Szigorú törvények

2022.08.12. 13:04

Nem veszélyezteti a magyar erdőállományt a fakitermelésről szóló rendelet

A szociális tűzifa program is az előzetes tervek szerint zajlik.

Fát rakodnak egy tehervonatra a csömödéri kisvasút oltárci végpontján 2015. november 6-án.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A fakitermelés szabályozására vonatkozó rendelet nem veszélyezteti a magyar erdőállományt – jelentette ki a Mátrában, a Bükkben és a Borsodi dombságon gazdálkodó Egererdő Zrt. vezérigazgatója az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában.

Az erdőgazdálkodás és a fakitermelés jelenleg is a szigorú erdőtörvény, szigorú természetvédelmi törvény szerint zajlik, mert a rendelet csak vészhelyzet esetén lép életbe – közölte Dobre Csaba.

Ezért arra készülnek, hogy az érvényben lévő erdőtervek szerint folyik az idén az erdőgazdálkodás és a kitermelésre tervezett 1,3 millió köbméternyi tűzifa elég lesz a lakossági igények kielégítésére – tette hozzá.

Elmondta: az erdőgazdálkodás fenntarthatósági követelményeit a rendelet nem írja felül. Az erdők éves gyarapodását, a fák vastagodását és az új facsemeték kihajtását, jelentő „folyó növedéket”, banki nyelvre lefordítva a „kamatot”, évtizedek óta csak 50-60 százalékban hasznosítja az erdőgazdálkodás.

A rendelet csak a fennmaradó „kamat” hasznosítását teszi lehetővé vészhelyzet esetén, a „tőkéhez” továbbra sem lehet hozzányúlni – fűzte hozzá.

Az sem veszélyezteti a faállományt, hogy meghosszabbították a fakitermelésre rendelkezésre álló időszakot, mert az aszály miatt már őszi körülmények vannak az erdőkben. A rendelet nyomán a szeptember elsejével induló fakitermelési időszakot csupán 1-2 héttel tudják előbbre hozni – magyarázta.

Dobre Csaba pénteken a Kossuth Rádió, Jó reggelt Magyarország! című műsorában is megerősítette, hogy a rendelet nem veszélyezteti az erdőállományt.

Hangsúlyozta, hogy az Egererdő 70 százalékban védett, illetve Natura 2000-es területen található magas ökológiai értékű tölgyeseket és bükkösöket kezel, amelyeket még a legszigorúbb vészhelyzetben sem lehetne kivágni.

Szerinte átmeneti ellátási nehézségek lehetnek, ám ezeket enyhítheti, hogy egy-két héttel hamarabb kezdhetik meg az erdőgazdaságok a fakitermelést.

Arról is beszélt, hogy a szociális tűzifa program is az előzetes tervek szerint zajlik. Így az 5 ezres lélekszámot el nem érő települések önkormányzatai  5 milliárd forint értékű tűzifát kapnak, ami 210-230 ezer köbméternyi faanyagot jelent.

Borítókép: Fát rakodnak egy tehervonatra a csömödéri kisvasút oltárci végpontján 2015. november 6-án. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában