Háború a szomszédban

2022.09.17. 07:31

Médiajelentés szerint rálőttek Ukrajnában a pápa különmegbízottjára

Beszámolunk az orosz-ukrán háború 206. napján zajló eseményekről.

Azonosítatlan polgári és katonai áldozatok nyughelyét kerítik el ukrán katonák az orosz erőktől nemrégiben visszafoglalt Izjum város melletti erdőben, a kelet-ukrajnai Harkiv megyében 2022. szeptember 15-én.

Forrás: MTI/AP

Fotó: Jevhen Maloletka

Médiajelentés szerint rálőttek Ukrajnában a pápa különmegbízottjára

Rálőttek szombaton Ukrajnában Konrad Krajewski bíboros pápai főalamizsnásra, az egyházfő különmegbízottjára, aki humanitárius segítséget szállított Ferenc pápa nevében a dél-ukrajnai Zaporizzsja környékére - jelentette a Vatican News hírportál. 

Amint a küldöttség befejezte a szállítmány szétosztását a helyieknek, könnyűfegyverekből Krajewski bíborosra és a környezetére lőttek. 

A lengyel bíboros sértetlenül került ki az incidensből és folytatta a munkáját. 

A pápai küldött most negyedszer jár Ukrajnában az orosz invázió  február 24-i kezdete óta. 

Krajewski először Odesszába utazott, onnan Zaporizzsjába. Missziójának következő állomása a kelet-ukrajnai Harkiv.

Öt hatalmas robbanás hallatszott Herszonban

Öt hatalmas robbanás hallatszott Herszonban, az elsődleges jelentések szerint az orosz ellenőrzés alatt álló dél-ukrajnai városban a légvédelem is aktivizálódott - írja az iz.ru.

Egyelőre nem tisztázott, hogy újabb ukrán rakétacsapás érte-e a várost.

Újabb amerikai provokáció

Örményországba érkezett Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnöke.

A látogatás során Pelosi várhatóan találkozik Nikol Pashinyan örmény miniszterelnökkel, Alain Simonyan-nal az örmény nemzetgyűlés elnökével és más tisztviselőkkel "az örmény-amerikai kapcsolatok és a jelenlegi biztonsági helyzet megvitatása céljából" - írja az iz.ru.

A látogatás célja egy erőteljes kiállás "a demokratikus Örményország és egy stabil és békés kaukázusi régió" mellett.

Az amerikai képviselőház elnöke szeptember 19-ig tartózkodik majd Örményországban.

Öt hatalmas robbanás volt

Öt hatalmas robbanás rázta meg a dél-ukrajnai, orosz ellenőrzés alatt álló Melitopol városát - jelentette egy helyi tisztviselő, Vlagyimir Rogov.

ROGOV A ROBBANÁSOKKAL KAPCSOLATBAN KÉSŐBB ÍGÉRT TÁJÉKOZTATÁST-

 írja a lenta.ru.

A várost az elmúlt időszakban többször is támadta tüzérségi csapásokkal az ukrán hadsereg.

Térképes grafikán, hogy hol szólaltak meg a légvédelmi szirénák az éjjel Ukrajnában

A grafikát a Nexta fehérorosz csatorna tette közzé Twitter-oldalán.

Több mint 80 000 ukrán embert evakuáltak augusztus óta a háború sújtotta régiókból

Az ideiglenesen megszállt területek reintegrációjáért felelős minisztérium jelentése szerint augusztus óta már több mint 80 ezer ukránt evakuáltak a háborús régiókból.

A jelentés szerint Zaporizzsja területéről több mint 30 000 embert, valamint több mint 24 000 embert Herszon területéről, 17 000 embert, (köztük 3000 gyermeket) Donyeck területéről és több mint 5000 ukránt Harkiv területéről evakuáltak.

Evacuation of people from Mariupol to Zaporizhzhia
Mariupolból érkezett evakuáltak 2022. május 3-án
Fotós: Andre Luis Alves / Forrás: Anadolu Agency/AFP

Olaszország 700 millió euróval segítheti Ukrajnát

700 millió euróval járulna hozzá Olaszország az EU segélyprogramjához egy kormánytervezet szerint. A kérdésben várhatóan szombaton, kormányülésen döntenek.

Joe Biden nem árulta el, mi történik, ha atomfegyvert vetnek be

Az amerikai elnököt a CBS Newsnak adott interjúban arról kérdezték, mit mondana Putyinnak, ha az orosz elnök vegyi vagy taktikai nukleáris fegyverek bevetését fontolgatná.

Biden így válaszolt: "Ne tegye! Ne tegye! Ne tegye! Megváltoztatná a háború arculatát, olyan lenne, mint semmi más a második világháború óta."

Az amerikai elnök nem volt hajlandó részletezni, hogy mit tenne az USA, ha Putyin mégis ilyen messzire menne.

Hozzátette: Olyan páriává válnak a világban, amilyenek még soha nem voltak. És attól függően, hogy mit tenne Oroszország, olyan válaszlépésre kerülne sor.

Ezt állítják az ukránok az orosz veszteségekről

Az ukrán vezérkar jelentése szerint a háború kitörése óta, az orosz erők 54 250 katonát vesztettek a harcokban.

A szeptember 17-i jelentés szerint emellett Oroszország elvesztett 2 202 harckocsit, 4 701 páncélozott harcjárművet, 3 571 járművet és üzemanyagtartályt, 1 306 tüzérségi rendszert, 312 többszörös rakétakilövő rendszert, 168 légvédelmi rendszert, 251 repülőgépet, 216 helikoptert, 911 drónt és 15 hajót.

Az adatokat az ukrán vezérkar tette közzé, a pontos számokat nem lehet ellenőrizni.

Ukrajna külügyminisztere bírálja Németországot, amiért nem olyan fegyvereket kaptak, amiket kértek

Ukrajna külügyminisztere ismét bírálta Németországot. Mint mondta, a Berlin által ígért új fegyverek "nem azok, amelyekre a legnagyobb szükségünk van".

Berlin csütörtökön bejelentette, hogy több többszörös rakétavetőt és "Dingo" páncélozott csapatszállító járművet küld Kijevnek, miközben az ukrán csapatok ellentámadást folytatnak a moszkvai erők ellen.

Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszter a Frankfurter Allgemeine Zeitung című német lapnak azonban azt mondta, „Mi Leopard harckocsikat és Marder [páncélozott járműveket] kérünk, Németország pedig Dingo típusú páncélozott járműveket szállít.

Hálásak vagyunk értük. De nem ez az, amire a harcban a legnagyobb szükségünk van ... Mi a probléma? Miért nem kapjuk meg azt, amire szükségünk van, és ami Németországnak van?"

Németország számos különböző fegyverzetet küldött Ukrajnának Oroszország februári inváziója óta, de eddig nem volt hajlandó Leopárdokat és Marderseket átadni Kijev többszöri kérése ellenére.

Az oroszok megvédik a Donbászban elért eredményeket

Oroszország valószínűleg makacsul megvédi a kelet-ukrajnai Donbászban található Luhanszki területet Kijev ellentámadása közepette, de nem világos, hogy Moszkva erői rendelkeznek-e "elegendő tartalékkal vagy megfelelő morállal" ahhoz, hogy ellenálljanak egy újabb összehangolt ukrán támadásnak - állítja a brit védelmi minisztérium.

Legutóbbi hírszerzési tájékoztatójuk szerint: bármilyen jelentős a területvesztés Luhanszkban, egyértelműen aláássa Oroszország stratégiáját. 

A háború befejezését szorgalmazza a brazil elnök

Néhány héttel a brazil elnökválasztás előtt Jair Bolsonaro elnök az ukrán-orosz háború befejezésére szólított fel egy kampánybeszédében.

"Testvérek vagyunk, egymás javát akarjuk. Bízunk a békében, Brazília mindent megtesz, és eddig is mindent megtett a béke érdekében" - mondta Bolsonaro kampánykörútján Prudentópolis városban - jelentette helyi idő szerint péntek este a G1 brazil hírportál.

Prudentópolis városát Brazília "kis Ukrajnájának" tartják. Az 53 ezer lakos háromnegyede ukránok leszármazottja, a várost és környékét pedig több tucat hagymakupolás templom díszíti.

Brazíliában a becslések szerint mintegy 600 ezer ukrán származású lakos él, akik többnyire az ország déli részén telepedtek le. Paraná államban néhány város, mint Guarapuava és Prudentópolis menekülteket is befogadott már Ukrajnából.

Az ukrán elnök részt vehet az ENSZ közgyűlésén

Az ENSZ tagjai megszavazták, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videókapcsolaton keresztül felszólalhasson a szervezet következő közgyűlésén. A 193 tag közül 101-en szavaztak igennel arra, hogy a személyes jelenléttől eltekintenek, és az ukrán elnök előre rögzített videóüzenetét vetítik le. Hét tag, köztük Oroszország nemmel szavazott, tizenkilencen tartózkodtak.

Két légvédelmi rendszert ad az Egyesült Államok Ukrajnának

A Pentagon bejelentette, hogy két NASAM típusú légvédelmi rendszert adnak Ukrajnának a következő két hónapon belül. A NASAM segítségével személyzet nélküli légi eszközöket, fegyvereket, helikoptereket, rakétákat, és repülőket lehet kiiktatni.

Elkezdték az Izjumnál talált tömegsír feltárását

Elkezdték az Izjumnál talált tömegsír feltárását. Az eddig exhumált holttestek 99%-án erőszakos halál nyomait fedezték fel - mondta a harkovi régió adminisztrációs vezetője. 

Magyarország segít

Magyarország területére 2022. szeptember 16-án 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 6753 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 7423 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 212 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Az ukrajnai háború elől 2022. szeptember 16-án 27 ember, köztük 10 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában