Korrupció a gyanú

2022.09.02. 16:22

Letartóztatták az Országos Roma Önkormányzat elnökét

Az elnök a megalapozott gyanú szerint 2022 nyarán azzal keresett meg több kisebbségi önkormányzati képviselőt, hogy harmincmillió forint ellenében átadja nekik saját vezetői tisztségét.

Agócs János, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke beszédet mond a roma holokauszt emléknapja alkalmából tartott megemlékezésen Budapesten, az Országos Roma Önkormányzat székházában 2020. augusztus 2-án.

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Elrendelte Agócs János, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) minősített vesztegetéssel gyanúsított elnökének letartóztatását a Budai Központi Kerületi Bíróság pénteken.

A Fővárosi Törvényszék sajtóosztályának közleménye szerint "letartóztatták az egyik nemzetiségi önkormányzat elnökét". A Budai Központi Kerületi Bíróság egy hónapra, október 2-ig rendelte el a letartóztatását egy férfinak, akit vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásával gyanúsítanak. A megalapozott gyanú szerint a férfi "az egyik nemzetiségi önkormányzat képviselő-testületének elnökeként" két képviselőtársának is felajánlotta, hogy 30 millió forint ellenében lemond az önkormányzatban betöltött elnöki tisztségéről és közbenjár a korrupciós pénzt kifizető képviselő elnökké választása érdekében.

Az ügyészség bizonyítás megnehezítése, illetve meghiúsítása, továbbá bűnismétlés veszélye miatt indítványozta a gyanúsított letartóztatást.

A bíróság kiemelte: a nyomozás kezdeti szakaszában elsődleges érdek az eljárás gyanúsított befolyásától mentes lefolytatása. A bíróság szerint megalapozottan feltehető, hogy a gyanúsított szabadlábon hagyása esetén a bizonyítás meghiúsítására, megnehezítésére törekedne a hatóság látókörébe még nem került személyek jogellenes befolyásolásával, megfélemlítésével.

A nemzetiségi önkormányzat elnöke a jelenlegi eljárásban szereplő bűncselekménnyel egy ellene már folyamatban lévő másik büntetőeljárás hatálya alatt vált megalapozottan gyanúsíthatóvá. 

Figyelemmel a gyanúsítottnak a bűncselekmény elkövetésére irányuló kitartó szándékára és haszonszerzési céljára, attól is alappal lehet tartani, hogy kényszerintézkedés hiányában újabb szabadságvesztéssel büntetendő cselekményt követne el.

Mindezek alapján a kerületi bíróság szerint a kényszerintézkedéssel elérni kívánt célokat kizárólag a letartóztatás biztosítja - közölte a  Fővárosi Törvényszék sajtóosztálya.

Szerdán a Központi Nyomozó Főügyészség közölte, hogy őrizetbe vették az Országos Roma Önkormányzat elnökét. Csütörtökön pedig azt tudatták, hogy az elnök a megalapozott gyanú szerint 2022 nyarán azzal keresett meg több kisebbségi önkormányzati képviselőt, hogy harmincmillió forint ellenében átadja nekik saját vezetői tisztségét. Az ajánlat szerint 18 millió forint járt volna lemondáskor, a fennmaradó 12 millió forintot pedig 2022 decemberéig kellett volna átadni. Az elnök vállalta, hogy a kenőpénz ellenében lemond az ORÖ elnöki tisztségéről, helyettesítésével a pénz átadóját bízza meg és közreműködik az illető elnökké választásában.

A gyanúsított nem ismerte el a bűncselekmény elkövetését, panasszal élt az őrizetbe vétel és a gyanúsítás ellen - közölte a nyomozó főügyészség csütörtökön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában