Rendbontások

2022.12.15. 10:37

Halálos áldozatot is követelt a Franciaország–Marokkó-meccs utáni ünneplés (videó)

Montpellier-ben és Nizzában zavargások voltak. Utóbbi városban autókat gyújtottak fel és tűzijátékkal lőttek a rendőrökre.

Lángoló barikád a Brüsszel központjában kitört zavargások közben 2022. november 27-én. A rendbontásokra azt követően került sor, hogy Marokkó a katari labdarúgó világbajnokságon 2-0-ra megverte a belga csapatot

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Stephanie Lecocq

Franciaország-szerte több városban is az utcára vonulva ünnepelték az emberek a csapat döntőbe jutását, a fővárosban a fokozott rendőri jelenlétnek köszönhetően nem történt különösebb atrocitás, Nizzában azonban zavargások voltak, Montpellier-ben pedig halálra gázoltak egy kamaszt – írja cikkében a V4NA.

December 14-én szerdán este 20 órai kezdettel rendezték meg a Marokkó és Franciaország közti futballmérkőzést Katarban, a meccsen a francia államfő, Emmanuel Macron is részt vett, a mérkőzés előtt elhangzott nemzeti himnuszról fel is töltött egy rövid felvételt a Twitterre.

Marokkó előző vb-meccseit követően két alkalommal, a spanyolok, majd a portugálok elleni győzelmet is úgy ünnepelték Párizsban a marokkói csapat drukkerei, hogy gyakorlatilag szétverték a világ egyik legszebb sugárútjának tartott Champs-Élysées-t, holott a franciáknak ahhoz a két mérkőzéshez semmi közük nem volt, így számítani lehetett rá, hogy Marokkó és Franciaország összecsapását követően ismét zavargások lesznek a francia fővárosban, akármi legyen is az eredmény.

A Champs-Élysées üzlettulajdonosai már jóval a mérkőzés megkezdése előtt felkészültek az estére, mivel a legutóbb több kirakatot is bezúztak a rendbontók, a Le Figaro nevű lap értesülései szerint ezúttal több kereskedő is palánkot húzott a boltja köré, hogy védje a vandáloktól.

Az Europe1-nek is nyilatkozott néhány kereskedő és bolti alkalmazott, ők arról számoltak be, hogy korábban bezárnak annak érdekében, hogy védjék az üzletben lévő árut.

Párizsban a meccs előtt rendkívüli mozgósítás volt, 2200 rendőrt vezényeltek ki a Champs-Élysées környékére, a sugárúton egymást érték a rendőrségi járművek.

A francia fővárosban viszonylag nyugodtan telt a mérkőzés utáni ünneplés, bár a Le Figaro értesülései szerint a 17. kerületben őrizetbe vettek egy 40 fős szélsőjobboldali, felfegyverzett csoportot, akik a Champs-Élysées-re készültek. Párizsban és környékén összesen 115 főt tartóztattak le.

A franciák végül 2–0-ra győzedelmeskedtek, és bár Párizsban különösebb zavargás nélkül zajlott az ünneplés, a Franciaország déli részén lévő Montpellier városában a meccs vége után szinte azonnal elkezdődött a rendbontás, a drukkerek felmásztak egy szoborra és előkerültek a pirotechnikai eszközök is.

Az utcán összegyűlt tömeg tűzijátékkal lövöldözött Montpellier belvárosában.

A városban kisvártatva összecsaptak a marokkói és a francia szurkolók, a két csapat egymásra támadt a belvárosban.

Montpellier-ben sajnálatos tragédiával végződött az utcai ünneplés, egy 14 éves fiú életét vesztette, miután elgázolta egy autó a mérkőzést követően.

Hérault megye prefektusának közleménye szerint a fiú nem sokkal a kórházba szállítása után elhunyt. A gázoló járművet a rendőrség megtalálta a közelben, azt lefoglalták és az ügyben nyomozást rendeltek el.

Nizzában is zavargások voltak, autókat gyújtottak fel és tűzijátékkal lőttek a rendőrökre.

A Republikánus párt frissen megválasztott elnöke, Éric Ciotti azt írta ezzel kapcsolatban a Twitteren, hogy a sportnak az ünneplésről kellene szólni, nem pedig az erőszakról, hozzátéve, hogy a rend nem alkuképes.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában