Háború a szomszédban

2022.09.16. 06:56

Hatalmas pusztítás érte már Ukrajnát és fegyverszünet hiányában folytatódik (videó)

205. napja tombol az orosz-ukrán háború.

Ukrán katona a harcokban kiégett városháza lépcsõjén Izjumban 2022. szeptember 13-án

Forrás: MTI/AP

Fotó: Kosztyantin Liberov

Hátrakötött kezű, agyonlőtt ukrán katonák holttesteit találták az izjumi tömegsírban

Mintegy húsz ukrán katona holttestét találták hátrakötött kézzel az orosz megszállás alól néhány napja felszabadított Harkiv megyei Izjumban fellelt tömegsírban - közölte pénteken újságírókkal Dmitro Lubinec, az ukrán parlament emberi jogi biztosa.

Ukrán katona Izjumban, a megtalált sírok között 
Fotós: Sergey Bobok / Forrás: AFP

"Körülbelül ötszáz polgári lakost találtak elföldelve. Eddig egy sírt fedeztek fel, amelyben az ukrán fegyveres erők mintegy húsz katonája van tömegesen eltemetve" - idézte az Ukrinform hírügynökség az ombudsmant. Szavai szerint az ukrán katonákat hátuk mögött megkötött kézzel találták agyonlőve. 

Nyilvánvaló, hogy az elhunyt katonák foglyok voltak. A rendfenntartók úgy vélik, hogy először megkínozták, majd kivégezték őket

 - tette hozzá. Lubinec közölte: nem kizárt, hogy nem ez az egyetlen hely, ahol ukrán katonák holttesteit temették el a régióban.

Putyin: nem változik a "különleges hadművelet" terve

Oroszország ukrajnai "különleges katonai műveletének terve"nem képezi módosítás tárgyát" az ukrán ellentámadás dacára - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a Sanghaji Együttműködés Szervezete szamarkandi csúcstalálkozóján tartott sajtóértekezletén.

 

Putyin kifejtette, hogy " a művelet során a vezérkar hozza meg az operatív döntéseket", ha valamit kulcsfontosságúnak tart. Mint mondta, a fő cél a "Donyec- medence egész területének felszabadítása - ez a munka folyamatban van".

 

"Az ukrán hadsereg ellentámadási kísérletei ellenére a mi offenzív műveleteink magában Donyec-medencében nem álltak le, hanem folytatódnak" - hangsúlyozta.

Vlagyimir Putyin orosz elnök
Fotós: Sergei Bobylyov / Forrás: Szputnyik/AFP

"A kijevi hatóságok bejelentették, hogy aktív ellentámadó műveletet kezdtek és folytatnak. Na meglátjuk, hogy milyen lesz és hogyan végződik" - fogalmazott Putyin.

Mint mondta, Moszkva egyelőre visszafogottan reagált az orosz területet ért lövésekre és a területén elkövetett "terrortámadásokra". Említést tett róla, hogy ilyen kísérletek nukleáris létesítmények környékén is történtek, de Putyin állítása szerint a hatóságok urai a helyzetnek.

Kilátásba helyezte, hogy komolyabb lépések történnek majd, ha a kijevi hatóságok nem értik meg, hogy az ilyen módszerek elfogadhatatlanok.

"Az orosz fegyveres erők a közelmúltban végrehajtottak néhány érzékeny csapást, tekintsük ezeket figyelmeztetésnek. Ha a helyzet hasonlóképpen alakul tovább, akkor a válaszlépés komolyabb lesz" - figyelmeztetett Putyin.

Az orosz elnök azt állította, hogy az orosz hadsereg csak kapacitásának egy részével, szerződéses katonákkal harcol, és nem siet.

Putyin annak szándékával magyarázta a "különleges hadművelet" elindítását, hogy megakadályozzák, hogy a Nyugat egy oroszellenes enklávét hozzon létre Ukrajnában. Az orosz elnök szerint a Nyugat hiába várja Oroszország összeomlását.


 

Robbanás Melitopolban

Pénteken erős robbanásról érkeztek jelentések az oroszok által megszállt Melitopolból, a déli Zaporizzsjai terület egyik városából

 - közölte Ivan Fedorov, Melitopol polgármestere.

Putyin állítólag szeretné, ha az ukrajnai konfliktus minél hamarabb véget érne

A Reuters gyorsjelentése szerint 

Vlagyimir Putyin orosz elnök a jelek szerint azt mondta Narendra Modi indiai miniszterelnöknek, hogy szeretné, ha az ukrajnai konfliktus minél hamarabb véget érne, de Ukrajna a csatatéren akarja elérni a céljait

 - derül ki Putyin kétoldalú találkozón elhangzott megjegyzéseinek indiai televíziós fordításából.

Az elmúlt pár órában legalább 5 orosz tisztviselőt öltek meg

Az elmúlt néhány órában legalább öt, oroszok által beiktatott tisztviselőt öltek meg az oroszok által megszállt területeken Ukrajna déli részén, egymástól több száz kilométerre, Luhanszkban, Herszonban és Berdjanszkban. Az oroszok által támogatott szakadár hatóságok Kijevet teszik felelőssé a halálesetekért.

Ukrajna nem vállalta a felelősséget egyik támadásért sem.

Egy második tömeges temetkezési helyet azonosítottak

Izium városának szélén még mintegy 200 fakeresztet találtak, amelyek valószínűleg egy második tömeges temetkezési helyet jelölnek.

Fotós: Juan Barreto / Forrás: AFP

A hatóságok várhatóan megkezdik a holttestek kiemelését az erdőben lévő területről, miután azt visszafoglalták az orosz erőktől.

A török elnök terve

Recep Tayyip Erdogan török elnök péntek délelőtt kijelentette, hogy „az ukrajnai konfliktus diplomáciai úton történő mielőbbi lezárásán dolgozunk”. A hivatalos program szerint Erdogan és Putyin 13:30-kor találkozik, a Sanghaji Együttműködési Szervezet csúcstalálkozóján, amelyen mindketten részt vesznek. A török és az orosz elnök már augusztus elején találkozott Szocsiban a Fekete-tenger mellett. Az ukrajnai orosz invázió kezdete óta Erdogan kapcsolatot ápol Kijevvel és Moszkvával is, amelyek képviselőit kétszer is összehozta. Ám miközben a török vezető harci drónokat biztosított Kijevnek, az elmúlt hónapokban megsokszorozta a Moszkva felé irányuló békítő gesztusokat, különösen a kereskedelem terén.

Bomba végzett a főügyésszel Luhanszkban

Az oroszbarát szakadár hatóságok főügyésze a kelet-ukrajnai Luhanszki területen pénteken meghalt, amikor bomba robbant az irodájában – jelentette az orosz Interfax hírügynökség.

ENSZ-megfigyelők

Az ENSZ emberi jogi hivatalának szóvivője közölte, hogy megfigyelőket kíván küldeni Izjumba, ahol a hatóságok szerint 440 holttestet tartalmazó tömegsírt találtak.

Oroszország új sportszövetséget javasol

Vlagyimir Putyin orosz elnök egy új sportszervezet létrehozását javasolta a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) üzbegisztáni csúcstalálkozóján. Hszi Csin-ping kínai és Narendra Modi indiai vezetőkkel tárgyalt, amikor Putyin azt javasolta, hogy a csoport fontolja meg egy saját nagy sportverseny megrendezését. Hozzátette, Oroszország kijelentette, hogy kész ingyenesen műtrágyát szállítani a fejlődő világnak, ha Európa hajlandó enyhíteni az orosz exportra vonatkozó szankciókat.

Ukrajna csapásokat mért a közigazgatási épületekre a megszállt Herszonban

Az orosz TASZSZ hírügynökség jelentése szerint robbanások történtek a megszállt Herszon város központjában. A RIA Novosztyi ügynökség hasonló jelentéssel rendelkezik. Legalább egy ember meghalt, egy másik pedig megsebesült az ukrán fegyveres erők HIMARS rakéták által Herszon központjára mért csapása következtében. Jekatyerina Gubareva, a régió katonai-polgári közigazgatásának helyettes vezetője a RIA Novosztyinak elmondta, hogy az egyik rakéta a katonai közigazgatás épületét találta el.

Büntetnek az útlevelek miatt

Irina Verescsuk aki a megszállt területek reintegrációjának a minisztere a Telegramra azt posztolta, hogy az ukrán kormány jóváhagyta azt a törvénytervezetet, amely büntetni fogja azokat, akik orosz útlevelet kényszerítenek az ukrán állampolgárokra. A tervezet 10 és 15 év közötti börtönbüntetést ír elő az orosz útleveleket elfogadó köztisztviselők számára. A törvény emellett 8-tól 12 évig terjedő börtönbüntetést szab ki azokra akik kényszerítik az ukrán állampolgárokat az orosz útlevél megszerzésére, vagy olyan feltételeket teremtenek, amely mellett az orosz útlevél megszerzésének az elmulasztása csökkenti az ukrán állampolgárok jogait.

Újabb 5 gabonahajó hagyja el az odesszai terület kikötőit

Az európai és afrikai országokba irányuló ukrán mezőgazdasági termékek szállítása a tervek szerint folytatódik, mivel újabb öt hajó hagyja el Odessza kikötőit – jelentette a török védelmi minisztérium szeptember 16-án. Ukrajna ezidáig 3,33 millió tonna gabonát exportált azóta, hogy Oroszország és Ukrajna augusztus 1-jén aláírta az ENSZ és Törökország által közvetített megállapodást, amely lehetővé teszi a gabonaexport újraindítását.

Messze még a vége

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerint Ukrajna ellentámadása az orosz csapatok ellen hatékony volt, de figyelmeztetett, hogy a nemzeteknek hosszú távra kell felkészülniük, mivel ez nem jelenti a háború végét.

Börtönökben toboroz a Wagner-csoport

A Kremlhez kötődő Wagner-csoport legalább július óta aktív toborzási kampányt folytat orosz börtönökben – derül ki a brit védelmi minisztérium legfrissebb hírszerzési tájékoztatójából. Az orosz katonai akadémiák is lerövidítették a kadétok képzési idejét, ami egyre súlyosabb hiányt jelez a fiatal tisztek és a harcoló gyalogosok tekintetében.

Helyreállítják az áramszolgáltatást a harkovi régióban

Ukrajna megkezdte az áramszolgáltatás helyreállítását a nemrég visszafoglalt falvakban – jelentette be Oleh Szinyehubov kormányzó. Ezt az teszi lehetővé, hogy az erőművek is ukrán ellenőrzés alá kerültek a régióban. Egyes települések a februári orosz inváziót követő nap óta áram nélkül voltak – mondta a kormányzó.

Orosz területet lőttek az ukránok: egy halott, két sebesült

A helyi média azt írja, legalább 20 rakéta csapódott be a belgorodi Valujki városába. A robbanások után megszűnt az áramszolgáltatás, egy civil meghalt, ketten megsebesültek – jelentette be Vjacseszlav Gladkov kormányzó.

Az ukránok szerint orosz cirkálórakétát lőtt le a légvédelmük

Szerhij Bratcsuk, az odesszai régió katonai hivatalának szóvivője azt mondta, hogy Oroszország egy Kalibr típusú cirkálórakétát lőtt ki a Fekete-tengerből, de az ukrán légvédelem lelőtte, mielőtt elérte volna a célt.

Ukrán bírói vezetőről derült ki, hogy orosz állampolgár

A Szabad Európa Rádió oknyomozó újságírói kiderítették, hogy az ukrán Legfelsőbb Bíróság elnökhelyettese, Bohdan Lvov orosz állampolgárságú. A rádió értesülései szerint Lvov 2017-ben, a pozícióra kiírt pályázati eljárás során tagadta, hogy más állampolgársága lenne. A vizsgálat azt is megállapította, hogy Lvov felesége is orosz állampolgár.

Kínzásról és halálról beszélt egy mariupoli ukrán orvos

Egy ukrán önkéntes orvos, akit Mariupol halálos ostroma során fogtak el az orosz erők, tanúvallomást tett az amerikai törvényhozók előtt csütörtökön, és beszámolt a kínzásról, halálról és terrorról szerzett tapasztalatairól. Julia Pajevszka, akit három hónapig tartottak fogva az orosz és az oroszbarát erők, a Helsinki Bizottság előtt beszélt, egy olyan kormányhivatal előtt, amelyet részben az emberi jogok nemzetközi betartásának előmozdítása érdekében hoztak létre.

Amerikai szankciók

Az Egyesült Államok új szankciókat vezetett be 22 orosz személy és két orosz entitás ellen. Az emberek között van Maria Alekszejevna Lvova-Belova, Oroszország gyermekjogi elnöki biztosa, aki Oroszország azon erőfeszítéseit vezette, hogy ukrán gyerekek ezreit deportálják Oroszországba, és ukrán gyermekek örökbefogadását intézte orosz családokba. Az entitások közé tartozik a Rusich Task Force, egy neonáci félkatonai csoport, amely az orosz hadsereg mellett vett részt a harcokban Ukrajnában.

Németország csak a régóta kért harckocsikat nem szállítja

Christine Lambrecht német védelmi miniszter szerint Németország további páncélozott járműveket és rakétakilövő rendszereket szállít Ukrajnának, de nem szállítja le azokat a harckocsikat, amelyeket Kijev régóta kér. Azt mondta, hogy a szovjet gyártású BMP-1 gyalogsági harcjárművek is „nagyon gyorsan” indulnak Ukrajnába Görögországból.

Az orosz csapatok öt községet lőttek Szumi megyében

Szumi megye kormányzója, Dmitro Zsivickij azt mondta, hogy az orosz erők különféle fegyverekkel öt települést lőttek a megyében. Áldozatokról nem számolt be. Szeredina-Buda város áramellátása megszűnt, miután egy elektromos állomást eltaláltak az oroszok.

Magyarország segít

Magyarország területére 2022. szeptember 15-én az ukrán-magyar határszakaszon 6228 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 7102 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 241 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást. Az ukrajnai háború elől 2022. szeptember 15-én 55 ember, köztük 18 gyermek érkezett Budapestre vonattal - közölte a rendőrség.

Gabonatároló kapacitásának 15%-át vesztette el Ukrajna

Egy jelentés szerint Ukrajna gabonatároló kapacitásának csaknem 15%-át elveszítette a háborúban, ami veszélyezteti a világ kulcsfontosságú élelmiszer-beszállítójaként betöltött szerepét. Az amerikai kormány által támogatott Konfliktusmegfigyelő Intézet szerint az oroszok 6,24 millió tonna élelmiszertároló kapacitást foglaltak le, és további 2,25 millió tonna ukrán kézben lévő kapacitást semmisítettek meg – jelentette az AFP. Ennek eredményeként a gazdálkodóknak fogytán van a termésük tárolására szolgáló helyük, ami eltántoríthatta őket az őszi búza vetésétől – áll a jelentésben.

Ferenc pápa a fegyverekről

A pápa áldását adta arra, hogy az országok fegyverekkel látják el Ukrajnát, ha azokat önvédelemre használják fel. A katolikus vezető háromnapos kazahsztáni utazása után beszélt erről. A pápa kifejtette, mikor lenne helytelen a fegyverszállítás: „Erkölcstelen lehet, ha a szándék újabb háborút provokál, vagy olyan fegyvereket adnak el vagy adnak át, amelyekre egy országnak már nincs szüksége. A motiváció az, ami nagyrészt minősíti a fegyverszálítást.”

Tűz volt egy belgorodi vámterminálnál

A belgorodi régió kormányzója, Vjacseszlav Gladkov közölte, hogy tűz ütött ki az ukrán Harkov megyével határos orosz Belgorod megyei Nyhotejevka falu egyik vámterminálján. Gladkov azt állítja, hogy a területet ukrán támadások érték. Áldozatokról nem számolt be.

Az Egyesült Államok újabb fegyvereket küld Ukrajnába

Az Egyesült Államok újabb 600 millió dollár értékű fegyverszállítmány Ukrajnáéba küldését készül bejelenteni, miközben 311 millió dolláros keretszerződést kötött további 1800 Javelin rakétára – közölte egy kormánytisztviselő. Az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának közleménye szerint a Javelin Joint Venture eddig több mint 50 000 Javelin rakétát és több mint 12 000 újrafelhasználható indító egységet gyártott.

440 jelöletlen sírt találtak Izjum határában

Körülbelül 440 sírt tartalmazó tömeges temetkezési helyet találtak az ukrán Izjum városában, miután felszabadították az oroszok ellenőrzése alól – mondta el egy magas rangú ukrán rendőrtiszt a Sky Newsnak. A szükséges eljárások már megkezdődtek. Minden holttestet exhumálnak és igazságügyi orvosszakértői vizsgálatra küldenek. A harkovi régió rendőrkapitánya szerint néhány holttestnél egyértelműen látszik, hogy légicsapás vagy aknarobbanás okozta sérülések miatt meghalt emberek, de vannak olyanok, akiket lelőttek, nagyon sok esetben pedig orvosszakértők állapítják majd meg a halál okát. Több holttestet csak DNS-vizsgálat után lehet majd azonosítani.

Ukrajna légvédelme kulcsfontosságú

Előrelépésre van szükség Ukrajna légvédelmi rendszerekkel való ellátásában – mondta éjszakai videóüzenetében az ukrán elnök.. Volodimir Zelenszkij beszámolt arról, hogy több országgal kötöttek már megállapodást, többekkel pedig még tárgyalnak róla. Szerinte anélkül, hogy elegendő számú, kellően hatékony légvédelmi rendszert biztosítanának Ukrajnának, Oroszország továbbra is büntetlenül lőheti az országot, és újabb helyi és globális válságokat fog kiváltani. Ezért Ukrajna orosz rakétákkal szembeni védelme valójában a globális biztonság alapvető eleme.

Az ukrán elnök videóüzenetében számolt be arról, hogy Nemzetközi Atomenergia-ügynökség határozatot fogadott el, amely követeli Oroszországtól, hogy hagyjon fel minden katonai tevékenységgel a Zaporizzsja atomerőmű ellen, illetve bármely más ukrajnai nukleáris létesítményben. Volodimir Zelenszkij szerint az erőmű teljes demilitarizálása, az összes orosz csapat azonnali kivonása az egyetlen, ami biztosíthatja a NAÜ-határozat végrehajtását. „Amíg orosz katonák maradnak az atomerőműben, a világ továbbra is a sugárkatasztrófa szélén áll. Mindenki közös felelőssége Európában és a világon az orosz jelenlét eltávolítása az erőmű területéről” – mondta Zelenszkij.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában