak elfogadni a számukra kiosztott T-14-esek első részletét a tankok rossz állapota miatt.

Az elmúlt három évben orosz tisztviselők nyilvánosan is beszámoltak a T-14-esek motorjával és hőkamerás rendszerével kapcsolatos problémákról.

Sok menekült érkezett kedden

Az ukrán-magyar határszakaszon 4395-en léptek be Magyarországra kedden, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 4340-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szerdán az MTI-t.

Egy harkovi várost bombáztak az oroszok 

A reggeli órákban tűz alá vette az orosz hadsereg a harkovi Kupianszk városát. A támadás során egy lakóház és egy üzlet kigyulladt, sérültek nincsenek – írta a The Guardian.

Az orosz futball visszatérne

Orosz labdarúgó-tisztviselők kedden találkoztak az UEFA vezetőivel, hogy megpróbáljanak tárgyalni Oroszország visszatéréséről a futballéletbe. Ukrajna inváziója óta az UEFA és a FIFA is betiltotta az orosz csapatok és a válogatott részvételét a nemzetközi kupasorozatokban.

A tél végéig kitart az ukrán szén és a gáz

Ukrajnának elegendő szén- és gáztartaléka van a tél hátralévő hónapjaira, annak ellenére, hogy ismételten orosz támadások érték az energiarendszerét - mondta Denisz Smihal miniszterelnök.

NATO-főtitkár: gyorsabban kell döntenünk

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára a német védelmi miniszterrel való találkozás után bízott abban, hogy a szövetség hamarosan megoldást talál az Ukrajnának küldendő modern harckocsik kérdésében. "A háborúnak ebben a sarkalatos pillanatában nehezebb és fejlettebb rendszereket kell biztosítanunk Ukrajnának, és ezt gyorsabban kell megtennünk" – mondta Stoltenberg.

Ukrán katonák egy páncélozott személyszállító járművön a délkelet-ukrajnai Zaporizzsja régióban tartott gyakorlatozáson 2023. január 24-én
Fotós: Katerina Klocsko / Forrás: MTI/AP

Törvénymódosítással védené az embereit a Wagner-csoport alapítója

Az Ukrajnában harcoló orosz Wagner-zsoldoscsoport alapítója azt kérte a Kremltől, hogy tiltsák be az embereiről szóló negatív médiajelentéseket. Jevgenyij Prigozsin a büntető törvénykönyv módosítását kérte, hogy harcosai "hiteltelenítése" akár öt évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható legyen.

A kérést egy levélben fogalmazta meg, amelyet Vicseszlav Volodinnak, az orosz parlament alsóháza, az Állami Duma elnökének küldött. Volodin, Vlagyimir Putyin közeli szövetségese már a büntető törvénykönyv módosítását szorgalmazza, hogy a hatóságok elkobozhassák azon külföldön élő oroszok vagyonát, akik nyilvánosan sértik Oroszországot és annak fegyveres erőit.

Prigozsin megvádolt "bizonyos médiát, bloggereket és távirati csatornákat" azzal, hogy lejáratják néhány emberét, "rosszfiúknak és bűnözőknek" titulálva a Wagner soraiba toborzott elítélteket. Arra kérte a parlamentet, hogy kriminalizáljon minden olyan tevékenységet vagy publikációt, amely hiteltelenné teszi az ilyen személyeket, és tiltsa be bűnözői múltjuk nyilvánosságra hozatalát.

Washington elégedett

Az Egyesült Államok demokrata és republikánus képviselői egyaránt dicsérték az ukrán vezetést a korrupció elleni fellépésért, különösen, hogy

kellően bátrak voltak 15 magas rangú tisztviselő leváltásához/lemondatásához is.

Lindsey Graham republikánus szenátor szerint ez egy meghatározó pillanat Ukrajna számára, de minden szövetségese számára is.

Richard Blumenthal demokrata szenátor is azt hangoztatta, hogy az elbocsátások fontosak voltak. "Ez azt bizonyítja, amit Zelenszkij elnök mondott nekünk, hogy zéró tolerancia lesz a csalással és a pazarlással szemben" - mondta.

Bulgária hatástalanított egy újabb sodródó aknát

A bolgár haditengerészet hatástalanított egy tengeri aknát, amely a Fekete-tenger bolgár partjaihoz közel sodródott - közölte a védelmi minisztérium. A haditengerészetet hétfőn egy ukrán zászló alatt közlekedő motorcsónak riasztotta a parttól mintegy 14,8 tengeri mérföldre keletre, a Kochanlate-fok közelében lévő objektumhoz. Mindez egy nappal azután történt, hogy Bulgária irányított robbantást hajtott végre egy másik aknánál.
A háború kitörése óta Törökország, Románia, Bulgária és Ukrajna nagyjából 40 aknát semmisített meg a Fekete-tenger nyugati vizein.

Ukrán és orosz offenzíva is körvonalazódik

Sean Bell nyugalmazott légi marsall a Sky Newsnak azt mondta, hogy bár a harcok jelenleg is folynak, a téli manőverező hadviselés nagyon nehézkes. 

A tavasz beköszöntével azonban a talaj újra megkeményedik, és mindkét oldalról nagy offenzíva indulhat.

Az orosz perspektívát tekintve Bell azt mondta, Putyin erői a fő hangsúlyt Bahmut környékére teszik, de meg akarják erősíteni pozícióikat Zaporizzsja környékén is, hogy megakadályozzák az ukránok áttörését.

Ukrán szemszögből valószínűleg azt fogjuk látni, hogy megpróbálják akadályozni az orosz haladást Bahmut közelében, és korlátozni Oroszország kommunikációs és utánpótlásvonalait északon. A kulcskérdés az lesz, sikerül-e áttörniük délen az oroszok masszív vonalait – mondta Bell.

Járókelők harckocsiakadályok között, Bahmutban 2023. január 20-án
Fotós: Oleh Petraszjuk / Forrás: MTI/EPA

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. január 24-én az ukrán-magyar határszakaszon 4395 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4340 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 96 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Az ukrajnai háború elől 2023. január 24-én 27 ember, köztük 18 gyermek érkezett Budapestre vonattal - közölte a rendőrség.

Kínai cégek segíthetik Oroszországot

Az Egyesült Államok szerint egyes kínai vállalatok nem halálos segítséget nyújtanak Oroszországnak az ukrajnai háborúban. Egy névtelenül nyilatkozó forrás a Reutersnek azt mondta: "Amit látunk, az nem halálos katonai segítségnyújtás és gazdasági támogatás, amely megakadályozza a szankciók nagykereskedelmi kijátszását."

Az amerikai tisztviselők aggasztónak tartják a jelenlegi tevékenységet, és úgy vélik, hogy ez "a Kínai Népköztársaság eredeti tervének jelentősen lekicsinyített változata, amely halálos fegyverrendszerek értékesítését jelentette volna a csatatéren való használatra" - mondta a forrás. Nem világos, hogy a kínai kormánynak tudomása van-e az akcióról.

Az Egyesült Államok korábban figyelmeztette a kínai kormányt a következményekre, ha Kína fegyvert ad Oroszországnak Ukrajna elleni használatra.

Zelenszkij: döntés kell a harckocsikról

Kijevnek döntésekre van szüksége a modern harckocsik valódi szállításáról – mondta Volodimir Zelenszkij. Az ukrán vezető éjszakai beszédében úgy fogalmazott: "A megbeszéléseket döntésekkel kell zárni. Döntések a terroristák elleni védelmünk valódi megerősítéséről. A szövetségesek rendelkeznek a szükséges számú harckocsival. Ha meghozzák a szükséges súlyos döntéseket, örömmel köszönjük meg."

A német Spiegel hírügynökség arról számolt be, hogy Németország első körben lehetővé teszi Lengyelországnak, hogy újraexportálják a náluk lévő Leopard 2 harckocsikat. A következő szint az lenne, hogy Németország maga is küldjön tankokat. Ez akkor valósulhat meg, ha az Egyesült Államok is Abrams tankokkal támogatja Ukrajnát. Sajtóhírek szerint utóbbi döntés még a héten megszülethet.

Újabb támogatás Finnországból

Kijevben járt a finn elnök. Sauli Niinistö és Volodimir Zelenszkij egyebek mellett arról is tárgyalt, hogyan működhet együtt a két ország az európai és euro-atlanti intézményeken belül. Finnország az eddigi mintegy 600 millió euró értékű támogatásán felül újabb védelmi és humanitárius csomaot ígért Ukrajnának.

Fokozódik az orosz nyomás

Oroszország az általa mozgósítható erőkkel új agresszióhullámra készül. A megszállók már fokozzák a nyomást Bahmutban, Vuhledarban és más irányokban - mondta éjszakai videóüzenetében az ukrán elnök. Volodimir Zelenszkij azt kérte az ukránoktól, hogy fogjanak össze még jobban, hogy amennyire csak lehetséges, megakadályozzák az újabb orosz előrenyomulást.

"Erőinknek meg kell őrizniük a kezdeményezést a háborúban" - mondta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában