Új szabályok

2022.11.30. 07:26

Kétmillió migráns válhat egy csettintésre német állampolgárrá

A szövetségi kormány a külföldiek tömeges honosítását tervezi azzal, hogy jelentősen megkönnyíti az állampolgárság kiadását.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Újabb fokozatba kapcsolt a német szövetségi kormány, amely jelentős könnyítésekkel igyekszik szinte bárkinek odaadni a német állampolgárságot. A szociáldemokrata Nancy Faeser belügyminiszter vezette tervezet szerint már nincs szükség arra minden esetben, hogy elsajátítsák a német nyelvet és nem kell lemondaniuk korábbi állampolgárságukról sem. Ez elsősorban azokat a migránsokat érinti, akik a 2015-ös migránshullámmal érkeztek Németországba. A már német földön született gyermekek automatikusan német okmányokat kapnak, feltéve, hogy az anya vagy az apa legalább 5 éve „törvényes szokásos tartózkodási hellyel” rendelkezik Németországban. Ez egyébként korábban 8 év volt, most azonban már elég, ha valaki 2018-ban érkezett a nyugat-európai országba – írja cikkében a V4NA.

A kormány nem szeretné sokáig húzni az állampolgársági törvény újabb reformját és már karácsony előtt szeretné bevezetni az új szabályokat. Szakértők becslése szerint Németországban több mint kétmillió külföldi részesül majd a reformból.

Ezek a változtatások nem meglepő módon komoly ellenérveket szültek az ellenzéki oldalon. Thorsten Frei, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) képviselője arra figyelmeztet, hogy a német állampolgárság

„nem válhat ócska árucikké. Már most is nagyon vonzó és liberális honosítási törvényünk van. A német állampolgárságnak az integrációs folyamat végén kell állnia, nem pedig az elején”

– jelentette ki a CDU politikusa, aki hozzátette hogy amit a kormány tervez, az veszélyes. Az Alternatíva Németországért (AfD) párt sem hagyta szó nélkül a szövetségi kormány tervezetét. Jan Schiffers, a bajor tartományi parlament AfD-frakciójának integrációs politikai szóvivője szerint a kormány törekvése

„leértékeli a német állampolgárságot, és így a külföldieket nem ösztönzi a beilleszkedésre. A német állampolgárság elválaszthatatlanul kapcsolódik kultúránkhoz és nyelvünkhöz. Teljesen rossz megközelítés, ha csak a németországi tartózkodás időtartamára korlátozzuk. Csak a jó beilleszkedés és a törvényeink feltétlen tiszteletben tartása vezethet a német állampolgársághoz”

– jelentette ki az AfD politikusa, majd hozzátette: „a jogállamiság pártjaként nem fogadhatjuk el, hogy a közlekedési lámpák [a kormánykoalíció pártjai] árucikként kezeljék állampolgárságunkat”. Az AfD korábban egy beszédes adatot is közölt, miszerint idén októberig bezárólag mintegy százhatvanezer első menedékkérelmet nyújtottak be. Ez szeptemberhez képest 27,8 százalékos, 2021 októberéhez képest pedig 79,9 százalékos növekedést jelent. Bajorország különösen érintett: a kérelmek 12,8 százalékát ott adták le. A bajor tartományi parlament AfD-frakciójának migrációs politikai szóvivője, Stefan Löw azt mondta hogy

„csak Felső-Pfalzban az év eleje óta mintegy tízezer embert regisztráltak. Ez 2021-hez képest majdnem háromszoros növekedés! Felső-Bajorországból naponta jóval több mint száz ember érkezését jelentették. A migránsok többsége fiatal férfi a Közel-Keletről. Többségük biztonságos harmadik országokon keresztül érkezik, ezért Németországban nem jogosultak menedékjogra”.

Löw úgy véli, hogy a bajor kormány nem tudja és nem is akarja megállítani ezt a folyamatot, a szövetségi kormány pedig az állampolgári pénzzel, a gyors honosítással, az állandó tartózkodással és a családegyesítés ígéreteivel támogatja. Az AfD szerint a menedékkérelmeket a migránsok származási országához közel kell megvizsgálni, hogy az illegális bevándorlók eleve ne érkezzenek Németországba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában