Eldőlt

2022.11.13. 10:49

A demokratáknak sikerült megőrizniük a többséget az amerikai szenátusban

A demokraták megőrizték többségüket az amerikai szenátusban, miután a szavazatok túlnyomó többségének összesítése után jelöltjük meggyőző vezetésre tett szert Nevada államban, ahol a kormányzóválasztáson ugyanakkor a demokrata vezetőt republikánus váltja.

Joe Biden

Forrás: AFP

Fotó: Mandel Ngan

Az Egyesült Államok törvényhozásának felsőházába Catherine Cortez-Masto került be, megelőzve a republikánus Adam Laxalt Nevada államból. A szavazatok 94 százalékának összegzése után a republikánus jelölt még 900 szavazatos előnyben volt, a 97 százalékos feldolgozottság után viszont szombaton este a demokrata politikus már mintegy 4 ezer szavazattal vezetett, ami azt jelenti, hogy nagy valószínűséggel megnyerte a választást az államban.

 

Ez egyben azt is jelenti, hogy a 100 tagú szenátusban a demokraták már 50 biztos hellyel rendelkeznek, így a Georgia államban decemberben megismételt választás eredményétől függetlenül megőrzik többségüket, ugyanis a szenátusban a demokrata párti alelnök, Kamala Harris döntő szavazattal rendelkezik 50-50 fős republikánus-demokrata szavazategyenlőség esetén is.

 

Nevada állam kormányzóválasztásán ugyanakkor az eddigi, demokrata párti kormányzó Steve Sisolak alulmaradt Joe Lombardo republikánus jelölttel szemben.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában