Elvtársak

2023.01.16. 09:39

Az uniós korrupciós ügy elérhet a magyar baloldalig

Dornfeld László, az Alapjogokért Központ vezető elemzője az Origónak adott interjúban arról beszélt, hogy a magyar baloldal azért hallgat Eva Kaili ügye kapcsán, mert a legközelebbi elvtársaik kerültek gondba.

Eva Kaili botránya csak az első dominó lehet az EU-ban

Fotó: SOOC via AFP

Az uniós korrupciós botrány kapcsán az elemző a portálnak úgy fogalmazott: az már látszik, hogy „Eva Kaili csak az első dominó volt ebben az egész ügyben, és most már az EU szerveinél is fokozódó nyugtalansággal várják, melyik ledőlő dominó is lesz az utolsó”. 

Dornfeld László szerint kijelenthető, hogy

az uniós politikai elit csúnyán leleplezte önmagát, főleg azt az álszentséget, amivel hazánkat állandóan támadták a korrupció állítólagosan súlyos helyzete miatt, miközben ők meglehetősen kételyes helyekről fogadtak el pénzeket.

Az elemző úgy nyilatkozott, ez az ügy komoly sebet ejtett az EP-n, ami egészen a 2024-es európai parlamenti választásig már nem lesz tényező az uniós politika alakításában.

Arra a kérdésre, hogy meddig érhetnek a szálak, és vezethetnek-e akár a magyar baloldalig, Dornfeld László úgy reagált, hogy a legfontosabb kérdés most – amire alighanem már tudják a választ Brüsszelben, csak nem szívesen ismerik be – az, hogy ez egyszerű eset volt-e vagy pedig rendszerszintű problémák húzódnak meg a háttérben. Egyelőre biztonságosabb megoldásnak tűnik, ha Kailire és társaira terhelik a teljes felelősséget, kérdés, hogy sikerülni fog-e erre korlátozni az ügy kifutását.

A magyar baloldal érintettsége az ügyben logikusnak tűnhet: nemcsak párttársa a DK-nak és az MSZP-nek Eva Kaili, de elvtelenségüket, pénzéhségüket és megvehetőségüket már számos alkalommal bizonyították az elmúlt években.

Az Alapjogokért Központ vezető elemzője úgy véli, a magyar baloldal azért hallgat az ügyben, mert a legközelebbi elvtársaik kerültek most igen komoly gondba a korrupciós ügy kapcsán.

Éveken át azt sulykolták, hogy Nyugaton nem létezik a korrupció, csak a »mucsai ugaron« probléma ez, most pedig, mint megannyi más alkalommal, rájuk cáfolt a valóság. Ráadásul saját, guruló dollárokkal kapcsolatos botrányuk sem valószínű, hogy túl jól mutat ezzel az üggyel összefüggésben.

A teljes interjú IDE kattintva érhető el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában