Mozgalmi máz

2023.01.03. 07:00

Jakab Péter szervezete nem indulhat az EP-választáson

A Jobbik bukott elnöke egyesületével kevesebb kockázatot vállal jogilag és politikailag is.

Jakab Péter

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Márki-Zay Péter nyomdokaiba lépve Jakab Péter is egyesületet hozott létre, melynek címe megegyezik az antiszemita megnyilvánulásairól ismert Bíró László vezette cég székhelyével – írja a Magyar Nemzet.

Nagy Ervin, a XXI. Század Intézet elemzője szerint az egyesülettel Jakab Péter azt a vádat próbálja ledobni magáról, hogy tovább osztaná az ellenzéki oldalt, ennek ellenére egyértelműen egy párt előszobája az általa életre hívott egyesület.

– Egy párthoz kell mondanivaló, tagság és pénz. Ami a pénzt illeti, tény, hogy a pártoknál a törvény kevésbé megengedő, márpedig pénzt valahonnan szerezni kell, még akkor is, ha Jakabnak jelenleg láthatóan van miből országot járni – mondta Nagy Ervin.

Az új egyesület vízióját tekintve az elemző úgy fogalmazott, Jakabék minimális célja az lehet, hogy a 2024-ben egy-egy településen jó alkupozíciót tudjanak maguknak találni, hogy leüljenek velük az ellenzéki pártok. – EP-listát csak pártok állíthatnak, így kockázat nélkül hozták létre az egyesületet, nem lehet belőle nagy lebőgés, míg ha pártot alapít, nem tehetné meg, hogy nem indul, és csúfos kudarc is lehetne a vége – mondta, hozzátéve, hogy az egyesülettel Jakab Péter kevesebb kockázatot vállal jogilag és politikailag is.

A teljes cikket ITT olvashatja el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában