Járvány

2022.12.07. 09:06

Koronavírus: 4704 az új fertőzött és elhunyt 50 beteg

A szennyvízben mért koronavírus-örökítőanyag koncentrációja a 48. héten országos átlagot tekintve enyhe emelkedést mutat – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Az asszisztens előkészíti a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyagot, a Comirnaty-vakcinát a Jósa András Oktatókórházban kialakított oltóponton Nyíregyházán 2022. október 14-én

Forrás: MTI

Fotó: Balázs Attila

A beoltottak száma 6 420 354 fő, közülük 6 206 710 fő a második, 3 902 535 fő a harmadik, 399 299 fő már a negyedik oltását is felvette. Az elmúlt héten összesen 4704 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 2 171 056 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Az elmúlt héten elhunyt 50 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 48 337 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 2 109 635 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 13 084 főre csökkent. Jelenleg 828 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 14-en vannak lélegeztetőgépen.

Magyarországon a járvány jelenleg mérsékelten zajlik, ami köszönhető a magas átoltottságnak is – írja a koronavirus.gov.hu. A vírus továbbra is az oltatlanokat veszélyezteti a legjobban, ezért őket továbbra is a vakcina felvételére kérjük. A megerősítő oltás felvétele mindenkinek ajánlott, aki négy hónapnál régebben kapta meg az előzőt. A kormány továbbra is biztosítja az oltás lehetőségét. 

Az oltás továbbra is kérhető a háziorvostól, házi gyermekorvostól, valamint felvehető a kórházi oltópontokon, ahová péntekenként időpontfoglalással és anélkül is lehet menni.

Felvehető a megerősítő oltás az új típusú, omikron elleni Pfizer-vakcinával is. Az oltóanyag egyadagos és kizárólag emlékeztető oltásra kapott uniós engedélyt. A megerősítő oltás a pénteki oltási napokon időpontfoglalás nélkül is felvehető.

A kormány és az operatív törzs továbbra is folyamatosan elemzi a járványhelyzetet, és ha szükséges, további intézkedéseket hoz – írják.

Enyhe emelkedés a szennyvíz koronavírus koncentrációjában

Enyhén emelkedik a szennyvízben a koronavírus koncentrációja – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerdán a honlapján.

Azt írták: a szennyvízben mért koronavírus-örökítőanyag koncentrációja a 48. héten országos átlagot tekintve enyhe emelkedést mutat.

A vizsgált mintavételi helyek közül emelkedő tendencia a Budapest Déli és Központi Szennyvíztisztító Telep mintájában, valamint Békéscsabán, Debrecenben és Zalaegerszegen figyelhető meg, míg csökkenés Kecskeméten, Szekszárdon és Veszprémben észlelhető – tették hozzá.

Az NNK közölte azt is, a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja három mintavételi helyen – Szolnokon, Veszprémben és Szekszárdon – a mérsékelt, míg 19 városban az emelkedett tartományba esik.

A 48. héten enyhén emelkedik a szennyvízben a koronavírus koncentrációja
Fotós: Góczán Gábor Péter / Forrás: Nemzeti Népegészségügyi Központ

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában