Energiabiztonság

2022.10.13. 10:34

Szijjártó: feladjuk a béke reményét azzal, ha a Nyugat és Oroszország nem beszél egymással (videó)

Budapest nem politikai vagy ideológiai, hanem szigorúan fizikai kérdésként tekint az energetikai együttműködésre – mondta a miniszter.

MTI

Forrás: Szijjártó Péter / Facebook

Ha a Nyugat és Oroszország nem beszél egymással, hagyják elhalni a kommunikációs csatornákat, azzal feladják a békének még a reményét is a jelenlegi szörnyű helyzetben – figyelmeztetett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Moszkvában.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető az Oroszországi Energiahét alkalmával rendezett panelbeszélgetésen kijelentette, ma rendkívülinek számít, hogy egy európai uniós és NATO-tagállam külügyminisztereként részt vesz a mostani rendezvényen, azonban Magyarország még nem adta fel a reményt, és imádkozik azért, hogy minél előbb béke legyen a szomszédságában.

„Borzalmas a helyzet, emberek halnak meg és szenvednek, az árak az egekben, az infláció rekordszintet ért el, az első általános globális energiaellátási válsággal nézünk szembe” – hangsúlyozta.

„Mind tudjuk, hogy a megoldás erre a szörnyű helyzetre egyetlen szóval leírható, ez pedig a béke” – közölte, hozzáfűzve, hogy hazánk kezdettől fogva elítéli a háborút, s tűzszünetet és béketárgyalásokat sürget.

Szijjártó Péter a globális energetikai trendek jelenével és jövőjével foglalkozó beszélgetésen kiemelte, hogy Budapest nem politikai vagy ideológiai, hanem szigorúan fizikai kérdésként tekint az energetikai együttműködésre, ugyanis politikailag vagy ideológiailag nem lehet fűteni és főzni.

„Ezért teljességgel érdekeltek vagyunk az energetikai együttműködés fenntartásában Oroszország és Magyarország között. Világossá tettük, hogy nem fogunk támogatni semmiféle olyan szankciót, amely veszélyeztetné hazánk biztonságos energiaellátását” – szögezte le.

Rendkívül fontosnak nevezte a Török Áramlat működését, s úgy vélekedett, hogy el kell kerülni az északi gázvezetékek elleni szabotázsakciókhoz hasonló incidenseket.

Aláhúzta: a kormány kizárólag a nemzeti érdekeket követve alakítja ki az álláspontját, annak nincs sem ukrán, sem orosz aspektusa.

A miniszter kérdésre válaszolva kitért a zöld átállás ügyére is, és kijelentette, hogy erre gyakorlati, nem pedig politikai ügyként kell tekinteni, mindazonáltal a kormány a környezetvédelmet fontos feladatnak tartja a bolygó megőrzése érdekében.

Elmondta, bizonyos mozgalmak megpróbálták kisajátítani a kérdést, amely „szexi, trendi politikai termékké” vált, azonban szavai szerint minél inkább átpolitizálják ezt, annál hiteltelenebbé válik.

Hangsúlyozta, hogy a gazdasági teljesítmény és a versenyképesség erősítésének kéz a kézben kell járnia a környezetvédelemmel, ügyelni kell ezen egyensúly megőrzésére.

Hozzátette: „soha nem volt kérdés számunkra, hogy a nukleáris energia tiszta, biztonságos, olcsó és fenntartható módja az energiatermelésnek”.

A miniszter az ukrajnai háborúra válaszul életbe léptetett szankciókat is érintette, kiemelve, hogy azok rendkívül fájdalmasak Magyarország és Európa számára, talán fájdalmasabbak is, mint Oroszország számára, ezért a béketeremtés jelenti az egyetlen megoldást.

Példaként említette, hogy tavaly Magyarország hétmilliárd eurót fordított energiaköltségekre, míg ez idén 19 milliárd euró, jövőre pedig akár 29 milliárd euró is lehet.

Szijjártó Péter találkozik többek között Gyenyisz Manturov és Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettesekkel, illetve Kirill Komarovval, a Roszatom első vezérigazgató-helyettesével is Moszkvában.

Korábban írtuk:

„Ez egy hosszú távú válság… Fontos kérdés, hogy ezen a télen mi lesz, de ugyanúgy fontos, hogy a következő 2-3 évben hogyan sikerül biztosítani Európa ellátását” – írta közösségi oldalán Szijjártó Péter, aki energiaügyben és a mielőbbi béketárgyalások szorgalmazása érdekében utazott az orosz fővárosba. 

„Magyarország a diverzifikáció pártján áll, de ezalatt nem az orosz energiahordozók kizárását kell érteni, hanem minél több forrás bevonását az európai ellátásba”

 – tette világossá a külgazdasági és külügyminiszter. 

Szijjártó Péter úgy véli: „A képlet nagyon egyszerű: minél több forrás áll a rendelkezésünkre, annál olcsóbb és biztosabb az energiaellátásunk.”

Szijjártó Péter később hozzátette: nukleáris energia nélkül nincs energiabiztonság Európában. A külügyminiszter hozzátette: 

 „Paks 2 megépítése Magyarország hosszú távú energiabiztonságának záloga. Jó hír, hogy az erőmű létesítési engedélye jogerőre emelkedett.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában