Borús kép

2023.01.06. 12:36

Megnövekedett a bolti lopások száma Svédországban

Az utóbbi időben országszerte megugrott az élelmiszerlopások száma, különösen a hústermékeké. Ennek oka az infláció és a megélhetési költségek folyamatos emelkedése.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Egyre többen lopnak élelmiszert, főleg húst az üzletekből Svédországban, az infláció és a növekvő megélhetési költségek miatt. Andreas Selsborg, az uppsalai Willys élelmiszerbolt üzletvezetője elmondta, hogy az elmúlt egy évben szaporodtak meg a lopások, szinte már napi szinten emelnek el árukat a polcokról – adta hírül a V4NA.

„Az egyik változás, amit ősszel észrevettünk, hogy fordulat állt be a lopott termékek típusában. Az emberek most már nem olyan árut visznek, mint például a borotva, hanem húst raknak el”

 – árulta el Gustav Johansson, az ICA élelmiszerbolt kereskedője az SVT televíziónak, majd hozzátette, hogy ez nem csak a drága húsokra, hanem mindenféle hústermékre vonatkozik, de más élelmiszereket is ellopnak az emberek.

Egyes élelmiszerboltok a lopások megakadályozása érdekében csipogókat helyeztek el a termékeken, míg mások a drága húsokat már csak csemegepultból árulják. Vannak olyan üzletek, ahol egyenruhás és civil ruhás biztonsági őröket is alkalmaznak a lopások visszaszorítása érdekében, és olyan szabályzatot vezettek be, amely előírja a vásárlók számára, hogy az üzletből való távozás előtt mutassák be a blokkot.

A növekvő megélhetési költségek tehát egyre nehezebb helyzetbe hozzák a svédeket, az elszálló energiaárak miatt szintén spórolásra kényszerülnek. A megtakarításhoz adott ötleteket az állami Vattenfall áramszolgáltató dolgozója, aki magát „klímatrénernek” nevezi.

Lars Ejeklint szerint a legtöbb villamosenergia-megtakarítás azzal érhető el, ha a svédek lejjebb veszik a beltéri hőmérsékletet és rétegesebben öltözködnek az otthonaikban. A porszívózás, a ritkább és alacsonyabb hőmérsékleten történő mosás és a zuhanyzás kihagyása, vagy legalább néhány percre csökkentése szintén nagy energiamegtakarítással jár, éppúgy, mint a kevesebb pirítós és sült hús házi készítése.

A legjobb megoldás természetesen az lenne, ha a svédek felújítanák az otthonaikat, leszigetelnék a nyílászárókat és a falakat, víztakarékos csaptelepekre váltanának, napelemeket, hőszivattyúkat telepítenének – kérdés, hogy ezt miből tegyék meg, amikor sokan már élelmiszerlopásra kényszerülnek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában