Országgyűlés

2022.12.05. 16:47

Esküt tett az energiaügyi miniszter

Letette esküjét Lantos Csaba energiaügyi miniszter hétfőn a parlamentben.

Lantos Csaba új energiaügyi miniszter leteszi esküjét az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. december 5-én

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Az Országgyűlés előtt tett esküt hétfőn Lantos Csaba, aki december elsejétől tölti be az energiaügyi miniszteri posztot.

„Sok sikert, Miniszter Úr!”

– írta Orbán Viktor kormányfő a Facabookon.

Az új energiaügyi minisztériumot az egész Európát sújtó energiaválság miatt hívták életre. A kormányszerkezetben megszűnt a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM), ennek helyét vette át az energetikai tárca. Az új minisztérium miniszterhelyettese Koncz Zsófia lett, aki korábban a TIM-ben Palkovics László helyettese volt.

Magyarország energiaellátása jelentős mértékben függ a behozataltól, ezért a következő évek legfontosabb feladata az energiaszuverenitás feltételeinek megteremtése lesz – mondta korábban az Országgyűlés gazdasági bizottsága előtt Lantos Csaba.

A tárcavezető a bizottsági meghallgatásán hangsúlyozta, hogy az energiaipar beruházásai rendkívül költségesek, de Magyarországnak muszáj ilyen fejlesztéseket vállalnia. Nagy lehetőséget lát a megújuló energiaforrások, a napelem mellett főképp a biogáz, a biomassza, a geotermikus energia alkalmazásában, és a földrajzi lehetőségek függvényében szélerőművek létesítését sem zárta ki. A belföldi ellátás viszont csak akkor maradhat biztonságos, ha az időjárásfüggő berendezések mellett nagy kapacitású csúcserőművek is működhetnek – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában