Munkalátogatás

2023.01.12. 14:49

Orbán Viktor a montenegrói elnökkel tárgyalt

A megbeszélésen szó volt Montenegró EU-csatlakozási folyamatáról, valamint a Nyugat-Balkán euroatlanti integrációjáról is. Novák Katalin köztársasági elnök is fogadta Milo Djukanovicsot.

Orbán Viktor kormányfő (j2) munkalátogatáson fogadja Milo Djukanovicsot, Montenegró köztársasági elnökét (b) a Karmelita kolostorban 2023. január 12-én

Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Fotó: Fischer Zoltán

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön munkalátogatáson fogadta Milo Djukanovicsot, Montenegró köztársasági elnökét – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

ORBÁN Viktor
Orbán Viktor kormányfő (j) munkalátogatáson fogadja Milo Djukanovicsot, Montenegró köztársasági elnökét a Karmelita kolostorban 2023. január 12-én
Fotós: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán / Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

A Karmelita kolostorban tartott megbeszélésen az orosz-ukrán háború által okozott gazdasági és energiaválságról, Montenegró EU-csatlakozási folyamatáról, valamint a Nyugat–Balkán euroatlanti integrációjáról volt szó – mondta a sajtófőnök.

Milo Djukanovicsot Novák Katalin köztársasági elnök is fogadta a Sándor-palotában.

Isten hozta Montenegró elnökét!

– írta az államfő a közösségi oldalán, amelyen fényképeket is megosztott a találkozóról.

A két államfő közti megbeszélésen szó esett a Magyarország és Montenegró közti együttműködésről, valamint az elmúlt időszak kihívásairól: az ukrajnai háborúról, a koszovói, illetve a bosznia-hercegovinai helyzetről, a Nyugat-Balkán európai uniós integrációjáról – közölte csütörtökön a Sándor-palota.

A magyar álláspont szerint az elmúlt időszak kihívásai még inkább rámutatnak arra, hogy az Európában jelentkező problémák csak a nyugat-balkáni országok bevonásával és mielőbbi integrációjával kezelhetők, Európa biztonságának pedig fontos feltétele a nyugat-balkáni régió stabilitása – hangsúlyozták a közleményben.

Novák Katalin biztosította Montenegró elnökét, hogy Magyarország továbbra is elkötelezett támogatója Montenegró, valamint a térség mihamarabbi európai uniós integrációjának.

Milo Djukanovic montenegrói elnök elismeréssel szólt a magyar családpolitikai intézkedésekről, valamint a két ország közötti gazdasági, turisztikai, oktatási, tudományos együttműködésekről és Magyarország elkötelezettségéről a nyugat-balkáni országok integrációjában.

A megbeszélésen szóba került a déli útvonalon felerősödő migrációs nyomás is, a két elnök egyetértett abban, hogy az illegális migrációt meg kell állítani. Novák Katalin rámutatott, Magyarország 2015 óta nagy erőfeszítéseket hajt végre, hogy megvédje az Európai Unió határait az illegális migrációtól.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában