Migráció

2022.12.06. 13:42

Nem csillapodik az albán „invázió” Nagy-Britanniában

A La Manche-csatornán át kilenc hónap alatt több mint 11 ezren érkeztek a balkáni országból, közülük 10 ezer fiatal férfi. Az albán bandák pedig már otthon érzik magukat Londonban – nemrégiben nemzeti ünnepükön bénították meg a főváros közlekedését.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Robert Jenrick bevándorlásügyi miniszter szerint az albánok az Egyesült Királyságba irányuló migrációjának jelenlegi szintje „fenntarthatatlan”, ezért úgy véli, „ki kell zárni őket a menedékjogból”. Jenrick a GB Newsnak adott interjújában hangsúlyozza: Albánia bizonyíthatóan biztonságos ország, ezért nem indokolt, hogy állampolgárai a szigetországban folyamodjanak menedékért. Hozzátette: a témát prioritásként kell kezelni. Az interjúban arra is emlékeztetett, hogy az Egyesült Királyság és Albánia között egy éve létezik egy visszatoloncolási egyezmény, mely alapján megközelítőleg ezer személyt már visszaküldtek. Ez azonban csak töredéke az országba illegálisan érkező több mint tízezer főnek. A miniszter szerint fontos megvizsgálni, mit lehet tenni ezen a téren, emellett pedig a diplomáciai együttműködés lehetőségeit is fel kell mérni. Robert Jenrick összességében úgy véli, a migráció még évekig téma lesz Nagy-Britanniában – írja cikkében a V4NA.

JENRICK, Robert;
Robert Jenrick brit bevándorlásügyi miniszter kabinetülésre érkezik a londoni kormányfői rezidenciára 2022. november 22-én
Fotós: Tolga Akmen / Forrás: MTI/EPA

A bevándorlásügyi miniszter szerint az egyik terület, melyen eredményeket lehet elérni, a diákvízumokra vonatkozó szabályozás. A terület „megérett a reformokra” – fogalmazott. A jelenlegi szabályozás értelmében ugyanis a diák magával viheti férjét, feleségét, élettársát és gyerekeit is a tanulmányai idejére.

„Aggódom, hogy egyesek csak azért jönnek az itteni egyetemekre, hogy behozzák családjukat az Egyesült Királyságba, és aztán hosszabb ideig ottmaradjanak” – mondta Jenrick.

Hozzátette: jelentős számú ember használja ezt az utat az Egyesült Királyságban való élethez, ez a migráció egyik mozgatórugója.

„Fenntarthatatlan” a migráció jelenlegi mérete

Az, hogy éves szinten egymillió ember lépjen az országba, és hogy ebből nettó félmilliós migráció legyen, egyszerűen nem fenntartható – nyilatkozta Robert Jenrick. Azzal pedig a miniszterek többsége is egyetért, hogy az országba érkezők száma túl magas. A belügyminiszter például nemrégiben inváziónak nevezte a migránsok özönlését. Suella Braverman úgy fogalmazott, az illegális migráció kezelhetetlen méreteket ölt.

Diplomáciai együttműködés vagy egymásra mutogatás?

A két ország között zajló, migrációval kapcsolatos párbeszédről korábban már a V4NA is beszámolt. A brit kormány tájékoztatása szerint szorosan együttműködnek Albániával, arra törekszenek, hogy folytassák a közös munkát, hogy minden lehetőséget kihasználjanak, hogy megállítsák a szervezett bűnözést, valamint az embercsempészeket.

Az albán kormányfő szerint ugyanakkor az egész ügy a brit kormány elhibázott a migrációs politikájából fakad. „Bűnbakot keresnek, kijelentéseik idegengyűlöletet szíthatnak” – fogalmazott Edi Rama.

Egy Twitter-bejegyzésében pedig azt írta, „Az Egyesült Királyságban élő albánok keményen dolgoznak és adót fizetnek. Az Egyesült Királyságnak fel kell vennie a harcot az összes nemzetiségű bűnbandával, és fel kell hagynia az albánok megkülönböztetésével.”

A britek szerint is túl sok a bevándorló

A britek egyértelmű többsége szerint túl magas a bevándorlás mértéke az országban – derül ki egy nemrég nyilvánosságra került közvélemény-kutatásból. 54 százalékuk vélekedett így. A PeoplePolling által 1208 fő megkérdezésével készült felmérés arról is megkérdezte a választókat,hogy szerintük szükség van-e egy új pártra Nagy-Britanniában, amely a bevándorlás csökkentése mellett kampányolna. A megkérdezettek egyharmada támogatna egy ilyen pártot. Matthew Goodwin professzor, a Kenti Egyetem munkatársa az eredményekre reagálva azt mondta, a számok azt mutatják, hogy a közvéleményt igen nagymértékben aggasztja az országba irányuló, történelmileg példátlan mértékű bevándorlás.

A bevándorlókkal szembeni ellenszenv nemrégiben a közösségi médiában is tetten érhető volt. A nemzeti ünnepükön parádézó albánok akkor drága kocsikkal vonultak fel London központjában, zászlókat lengettek és megbénították a forgalmat. A Twitteren számos videó jelent meg az eseményekről.

A kommentelők között volt olyan, aki az autóikat látva megállapította, hogy az albánoknak úgy tűnik nem lesz gondjuk az áremelkedéssel. „Mit csinálnak Londonban? Küldjetek vissza minden albánt, hogy ott ünnepelhessenek” – olvasható a közösségi médiában megjelent kommentekben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában