Közösség

2022.12.11. 19:56

Segített az állam, a közösség: megújult a szlovák nemzetiségi tájház Ecseren

Négy és fél millió forint állami támogatással és közösségi munkával megújult a szlovák nemzetiségi tájház Ecseren – mondta Soltész Miklós a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára vasárnap az intézmény átadóján a Pest megyei településen.

Népzenei előadás a megújult szlovák nemzetiségi tájház avatásán Ecseren 2022. december 11-én

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

Soltész Miklós arról beszélt, hogy Ecser közösségi tere kis pénzből, sok példamutató munkával épült fel. 

A kormány 4,5 millió forintos támogatása mellett az önkormányzat 2 millió forintot tett hozzá a felújítás költségéhez, és a helyiek példamutató összefogással, sok közösségi munkával segítették a tájház felújítását 

– mondta.
Úgy fogalmazott:

 

"Öröm látni, hogy mesterek, az ecseriek összefogva, tényleg kevés pénzből megvalósították azt, ami az egyik álmuk."

 

Paulik Antal, az Országgyűlés szlovák nemzetiségi szószólója azt mondta, hogy az ecseri szlovákoknak is szükségük van egy olyan helyre, épületre, ahol találkozhatnak, bemutathatják a múltjukat őrző tárgyaikat, és rendezvényeket szervezhetnek.

SOLTÉSZ Miklós; SZÛCS Lajos
Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára (b) és Szűcs Lajos, a térség fideszes országgyűlési képviselője (j) adventi gyertyát gyújt a megújult szlovák nemzetiségi tájház avatásán Ecseren 2022. december 11-én
Fotós: Kovács Tamás / Forrás: MTI

Hollerné Racskó Erzsébet, az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke hangsúlyozta: a Pest környéki szlovákok példaként szolgálhatnak az ország más régióiban élőknek azzal, ha a jó tapasztalatokat átveszik egymástól. 

Ez a ház már akkor is központja volt az ecseri szlovák közösségnek, a fiataloknak, amikor még nem volt ilyen szép 

– fűzte hozzá az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában