Járvány

2022.11.09. 08:41

6 millió 420 ezer a beoltott, 4556 az új fertőzött, a múlt héten elhunyt 92 beteg

A koronavírus ellen beoltottak száma 6 419 567, közülük 6 205 968-an a második, 3 900 325-en a harmadik, 375 185-en pedig már a negyedik oltásukat is megkapták – közölte a múlt heti összesített adatokat szerdán a koronavirus.gov.hu.

MTI

Beoltanak egy nőt az eredeti vírustörzsre, továbbá az omikron BA1 variánsa ellen kifejlesztett új Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyaggal – negyedik, megerősítő oltásként – a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban kialakított oltóponton 2022. október 28-án

Forrás: MTI

Fotó: Vajda János

A kormányzati portálon azt írták: az előző héten 4556 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta 2 153 564-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma.

Meghalt a múlt héten 92, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 48 111-re emelkedett.

A gyógyultak száma 2 082 525, az aktív fertőzötteké 22 928.

Jelenleg 985 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 18-an vannak lélegeztetőgépen.

Forrás: koronavirus.gov.hu

Felhívták a figyelmet arra, hogy mindenszentek és halottak napja miatt a legutóbbi adatközlésük két hete, október 26-án volt; a két hét alatt 12 051 új fertőzöttet igazoltak.

Azt írták, hogy Magyarországon a járvány jelenleg „mérsékelten zajlik”, ami köszönhető a magas átoltottságnak is. Hangsúlyozták: a vírus továbbra is az oltatlanokat veszélyezteti a legjobban, ezért őket továbbra is az oltás felvételére kérik.

A megerősítő oltás mindenkinek ajánlott, aki négy hónapnál régebben kapta meg az előző oltását – olvasható az oldalon.

Kiemelték, hogy a kormány továbbra is biztosítja az oltás lehetőségét. Kérhető a háziorvostól, a házi gyermekorvostól, valamint beadatható a kórházi oltópontokon, ahová péntekenként időpontfoglalással és anélkül is lehet menni.

Már felvehető a megerősítő oltás az új típusú, omikron elleni Pfizer-vakcinával is. Az oltóanyag egyadagos és kizárólag emlékeztető oltásra kapott uniós engedélyt. A megerősítő oltás a pénteki oltási napokon időpontfoglalás nélkül is felvehető – tájékoztattak.

A kormány és az operatív törzs folyamatosan elemzi a járványhelyzetet, ha szükséges, további intézkedéseket hoz – írták a koronavirus.gov.hu oldalon.

NNK: továbbra is enyhén emelkedik a szennyvízben a koronavírus koncentrációja

Továbbra is enyhén emelkedik a szennyvízben a koronavírus koncentrációja – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a honlapján szerdán.

Azt írták: a koronavírus örökítőanyagának országos átlagkoncentrációja a szennyvízben az előző héten mért változáshoz képest kisebb mértékben, de tovább emelkedett a 44. héten.

Hozzátették: a vizsgált települések közül emelkedő tendencia tapasztalható Debrecenben, Győrben, Nyíregyházán és Szekszárdon, míg a többi településen stagnálás figyelhető meg.

A koronavírus örökítőanyagának koncentrációja minden mintavételi helyen az emelkedett kategóriába esik – tették hozzá.

Az elhunytakkal kapcsolatos információk ITT érhetőek el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában