Elemzés

2022.11.07. 14:37

Republikánus győzelem várható az amerikai félidős választásokon

Az amerikai FiveThirtyEight politikai elemzőközpont legfrissebb adatai szerint a keddi amerikai kongresszusi választások során 53 százalék a valószínűsége annak, hogy a Republikánus Párt a képviselőházban és a szenátusban is többséget szerez – írja a Magyar Nemzet.

Korai voksolásra kijelölt szavazóhelyiségbe tartanak szavazók Miamiban 2022. november 5-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Cristobal Herrera

Ezzel szemben szerintük a Demokrata Pártnak erre 17 százalék esélye van. A közvélemény-kutatások alapján az elemzőközpont szerint annak az esélye, hogy a republikánusok többséget szereznek a képviselőházban, de a szenátusban nem, 29 százalék a valószínűség, míg csupán a szenátusban aratott sikerüket egy százalékra mérik.

A november 8-án esedékes úgynevezett félidős választások során az amerikai választók a kongresszus, vagyis a képviselőház 435 székéről és a százfős szenátus közel egyharmadáról, 35 helyről döntenek majd. 

Az eddigi közvélemény-kutatások ugyan konzekvensen a republikánusok győzelmét „jósolják”, az azonban továbbra is nyitott kérdés maradt, hogy a törvényhozás egésze felett többséget tudnak-e szerezni. Mindkét kamarában aratott republikánus siker hatalmas kudarcot jelentene Joe Biden jelenlegi demokrata párti elnöknek. Ez lényegében ellehetetlenítené, hogy a belpolitikai kérdésekben véghez vigye az elképzeléseit – ebből kifolyólag vélhetően a külpolitika felé fordulna a ciklusa hátralévő részében.

A teljes cikk ITT olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában