Sikerült

2023.01.25. 19:27

Navracsics: nem fenyegeti veszély az Erasmus+ és a Horizont Európa programok folytatását

Nem fenyegeti veszély az Erasmus+ oktatási és a Horizont Európa kutatási programok folytatását, folyamatosan lehet tovább jelentkezni a kiírt pályázatokra - jelentette ki Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter szerdán Brüsszelben a MTI-nek adott nyilatkozatában.

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter beszédet mond Budapesten, a Miniszterelnökség Akadémia utcai épületében, ahol tizennégy szervezettel, köztük felsőoktatási intézményekkel kötött stratégiai partnerségi megállapodást 2023. január 23-án

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

A miniszter elmondta, hogy "kompromisszumkereső" tárgyalásokat folytatott Marija Gabriel oktatásért és kultúráért, illetve Johannes Hahn költségvetésért felelős uniós biztossal, akikkel megállapodott, hogy 

nem fenyegeti veszély ezeket a programokat, az alapítványi fenntartású egyetemeken tanuló mintegy 180 ezer magyar diáknak nem kell attól tartania, hogy kimaradhatnak az Erasmus-programokból.

 Mint mondta, ugyanez érvényes a Horizont Európa kutatóprogramokra, azok az alapítványi fenntartású egyetemek jelenleg részt vesznek a kutatási programokban, folytathatják a munkát, és továbbra is pályázhatnak. 

Navracsics felhívta a figyelmet, hogy 

a magyar kormány tudja kezelni az Európai Bizottság aggályait az alapítványi fenntartású iskolákkal kapcsolatban.

 A brüsszeli testület problémaként jelölte meg azt, hogy a 21 magyar egyetemek csaknem felének kuratóriumaiban politikusok ülnek, és mandátumuk határozatlan időre szól. A miniszter hangsúlyozta, hogy 

a magyar kormány számára nem akadály ennek módosítása, megfelelő szabályozással meg lehet oldani, ugyanakkor a bizottságnak is egyértelművé kell tennie, hogy az együttműködés zökkenőmentesen folytatódik. 

Az Erasmus+ és a Horizont Európa program zavartalanul folyik tovább, a mögöttes aggályokat kezelni tudjuk, két nem túl bonyolult jogszabálymódosításról van szó, amelyeket márciusban az Országgyűlés várhatóan elfogad - mondta el Navracsics Tibor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában