Demográfia

2022.08.02. 13:32

Néhány évtizeden belül kisebbségbe kerülhetnek a svédek saját hazájukban

A statisztikai hivatal szerint az országban született minden harmadik gyermek bevándorló hátterű. Amennyiben a tendencia folytatódik, néhány évtizeden belül több migráns gyermek fog születni az országban, mint svéd.

Svédország demográfiai profilja drámaian és gyors ütemben változik a statisztikák szerint. A Svéd Statisztikai Hivatal (SCB) jelentése rámutat, hogy a svéd etnikumúak aránya mind a teljes népesség, mind az újszülöttek körében folyamatosan csökken, míg a bevándorlók aránya folyamatosan nő. A tömeges bevándorlás mellett a tendencia hátterében az áll, hogy a külföldön született nők körében magas, a svéd nők körében pedig alacsonyabb a gyermekvállalási ráta áll – írja a V4NA.

Az, hogy minden harmadik csecsemő bevándorló hátterű drasztikus növekedést jelent a korábbi arányokhoz képest, mivel az 1970-es években csak minden tizedik újszülöttnek volt külföldi születésű anyja. Mára ez az arány több mint megháromszorozódott, és az SCB előrejelzése szerint ez a tendencia folytatódni fog.

Az olyan városokban, mint Malmö és Södertälje, a svédek már kisebbségben vannak, és sok lakónegyedből már szinte teljesen el is tűntek.

Ha a jelenlegi tendenciák folytatódnak, a svédek néhány évtizeden belül kisebbségbe kerülnek a saját hazájukban.

Folyamatosan nő ugyanis a földrajzilag és kulturálisan egyaránt távoli országokban született kismamák száma, akiknek gyermekei párhuzamos társadalmakba és szegregációba születnek, hívja fel rá a figyelmet a svéd Samnytt hírportál. Mint írják, a második generációs nem nyugati bevándorlók aránya tovább fog növekedni, ők azonban nehezebben illeszkednek be a hagyományos svéd társadalomba és kultúrába, míg a svéd etnikumú újszülöttek száma tovább fog csökkenni.

Az SCB hosszú távú demográfiai előrejelzése szerint a migráns hátterű anyák arányának a növekedése 2070-re meg fog állni, majd pedig elindul a csökkenésük. Az azonban egyenlőre nem világos, hogy az ügynökség mire alapozza ezt az előrejelzést. A folyamatos, főként keleti országokból érkező, évente mintegy 100 000 fős bevándorló tömeg és a svéd nők gyermekvállalási kedvének folyamatos csökkenése miatt a legtöbb jel arra utal, hogy a jelenlegi tendencia inkább fennmarad és fel fog gyorsulni.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában