Ukrán válság

2022.09.14. 06:40

Két vihar közt: átcsoportosítanak a harcoló felek Ukrajnában (videó)

203. napja pusztít az orosz-ukrán testvérháború.

Ukrán önjáró löveg Harkov megyében 2022. szeptember 12-én

Forrás: MTI/AP

Fotó: Kosztyantin Liberov

Az Egyesült Államok közvetlenül beavatkozik a háborúba

Washington kijelentései, miszerint nem avatkoznak be a háborúba, nevetségesek, a tények mást mutatnak

 – mondta Anatolij Antonov orosz amerikai nagykövet szeptember 14-én, írja az IZ. A diplomata hozzátette: az Egyesült Államok mindent megtett annak érdekében, hogy Ukrajnát a nyugati fegyverek gyakorlóterévé tegyék. Antonov szerint, ha az Egyesült Államok 300 km hatótávolságú ballisztikus rakétarendszereket küld Ukrajnába, amelyekkel már orosz városokat is támadhatnak, annak beláthatatlan következményei lennének.

Németország újabb Gepard légvédelmi gépágyúkat adott Ukrajnának

Németország az elmúlt héten további négy Gepard típusú önjáró légvédelmi gépágyút adott Ukrajnának - számolt be szerdán az Ukrajinszka Pravda híportál a német kormány által kedden nyilvánosságra hozott adatokra hivatkozva.

A mostaniakkal együtt Németország már 24 darab Gepard gépágyúval látta el Ukrajnát.

Olaf Scholz német kancellár és a Gepard típusú gépágyú találkozása
Fotós: Axel Heimken / Forrás: AFP

 A jelentés szerint még további hatot jelenleg készítenek elő szállításra. A Gepard önjáró légvédelmi gépágyú 35 milliméteres lövedékekből percenként akár ezret is képes kilőni. Nemrég a rendszer gyártója ukrán katonákat képezett ki Németországban a fegyver használatára.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztetett arra, hogy júliusban Németország három darab MARS típusú rakéta-sorozatvető rendszert is küldött Ukrajnának. Emellett a nyáron tíz önjáró tarackot és 10 és fél ezer lövedéket 

Az ENSZ szerint nem várható egyhamar béketárgyalás a felek között

Nem várható rövidesen béketárgyalások megkezdése Moszkva és Kijev között -mondta szerdán New Yorkban az ENSZ-főtitkára, miután telefonon tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Naivitás lenne azt hinni, hogy közel vagyunk egy békeszerződéshez

 - jelentette ki António Guterres. Az ENSZ kétségkívül kész hozzájárulni a konfliktus megoldásához, de "minimális" annak az esélye, hogy eljussunk ide - tette hozzá.

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár 
Fotós: Ghulam Rasool / Forrás: AFP

Guterres Putyinnal megvitatta a fekete-tengeri gabonaexportról kötött megállapodás, a hadifoglyok és az orosz kézen lévő dél-ukrajnai zaporizzsjai atomerőmű kérdését is.

Guterres abszolút fontosnak nevezte, hogy feloldják az orosz műtrágyaexport útjában álló akadályokat. A nemzetközi közösségnek meg kell oldania az orosz műtrágyák piacra juttatásának kérdését, ellenkező esetben a világnak jövőre élelmiszerhiánnyal kell szembenéznie - szögezte le a főtitkár az ENSZ-közgyűlés 77. ülésszakával kapcsolatos sajtótájékoztatóján.

A világszervezet főtitkára bejelentette, hogy folynak a tárgyalások Európa legnagyobb atomerőműve, a háborús övezetben lévő zaporizzsjai létesítmény biztonságáról a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség, Ukrajna és Oroszország között.

Guterres azt is kijelentette: az ukrajnai háború során elfogott valamennyi hadifoglyot ki kell cserélni.
 

Az Európai Unió ismét meghosszabbította meg az Oroszország elleni szankciókat

Az uniós tagállamok kormányait tömörítő tanács szerdán további hat hónappal, egészen 2023. március 15-ig meghosszabbította az Ukrajna területi integritásának, szuverenitásának és függetlenségének aláásásáért vagy veszélyeztetéséért felelős személyekkel szemben hozott korlátozó intézkedések időtartamát - olvasható a brüsszeli testület sajtóközleményében.

 A szankciók eddig 1206 személyt és 108 szervezetet érintenek.

Válaszul Oroszország Ukrajna elleni katonai agressziójára, az EU vezető orosz politikai képviselők, oligarchák, katonai személyek és Kreml-párti propagandisták ellen vezetett be szankciókat. Emellett az EU példátlan intézkedéseket fogadott el azzal a céllal, hogy jelentősen meggyengítse Oroszország gazdaságát, és korlátozza hadviselési képességét - olvasható a tanácsi közleményben.

A tanács felszólította Oroszországot, hogy azonnal és feltétel nélkül vonja ki hadseregét Ukrajna teljes területéről, tartsa tiszteletben a nemzetközi humanitárius jogot. Azt is hangsúlyozta, hogy  Oroszországot, Fehéroroszországot valamint háborús bűnökért felelős személyeket a nemzetközi joggal összhangban felelősségre kell vonni tetteikért.

"Az Európai Unió rendíthetetlenül elkötelezett amellett, hogy segítse Ukrajnát az orosz agresszióval szembeni önvédelemhez való eredendő jogának gyakorlásában"-  húzta alá az uniós testület.
 

Scholz: nem tapasztalható változás Putyin hozzáállásában

Olaf Scholz német kancellár - aki legutóbb május végén beszélt az orosz államfővel -, Irakli Garibasvili georgiai kormányfővel tartott tájékoztatóján kérdésre elmondta:

 a több mint három hónapos megszakítás után folytatott párbeszéd alapján úgy látja, az orosz elnökben "sajnos" nem érlelődött meg az a felismerés, hogy "hiba volt elindítani ezt a háborút", és nem tűnik úgy, mintha változna a hozzáállása, noha nap mint nap egyre világosabb, hogy a béke felé vezető utat egyedül az orosz csapatok teljes kivonása nyithatja meg.

Arra a kérdésre, hogy Németország hajlandó-e első, és egyedüli országként nyugati - német - gyártmányú harckocsikkal is támogatni Ukrajnát, kijelentette, hogy továbbra is csak a partnerekkel egyeztetve küldenek fegyvereket az orosz támadás ellen védekező ukrán erőknek.

Kiemelte:  az utóbbi napok fejleményei azt mutatják, hogy éppen a Németországtól kapott fegyverek járultak hozzá a legnagyobb mértékben ahhoz, hogy "az ukránok igencsak látványos módon képesek az országuk védelmére".

Itt az orosz terv a gázszállításról

Oroszország három-öt éven belül képes az európai gázszállítást más országokba irányítani, ami akkor következhet be, ha az EU árplafont határoz meg az orosz gázra. Ezt üzleti képviselők és szakértők mondták az Izvesztyiának.

Az Orosz Föderáció már tárgyal Kínával, Indiával, Pakisztánnal és más országokkal való együttműködés bővítéséről


– közölte a Szövetségi Tanács. "Az EU-ba irányuló szállítási volumen pótlásához szükséges a Szibéria Ereje 2 elnevezésű projekt Kínával való megvalósítása, gázvezetékek kiépítése Pakisztánba, Afganisztánba és Indiába, valamint saját technológiáink fejlesztése a gáz cseppfolyósítására" - közölte a Kereskedelmi és Iparkamara (CCI).

Korábban Oroszország évente több mint 200 milliárd köbméter gázt exportált, amelyből Európa mintegy 130 milliárdot tett ki. Ám hat hónap alatt a Gazprom 33%-kal csökkentette a FÁK-on kívüli országokba irányuló szállításokat – állapították meg elemzők.

Demkó Attila: Moszkvában düh, értetlenség, megalázottság és harag van, ez mind rossz tanácsadó

Több forrás szerint komolyak az orosz béketapogatózások - de nem látni olyan pontot, ahol Moszkva és Kijev meg tudna egyezni

  – írta közösségi oldalán Demkó Attila, a MCC Geopolitikai Műhelyének vezetője. 

A szakértő azt írta, 

"míg Putyin a gazdaságot profikra bízta (és az jól is tartja magát), a szovjet típusú hadvezetés túlerő hiányában csődöt mondott.

 És látni is a frontokon: a legjobban az oroszok ott állnak, ahol a Wagner csoport van, akik rugalmasan, "nyugatiasan" harcolnak, nem a merev szovjet módszerrel."

Hozzátette: jelentős a nyugati fölény technikában, hadművészetben, szerinte ez nem kérdés. Mint írta, 

a következő egy hónapban bármi megtörténhet – lehet orosz eszkaláció, összeomlás és folytatódhat az anyagháború – de szerintem Herszonnál orosz visszaszorulással.

A hangulat Kijevben vegyes, legalábbis döntéshozók között, mert látják a nagy veszélyt is, Moszkvában düh, értetlenség, megalázottság és harag van – ez mind rossz tanácsadó - írta Demkó Attila. 

Közel 5000 ukrán katona fejezte be a kiképzést Nagy-Britanniában

Az Egyesült Királyság kormánya által indított művelet részeként az ukrán katonák speciális készségeket sajátítottak el az urbanizált területeken végrehajtott támadó és védekező akciók végrehajtására - jelentette az ukrán hadsereg.

Zelenszkij váratlanul a visszafoglalt Izjum városába látogatott

Az elmúlt napokban végrehajtott meglepetésszerű ukrán ellentámadást követően, a harci morált erősítendő az oroszoktól visszafoglalt Izjumba látogatott Volodimir Zelenszkij ukrán államfő, aki találkozott és beszélgetett is a katonákkal. 

ZELENSZKIJ, Volodimir
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (középen, sötétzöldben) katonákkal beszélget az ukrán hadsereg által visszafoglalt Izjumban rendezett ünnepélyes zászlófelvonás után 2022. szeptember 14-én
Fotós: Leo Correa / Forrás: MTI

India és Franciaország is a tárgyalások újrakezdését kéri

India és Franciaország ismételten tárgyalásokra szólított fel Oroszországot és Ukrajnát a háború lezárása érdekében. „Vissza kell térni a párbeszédhez és a diplomáciához” – mondta Subrahmanyam Jaishankar indiai külügyminiszter újságíróknak, miután Újdelhiben találkozott francia kollégájával, Catherine Colonnával. India nem bírálta nyilvánosan Moszkva offenzíváját, annak ellenére, hogy Nyugaton, többek között Franciaországban is felháborodtak az invázió miatt.

Ukrajna NATO-ambíciói továbbra is fenyegetést jelentenek Oroszországra nézve

A Kreml szerint Ukrajna folyamatos törekvései a transzatlanti NATO katonai szövetséghez való csatlakozásra továbbra is fenyegetést jelentenek Oroszország biztonságára. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője egy újságírókkal folytatott telefonkonferencián azt mondta, hogy az Egyesült Államok vezette szövetséghez való ukrán csatlakozás gondolata „a legfőbb fenyegetés” Oroszország számára. Mielőtt Oroszország február végén teljes körű inváziót indított a szomszédos Ukrajnában, Moszkva garanciákat követelt a NATO-tagoktól arra, hogy Ukrajnát soha nem veszik fel a szövetségbe.

A keleti frontvonal egyre közelebb kerül a szakadár köztársasághoz

A kelet-ukrajnai harcok frontvonala közeledik a szakadár Luhanszki Népköztársaság (LPR) határaihoz – közölte az oroszok által támogatott LPR magas rangú parancsnoka. Az orosz erők az LPR egészét ellenőrzésük alá vonták a február 24-i teljes körű ukrajnai inváziójukat követően, azzal a kimondott céllal, hogy egész Donbászt kiszakítsák Kijev ellenőrzése alól. Az elmúlt héten indított villámgyors ukrán ellentámadás azonban visszaszorította az oroszokat, és most a frontvonal közelebb került az LPR határaihoz – mondta Andrej Marocsko parancsnok.

Az orosz csapatok elhagyják Melitopolt

Az orosz csapatok kivonultak Melitopolból, Ukrajna déli, Zaporizzsjai területének második legnagyobb városából – állította a város elmenekült ukrán polgármestere. Ivan Fedorov, Melitopol polgármestere a Telegramon azt írta, hogy az orosz csapatok a Moszkvához csatolt Krím felé tartanak. Elmondta, hogy katonai járművek sorait látták egy ellenőrző pontnál a Krím-félsziget és az ukrán szárazföld határán fekvő Csonhar falunál.

Ukrajna az energiahálózat elleni orosz támadásokra számít

Ukrajna azt mondja, attól tart, hogy Oroszország fokozni fogja az energiahálózat elleni támadásokat a tél közeledtével. Az elmúlt napokban pusztító orosz csapások sorozata érte Ukrajna áram- és fűtési infrastruktúráját, tömeges áramkimaradásokat okozva több keleti régióban. „Arra számítunk, hogy az ilyen támadások mennyisége növekedni fog, és készen állunk a különböző forgatókönyvekre” – mondta Mihajlo Podoljak, Zelenszkij vezető tanácsadója. Podoljak hozzátette, hogy az ukránoknak fel kell készülniük az áram- és hőellátási problémákra az elkövetkező hónapokban. A téli hőmérséklet gyakran mínusz 15 Celsius-fokig is lecsökken.

A kínai és orosz államfő az ukrajnai háború miatt találkoznak

Hszi Csin-ping kínai államfő és Vlagyimir Putyin orosz államfő a hét végi találkozójukon az ukrajnai háborúról és más nemzetközi és regionális témákról tárgyalnak – közölte a Kreml. A találkozóra Üzbegisztánban kerül sor, amely a nyugati világgal szemben alternatívát mutat majd – közölte a Kreml.

Az oroszok által megszállt Luhanszki területen nincs mobilinternet

Oroszország utasította a helyi mobilszolgáltatót, hogy biztonsági okokból kapcsolja le a lakosok mobilinternetét – közölte Szerhij Haidai, a Luhanszki terület elmenekült ukrán kormányzója szeptember 14-én.

Orosz támadásokat vertek vissza az ukránok

Az ukrán erők sikeresen visszaverték a Donyecki területen Avdiivka, Spirne és Majorszk közelében elkövetett támadásokat

 – írta az Ukrán Főparancsnokság beszámolójában. Oroszország 3 rakétacsapást és 33 légicsapást indított az elmúlt napban.

Oroszország a nikopoli régiót bombázza

Valentyin Reznyicsenko, a dnyepropetrovszki terület kormányzója közölte, hogy az orosz erők szeptember 14-én éjszaka nehéz tüzérséggel lőtték Nikopol és Marhanec településeket, 75 lövedéket lőttek ki. Áldozatokról nem érkezett jelentés.

A britek szerint Oroszország először vetett be iráni drónokat Ukrajnában

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma közölte, hogy szeptember 13-án az ukrán erők arról számoltak be, hogy az ellentámadás során az ukrán erők lelőttek egy iráni Shahed-136 UAV-t a harkovi területen található Kupjánszk közelében.

Az Oroszország vezette katonai szövetség ülést tart

Az Oroszország, Örményország, Kazahsztán, Kirgizisztán, Fehéroroszország és Tádzsikisztán alkotta Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete szeptember 14-én rendkívüli ülést tart, hogy megvitassák az Azerbajdzsán és Örményország közötti újabb összecsapásokat.

Nyikolájevet az éjszaka folyamán lőtték az orosz erők

Olekszandr Sienkevics, Nyikolájev (Mikolajiv) polgármestere szeptember 14-én kora reggel arról számolt be, hogy az éjszaka folyamán Nyikolájev városát heves orosz ágyúzás érte, amely lakóépületeket rongált meg. A mentőcsapatok és a közműszolgáltatók jelenleg is a helyszínen dolgoznak, miközben a támadások részleteit még tisztázzák – mondta Sienkevics.

Orosz légicsapások Kelet-Ukrajnában

Az orosz erők kedden is számos polgári és civil infrastrukturális létesítményt támadtak Ukrajna keleti és déli részén – közölte az ukrán fegyveres erők vezérkara. Légitámadások és rakétacsapások, valamint nagy mozgékonyságú tüzérségi rakétarendszerek révén az orosz erők településeket támadtak keleten a luhanszki és a donyecki területen, délen pedig a dnyepropetrovszki, a mikolajevi és a cserkaszi területen.

Kínzókamra használatával vádolják az ukránok az oroszokat

Ukrán tisztviselők állítása szerint az orosz hadsereg által felállított kínzókamrát találtak Balaklijában. Szerhij Bolvinov, a Harkov megyei nemzeti rendőrségi nyomozóhivatal vezetője azt állította, hogy 40 embert tartottak itt a megszállás alatt.

Újabb amerikai katonai segély Ukrajnának

A Fehér Ház közölte, hogy az Egyesült Államok valószínűleg „az elkövetkező napokban” újabb katonai segélycsomagot jelent be Ukrajnának.

Több mint 12 ezer menekülő érkezett Ukrajnából

Magyarországra kedden az ukrán-magyar határszakaszon 5960, a román-magyar határszakaszon belépők közül 6333 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett – írta közleményében az ORFK. A beléptetettek közül a rendőrség 192 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Az ukrajnai háború elől kedden 76 ember, köztük 31 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

Balaklija az oroszok távozása után

Az orosz hadsereg Izium mellett Balaklijából is kivonult a napokban, képek a visszafoglalt városból.

Teszt alatt az orosz-kínai partnerség

A moszkvai erők ukrajnai jelentős kudarcai tovább fogják tesztelni a Kína és Oroszország közötti „határtalan partnerséget”, amikor vezetőik a héten, csütörtökön először találkoznak az invázió óta – írja elemzésében a The Guardian. „Mivel Oroszország nyomás alatt van a harctéren, Xi talán kénytelen lesz nagyobb retorikai támogatást kifejezni Oroszországnak, vagy legalábbis további kritikát megfogalmazni a NATO-val és az USA-val szemben” – áll az elemzésben. Egyes elemzők szerint arra számítanak, hogy Putyin több segítséget kér Kínától az ukrajnai kudarcok után.

Pentagon: Ukrajna ellentámadása meglepte az oroszokat

Ukrajna ellentámadása Oroszország ellen a harkovi régióban nem volt meglepetés a szövetségesei  számára – mondta a Pentagon sajtószóvivője, Pat Ryder légierő dandártábornok szeptember 13-án. „Azt hiszem, ha valakit meglepett az orosz hadsereg reakciója, az valószínűleg az oroszok voltak” – mondta Ryder.

Zelenszkij: visszatér az normális élet a megszállt területekre

Csapatainkkal és a zászlónkkal együtt a normális élet tér vissza a megszállt területelre - mondta Volodomir Zelenszkij ukrán elnök esti videóüzenetében. Az elnök arról is beszélt, hogy a megszállók maradványait, a szabotázscsoportokat felderítik, a kollaboránsokat őrizetbe veszik és a teljes biztonságot helyreállítják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában