Kampányfinanszírozási botrány

2022.10.03. 10:25

Ezért támogatja a brüsszeli szankciókat a magyar dollárbaloldal

Több milliárd forintos támogatást kapott baloldali amerikai szervezetektől a Márki-Zay Péter vezette baloldal, de azt továbbra sem tudjuk, hogy pontosan mit is kértek ezért tőlük cserébe – olvasható az Origo cikkében. A nyilatkozatok alapján egy dolog teljesen biztos: a baloldal teljes erővel támogatja az Európát és Magyarországot tönkretevő szankciókat. Dobrev Klárától Fekete-Győr Andrásig az összes baloldali kiállt a brüsszeli elit által kikényszerített szankciók mellett.

Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje (k) és az ellenzék közös képviselőjelöltjei az ellenzéki pártok Egységben a szabad Magyarországért! címmel tartott megemlékezésén, az Andrássy úton az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján, 2021. október 23-án

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

Már nyomoznak az ügyben

A baloldali kampányfinanszírozási botrány azt követően robbant ki, hogy Márki-Zay Péter, a baloldal miniszterelnök-jelöltje elárulta, az általa vezetett Mindenki Magyarországa Mozgalom kétmilliárd forint körüli összegből gazdálkodott a választási kampányban, és még nyáron is több száz millió érkezett Amerikából a mozgalom számlájára. Az Action for Democracy nevű baloldali amerikai alapítványtól már korábban is érkeztek utalások, Amerikában sok donor adta össze számukra az adományokat.

Amikor azt kérdezték Márki-Zay Pétertől, hogy az amerikai tőzsdespekuláns is a támogatók között volt-e, azt válaszolta: „Nem hiszem, hogy Soros György konkrétan adományozott volna pénzt nekünk”, ami azt sugallja, hogy nem tudhatja pontosan.

A botrányra Gulyás Gergely így reagált a kormányinfón:

A baloldal igyekszik elterelni a figyelmet a tiltott, jogellenes külföldi pártfinanszírozásáról. Sosem gondoltuk volna, hogy Magyarországon a baloldal dollárbaloldal lesz – vajon mit ígért a támogatásért cserébe a baloldal? Példátlan politikai botrány az ügy, egyértelműen jogellenes cselekedet volt, hiszen pártpolitikai kampányra külföldről pénzt elfogadni a rendszerváltás óta soha nem lehetett Magyarországon. A jogellenes magatartásnak pedig kell, hogy legyenek következményei.

Úgy látszik, lesznek következményei az esetnek, hiszen a Nemzeti Nyomozó Iroda sikkasztás és pénzmosás gyanújával rendelt el nyomozást.

Valamit valamiért

Az Origo cikke szerint az egyik legkézenfekvőbb magyarázat, hogy a hatalmas pénzekért cserébe a baloldal teljes mellszélességgel támogatja a brüsszeli elit teljesen elhibázott szankcióit.

Egy kiszivárgott hangfelvételen például Karácsony Gergely úgy fogalmazott: „Örülök annak, hogy létrejött a szankciós csomag, és Magyarország végül is nem tudta ezt megakadályozni.” Azt is hozzátette, hogy az Európai Bizottságnak „vannak eszközei” arra, hogy „jobb belátásra bírja a magyar kormányt”.

A DK a kezdetektől kiáll a szankciók mellett. Sőt, azt is szorgalmazták, hogy Magyarország állítsa le a Paks II. beruházást, amely azonban éppen azt a célt szolgálja, hogy az ország kedvező árú energiaellátása biztosítva legyen.

Dobrev Klára úgy fogalmazott a szankciókkal kapcsolatban, hogy azok hatásosak lehetnek Putyinnal szemben. Mint mondta: „Van elég időnk, hogy lássuk, hogyan működnek a bevezetett szankciók.” Ahogy az látható, azóta kiderült, hogy a szankciók nyilvánvalóan nem működnek

– olvasható az Origo cikkében.

Donáth Anna, a Momemtum EP-képviselője szerint „a háborúra adott uniós reakció, a kivetett szankciók azonban – minden mértékadó elemzés szerint – működnek, és összeroppanthatják az orosz gazdaságot”. Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnöke pedig úgy fogalmazott: „Oroszországot nagyon kemény gazdasági helyzetbe sodorták a szankciók, és ez nagyon helyes így, tehát a szankciókat fokozni kell!”

Jávor Benedek és Kocsis-Cake Olivio is arról beszélt, hogy a szankciókat kiterjesztenék az energiapiacokra is és elzárnák az orosz gázcsapokat. A momentumos Fekete-Győr András pedig azt mondta, ha ők lennének kormányon, csatlakoztak volna a teljes olajembargóhoz a bolgár példát követve.

Az akkor még szocialista Ujhelyi István is a szankciók fenntartása mellett érvelt még abban az esetben is, ha azok kedvezőtlen hatást gyakorolnak az ellátásbiztonságra és az inflációra. Emellett Hadházy Ákos baloldali politikus úgy véli, hogy a retorziók a béke eszközei, és jobban fájnak Oroszországnak, mint nekünk.

Figyelemre méltó az LMP álláspontja is. Szerintük „nem drágulna a rezsi, ha nem épülne meg Paks II.”. Figyelmen kívül hagyják ugyanakkor azokat a tényeket, amelyek a Paks II. beruházás kapcsán összhangban vannak Magyarország nemzetstratégiai érdekeivel.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában