Rengetegen szerették

2022.09.15. 10:29

Több kilométeres a sor II. Erzsébet ravatala előtt

Több mint négy kilométeres sor alakult ki csütörtök reggelre II. Erzsébet királynő londoni ravatala előtt, de akár 16 kilométeres sorra is felkészültek a hatóságok.

Sorban állnak az emberek a Temze partján, hogy leróják kegyeletüket a londoni Westminster-csarnokban felravatalozott II. Erzsébet királynő előtt

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Olivier Hoslet

A királynőt hosszas betegeskedés után, életének 97., uralkodásának 71. évében, egy hete érte a halál Balmoralban, a királyi család nyári, skóciai rezidenciáján. Halálának pillanata óta elsőszülött fia, Károly volt trónörökös a brit uralkodó, aki III. Károly néven lépett trónra.

A koporsót szerda délután vitték a királyi család első számú londoni rezidenciájáról, a Buckingham-palotából a parlamenthez. A néhai brit uralkodó koporsóját pedig tegnap este ravatalozták fel a londoni parlament legősibb épületében, a Westminster Hallban.

A ravatalozóhelyiség a vasárnap éjfélig tartó időszakban minden egyes nap 24 órán át nyitva lesz. A ravatal hétfő hajnalig látogatható, de a becsült várakozási idő alapján a hatóságok már előbb lezárják a sort.

A londoni hatóságok előzetes várakozása szerint a vasárnap éjfélig terjedő négy teljes nap alatt legalább 400 ezren keresik fel II. Erzsébet királynő ravatalát.

A Scotland Yard közölte: a lakosságot folyamatosan tájékoztatják, hogy milyen hosszú a sor és várhatóan mennyi időbe telik, mire a sor végén állók a Westminster Hallba érnek.

A sor Westminster Hall és a Lambeth híd közötti szakasza
Fotó: Louisa Gouliamaki / Forrás: AFP

A brit kulturális, sport- és médiaügyi minisztérium külön YouTube-csatornát hozott létre, amely élőben, valós időben jelzi a sor mindenkori hosszát.

A videócsatorna reggel azt mutatta, hogy a sor vége a London híd déli hídfőjén is túlnyúlik, a legmagasabb londoni felhőkarcoló, a Shard közelében áll, vagyis hozzávetőleg 4,2 kilométer hosszú.

Itt követheti élőben az eseményeket:

A sor számára 16 kilométeres útszakaszt jelöltek ki, amely a Westminster Halltól a Lambeth hídon át a Temze keleti, illetve déli rakpartján halad végig. Ennek a hossznak csaknem a harmadát a kelet-londoni Southwark Parknál korlátokkal kialakított 5 kilométeres kerengő adja, de a sor csütörtök délelőtt még nem ért el idáig.

A londoni városházán készültek olyan előrejelzési számítások, amelyek nem zárják ki, hogy bizonyos időszakokban akár 30 órát is sorban kell állni.

A brit kormány által kiadott útmutatás felhívja a látogatók figyelmét, hogy a ravatalozóhelyiségbe a repülőtereken szokásoshoz hasonló szigorúságú biztonsági ellenőrzés után lehet csak belépni.

A látogatóknál mindössze egyetlen kis méretű, könnyen nyitható táska lehet, a magukkal vitt élelmiszert és italt a belépés előtt el kell fogyasztaniuk vagy el kell dobniuk, és a sorban állás alatt is csak átlátszó vizespalackot tarthatnak maguknál.

A Westminster Hallba tilos szúró- és vágóeszközöket, virágokat, gyertyákat, plakátokat, zászlókat, transzparenseket és állatokat bevinni.

A búcsúszertartás szeptember 19-én, jövő hétfőn lesz a közeli Westminster-apátságban, az angol-brit monarchia ősi londoni koronázótemplomában.

II. Erzsébet királynőt ugyanaznap a királyi család legnagyobb és legősibb angliai rezidenciáján, a London nyugati határában fekvő Windsor kastélyában helyezik végső nyugalomra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában