EU-csúcs

2022.10.20. 12:29

Scholz Orbán Viktor mellé állt: Németország sem támogatja az uniós gázársapkát

Németország nem támogatja az importált földgáz árának európai uniós szintű hatósági korlátozását – jelentette ki Olaf Scholz kancellár csütörtökön a szövetségi parlamentben (Bundestag). A németek szerint az egyoldalú korlátozással Európa csak „pórul járna”, ehelyett együttműködésre lenne szükség a világ nagy földgáztermelő és -fogyasztó országaival, így az Egyesült Államokkal, Japánnal vagy Kanadával.

Forrás: Shutterstock

A kancellár az uniós tagországok állam-, illetve kormányfőit összefogó Európai Tanács délután kezdődő tanácskozására kidolgozott német álláspontot ismertető beszédében kiemelte, hogy 

a földgáz árának piaci mechanizmusoktól független, politikai korlátozása kockázatos, azzal a veszéllyel jár, hogy a szállítók inkább máshol adják el a földgázt, ott, ahol több pénzt kapnak érte, és az EU így végül pórul jár, nem tudja fedezni a szükségletét.

Kifejtette, hogy egyoldalú lépések helyett együttműködésre van szükség a világ más nagy fogyasztóival, köztük Japánnal és Dél-Koreával, hogy együtt meggátolják az árfelhajtó hatású versengést a földgázzal.

Tárgyalni kell a földgázkitermelőkkel is arról, hogy hol húzódhat a mindenkinek egyaránt megfelelő árszint. Az olyan nagy földgáztermelő országok, mint az Egyesült Államok, Kanada és Norvégia „mind kiállnak Ukrajna mellett, velünk együtt, és érdekeltek abban, hogy az energia ne váljon megfizethetetlenné Európában” – mondta a német kancellár.

Orbán Viktor: az ársapka gázembargót jelent 

A németekhez hasonlóan Magyarország sem támogatja a brüsszeli gázársapkát. Orbán Viktor miniszterelnök úgy fogalmazott: 

„Brüsszel legújabb javaslata a gázársapkáról Magyarország számára jelenlegi formájában gázembargót jelent. Elég volt az elhibázott brüsszeli szankciókból!”

 A kormányfő hozzátette, a háborús szankciós politika átgondolását, észszerű alapokra helyezését fogja szorgalmazni az EU-csúcson.

Orbán Viktor a Twitteren az orosz gázról úgy fogalmazott: "Azt mondják nekem, az orosz gáz rossz. Azt mondják, abba kellene hagynunk a vásárlását. De senki nem mondja meg, hogy helyettesítsük az orosz gázt. Nem öt év múlva, hanem holnap. Működtetnünk kell a gazdaságunkat, ennyire egyszerű."

Nagy az ellentét az EU-n belül, de erősek a józan hangok is

Nemrégiben Emmanuel Macron francia elnök sürgette egy konferencián, hogy az európai országok fogjanak össze az ázsiaiakkal, és együtt kérjék meg az Egyesült Államokat és Európa legnagyobb gáztermelőjét, Norvégiát, hogy a barátság jegyében csökkentsék túl magas gázáraikat – hívta fel a figyelmet a VG.hu cikke. 

A franciák ugyanakkor a 27 tagállam többségével együtt abban látják a megoldást az energiaköltségeket felturbózó válságra, ha az unió ársapkát helyez a földgázra. A németek azonban a hollandokkal és egyes közép-európai tagállamokkal együtt (így Magyarországgal, de nem beleértve az ukrán–orosz konfliktusba nyakig belemerülő Lengyelországot) ezt ellenzik, arra hivatkozva, hogy egy ilyen korlát a szállítások leállásához vezethet. 

Az Európai Bizottság javaslata  az energiakrízis kezeléséről, amelyet Ursula von der Leyen elnök ismertetett – írja a VG.hu –, formálisan nem tartalmazta a gázársapka bevezetését, hanem többek közt a közös uniós földgázbeszerzést sürgette, és az irányadó holland TTF piacon mérsékelnék az áringadozásokat. Brüsszel azonban nem tehette meg, hogy figyelmen kívül hagyja az ársapkát kívánó 15 tagállam nyomását, és talált rá formát, hogy mégis a napirendre kerüljön a kérdés a csúcson.

 

A közös uniós beszerzés azonban sokakat, így a magyar kormányfőt is az EU-s vakcinabeszerzésre emlékeztetett, amely mint írta, "lassú volt és drága", így ő is "nagy vitára számít".

 

Mindezek alapján valószínűsíthető, hogy a gázársapkáról aligha lesz a csúcson megegyezés, de még a brüsszeli javaslatnak a szilárd pontjai is vitát gerjeszthetnek. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában